Insulinska rezistencija – šta je i kako se boriti

Ništa u čovekovom životu ne može izazvati promene ustaljenih navika kao što to može bolest. Čini se da se mnogo više plašimo, čak i više od same bolesti, nastavka života sa dijagnozom. Ipak, ne mora svaka dijagnoza i promene načina života koje uslovljava, neminovno biti nekvalitetna, loša i teška. Naprotiv, usled nekih bolesti, promene koje unosite delovaće blagotvorno i na kvantitativnom i kvalitativnom planu ostatka vašeg života. Takva je insulinska rezistencija.

Insulinska rezistencija – šta je i kako se boriti

Šta je insulinska rezistencija?


Pankreas, mešovita zležda sa endokrinom i egzokrinom funkcijom, luči insulin, hormon zadužen za regulaciju metabolizma ugljenih hidrata. Pod dejstvom insulina hranom uneti ugljeni hidrati, pretvaraju se u glukozu i prenoseći se u ćeliju stvaraju energiju neophodnu za život. Usled poremećaja u metabolizmu, kada je odgovor ćelija na insulin neadekvatan ili sasvim izostao, javlja se insulinska rezistencija. Bez pravilne ćelijske reakcije dolazi do povećanja nivoa glukoze u krvi, što inicira povišeno lučenje insulina.


Osnovni uzrok pojave insulinske rezistencije nije jasno definisan, ali je dosta faktora koji doprinose nastanku ovog stanja. Neki od njih su: gojaznost, genetski faktor, hormonski poremećaj, izostanak fizičke aktivnosti, visok unos ugljenih hidrata (posebno šećera), hronični stres, Kušingov sindrom, sindrom policističnih jajnika, dugotrajni unos steroidnih hormona...


Simptomi insulinske rezistencije često su blagi i neprimetni, a među glavne pokazatelje ubrajaju se:

 

 • gojaznost (indeks BMI iznad 25)
 • masne naslage na stomaku (i oko unutrašnjih organa – viscelarna gojaznost)
 • pospanost, umor, nedostatak energije
 • zaboravnost, bezvoljnost, depresija
 • teško mršavljenje i uspostavljanje idealne telesne težine
 • tamnija prebojenost kože pazuha i prepona
 • neredovni menstrualni ciklus, pojava akni, pojačana maljavost kod žena

Insulinska rezistencija, lečenje ili prevencija, zahtevaće promene kada je u pitanju način života ishrana. Za insulinsku rezistenciju postoji plan fizičkih aktivnosti, a jelovnik za insulinsku rezistenciju biće vaš najbolji saveznik u brobi protiv ovog poremećaja, ali i najbolji pomoćnik u očuvanju zdravlja.

 

Koliko je važna ishrana za insulinsku rezistenciju?


Ukoliko vam je od strane lekara dijagnostifikovana insulinska rezistencija, lečenje započnite odmah. Ishrana za insulinsku rezistenciju od presudnog je značaja za dalji tok bolesti i oporavak. Obavezan je redukovan unos šećera i masti, povećanje unosa omega–3–masnih kiselina i ishrana sa što manje ugljenih hidrata. Neophodni će vam biti, po savetu vašeg lekara, suplementi i vitamini kao dodatak ishrani.


Izbegavajte:

 • hranu visokog glikemijskog indeksa (GI) koja sadrži proste šećere
 • hranu bogatu ugljenim hidratima

Ishrana za insulinsku rezistenciju mora da sadrži:

 • namirnice bogate vlaknima
 • unos zdravih masti
 • dovoljno proteina

insulinska rezistencija jelovnik

 

Jelovnik za insulinsku rezistenciju

 

Svaku pobedu u životu lakše ćete ostvariti ako imate dobru strategiju, zato osmislite plan fizičkih aktivnosti i prilagođen jelovnik za insulinsku rezistenciju, jer će te tako poremećaj držati pod kontrolom i izbeći mnoge negativne posledice.

 

Vaš jelovnik za insulinsku rezistenciju neka sadrži:

 • Doručak: crni/ražani/integralni hleb; bareno jaje/ćureća prsa/ tunjevina/sir; masline/paprika/paradajz; jogurt/zeleni čaj/voće (jabuke, pomorandže )
 • Ručak: supa od povrća/variva od povrća; piletina/junetina/riba; sezonske salate
 • Večera: ovsena kaša/palenta/kačamak/crni hleb/sveže ili bareno povrće
 • Užine: sezonsko voće i povrće; orašasti plodovi

 

Kada sastavljate svoj jelovnik za insulinsku rezistenciju vodite računa da ukupan unos kalorija ne prelazi 1800, da obroci budu pravilno raspoređeni i da izbegavate namirnice sa visokim GI i bogate ugljenim hidratima.


Insulinska rezistencija, lečenje i opšte stanje organizma, direktno će zavisiti od vaše ishrane i fizičke aktivnosti, zbog toga fokus u borbi usmerite upravo na to.

 

Insulinska rezistencija u trudnoći

 

Pojačano lučenje insulina karakteristično za ovaj problem utiče i na balans drugi hormona u organizmu. Tako može doći do povećanja nivoa testosterona, što direktno utiče na plodnost i može u potpunosti zaustaviti ovulaciju.


Insulinska rezistencija u trudnoći može da bude značajan faktor rizika, bilo da je u pitanju slučaj kada je poremećaj dijagnostifikovan pre ili se pojavio u toku trudnoće (gestacijski dijabetas). Zbog toga je bitno da insulinska rezistencija u trudnoći bude strogo kontrolisana od strane lekara, da se na redovnim kontrolama prati nivo glukoze u krvi kod majke i razvoj ploda. Uz poštovanje preporuka lekara kada je u pitanju ishrana za insulinsku rezistenciju i redovne fizičke aktivnosti, majke dobro podnose trudnoću, a bebe se rađaju bez zdravstvenih problema.


Ukoliko vam je u trudnoći dijagnostifikovana insulinska rezistencija, lečenje započnite istog trenutka. Poštujte savete svog lekara, napravite jelovnik za insulinsku rezistenciju i plan lakih fizičkih aktivnosti, priuštite sebi kvalitetan odmor i zdrav san, oslobodite se stresa tehnikama koje vam najviše prijaju.

 

Ukoliko živite sa insulinskom rezistencijom, ključno je da shvatite da je vaša borba protiv nje u osnovi borba za zdrav život.