Kako se rešiti temenjače kod beba i zašto nastaje

Ako na koži glave svoje bebe primetite masne, žute i ljuskave kore, znajte da je u pitanju temenjača. Kod beba i starije dece se takođe može pojaviti i na trupu, kao i drugim delovima tela. Nemojte se plašiti jer ovo stanje nije zarazno, opasno ili ozbiljno i veoma je često zastupljeno kod novorođenčadi. Nastavite čitati i saznajte kako se efikasno možete rešiti ove pojave kod svoje bebe.

Kako se rešiti temenjače kod beba i zašto nastaje

Zašto nastaje temenjača?

 

Uglavnom se javlja kod beba, čija koža proizvodi previše ulja (sebuma), verovatno zato što mamini hormoni i dalje kruže u bebinoj krvi nakon rođenja. Ovo dodatno ulje ometa prirodno opadanje kože na vlasištu mališana i stvara nakupljanje mrtve kože. Temenjača se takođe može desiti ako imuni sistem deteta preterano reaguje na prisustvo kvasca na koži glave, a ova prekomerna reakcija može izazvati upalu.

 

Kosa vaše bebe može malo opasti zbog temenjače, ali pomenuto stanje neće uzrokovati ćelavost ili dugotrajan gubitak kose. Ova pojava je najčešća kod mlađih beba, koje imaju između dve i šest nedelja. Kada se pojavi kod tinejdžera ili odraslih, onda je reč o seboreičnom dermatitisu.


Temenjača kod beba – simptomi


Obično izgleda kao bledožuta, masna ljuska ili kora na leđima ili vrhu glave. Ponekad se ljuska može proširiti na obrve i iza ušiju, a kod nekih beba, čak i na torzo. Koru je teško oljuštiti, a ispod nje možete primetiti upaljenu ili iritiranu kožu.

 

Kod dece sa svetlijom kožom, upala može izgledati crveno, dok kod one sa tamnijom kožom, ona može izgledati braon, ljubičasta ili siva. Temenjača neće smetati vašoj bebi jer ne boli. Ako osip svrbi i ne prestaje, to može biti ekcem. Pored pomenutih, možda ćete primetiti i druge simptome:


Promene u boji kože glave – Ponekad koža na vlasištu bebe može samo da promeni boju, ali ne i da se ljuska ili ljušti.
Gubitak kose – Ova pojava je retka, ali beba može izgubiti kosu na mestu gde ima temenjaču. Kosa bi trebalo da ponovo izraste, a sampon protiv temenjace vam može pomoći u tome.
Temenjača na drugim delovima tela – Osim glave, može se pojaviti i na licu, iza ušiju, i na predelu pazuha.


Kako se skida temenjaca kod beba


Ako želite da se rešite ovog stanja kod svoje bebe, redovno umasirajte bebi ulje ili vazelin na glavu svog mališana, pre kupanja. Bilo bi dobro da koristite blagi sampon protiv temenjace, koji će vam pomoći da se rešite ovog stanja kod bebe. Vremenom će ljuspice omekšati i trebalo bi da se lako skinu ako ih četkate pamučnim štapićem ili mekom četkicom za zube za bebe.

 

bebina-glava


Izbegavajte da forsirate skidanje ljuspica, jer to može dovesti do krvarenja kože vaše bebe. Ako su kore upaljene, lekar opšte prakse može da vam prepiše kombinaciju blagih kortikosteroida i kreme protiv kvasca. Namažite je na svoju bebu prema uputstvima lekara i onim koja se nalaze na pakovanju. Nakon toga, više nećete morati da tražite odgovor na pitanje, kako se skida temenjača kod beba.


On će vam možda preporučiti šampon protiv peruti koji se prodaje bez recepta.
Pošto postoji mogućnost da ovaj proizvod iritira kožu i oči vaše bebe, možete ga razblažiti u vodi, da ne bi došlo do potencijalne iritacije. Inače ne bi trebalo da ga koristite na koži svoje bebe duže od 2 nedelje.


Ne brinite ako se temenjača vrati nakon ovih tretmana. To samo znači da žlezde vaše bebe još uvek proizvode dodatno ulje. Ljuspice na koži bi trebalo da nestanu u periodu od 6-12 meseci. Ako vas zanima kako se skida temenjača kod beba, ili želite da saznate koji sampon proitv temenjace je nadelotvorniji, budite slobodni da nam pišete na mejl: info@eapoteka.rs