Povišen šećer u trudnoći - gestacijski dijabetes

Učenje o znacima, simptomima i rizicima za razvoj gestacijskog dijabetesa tokom trudnoće je važno kako za vas, tako i za dugoročno zdravlje vaše bebe.

Povišen šećer u trudnoći - gestacijski dijabetes

 

Šta je gestacijski dijabetes?


Dok su trudne, ženama koje nikada ranije nisu imale dijabetes, ali su tada razvile visok nivo glukoze u krvi, može se dijagnostikovati gestacijski dijabetes 1. To je kada nivo glukoze u krvi majke ostane visok (hiperglikemija), jer ona nije u stanju da proizvede i koristi sav insulin potreban da podrži potrebe trudnoće.


Oko 18% žena može da doživi gestacijski dijabetes u trudnoci, ali samo 7% tih trudnoća se suočava sa komplikacijama – 3,4%. Povišen nivo glukoze u krvi ili intolerancija na glukozu, dok ste trudni, odnosno, secer u trudnoci, izaziva zabrinutost ne samo za majku, već može stvoriti i dugoročne probleme za bebu – ako se ne leči. Na sreću, lekari su oprezni kada je u pitanju gestacijski dijabetes u trudnoci da bi se rano identifikovao i efikasno lečio.


Na tržištu postoji popularan proizvod koji vam može pomoći u tome, a u pitanju je SOLGAR Hrom Pikolinat 100mcg 90 tableta. Sadrži patentirani hrom pikolinat (CHROMAX) koji osigurava vrlo stabilnu strukturu hroma i maksimalnu apsorpciju. Hrom doprinosi normalnom metabolizmu makronutrijenata i održavanju normalnog nivoa glukoze u krvi.


Važno je znati da secer u trudnoci povećava rizik kod žena 7 puta za razvoj dijabetesa tipa 2. Stoga, ako ste trudni i razvijete šećer u krvi tipa 1, pridržavanje vašeg plana lečenja pomoći će vam da imate dobru trudnoću, te tako i zaštitite zdravlje svoje bebe.


Uzroci gestacijskog dijabetesa i faktori rizika


Gestacijski dijabetes u trudnoci razvija se kada vaše telo nije u stanju da proizvede dovoljno hormona insulina, koji je neophodan za transport glukoze u krvi u ćelije. Bez dovoljno insulina, osoba može izgraditi previše glukoze u krvi od normalnog i možda razviti gestacijski dijabetes. Ishrana prepisana od strane stručnog lica je veoma važna u ovakvim okolnostima, radi efikasnijeg lečenja.


Povišen nivo glukoze u krvi kod gestacijskog dijabetesa je uzrokovan hormonima koje oslobađa placenta tokom trudnoće. Placenta proizvodi hormon koji se zove ljudski placentni laktogen (HPL), sličan hormonu rasta (pomaže bebi da raste), ali zapravo modifikuje majčin metabolizam i način na koji ona obrađuje ugljene hidrate i lipide. HPL zapravo podiže nivo glukoze u krvi majke i čini telo žene manje osetljivim na insulin – manje sposobnim da ga pravilno koristi. Ako telo ne koristi insulin kako bi trebalo, nivo glukoze u krvi će porasti – to znači da beba neće dobiti hranljive materije, koje su joj potrebne iz dodatne glukoze u krvi.


Normalno je da nivo glukoze u krvi žena malo poraste tokom trudnoće zbog dodatnih hormona koji se proizvode. Međutim, ponekad nivo glukoze u krvi raste i ostaje visok. Ako se to dogodi, gestacijski dijabetes ne stvara rizik samo po majčino zdravlje, već i po zdravlje deteta da oboli od dijabetesa tipa 2.

 

zdrava-ishrana-merač-za-šećer


Gestacijski dijabetes – ishrana i lečenje


Lečenje gestacijskog dijabetesa svodi se na jedan ključni faktor: kontrolu šećera u krvi. Cilj je da kontrolišete nivo glukoze u krvi tako da ne bude previsok, ali da istovremeno ostane visok. Stoga vam u nastavku navodimo osnovne savete koje možete slediti radi efikasnije kontrole šećera u krvi:

 

  • Hranite se zdravo: Ako imate gestacijski dijabetes, ishrana zasnovana na unosu hranljivih namirnica jeste ključna. Stoga birajte pametno i uključite porciju povrća uz svaki obrok. Pokušajte da obraćate pažnju na to šta jedete, koliko i kada. Nutricionista vam takođe može pomoći da napravite plan obroka koji je pun hranljivih namirnica, a koje su dobre po vas i vašu bebu. Cilj plana obroka je da uspostavi kontrolu nivoa glukoze u krvi tako da ostane u vašem ciljnom opsegu.
     
  • Redovno vežbajte: Кada trenirate ili hodate, vaš organizam koristi više glukoze iz krvi. To znači da, vašem telu nije potrebno mnogo insulina za transport glukoze, kada ste aktivni, što dovodi do niže insulinske rezistencije, i to je veoma dobra stvar po organizam.
     
  • Lekovi/insulin: Većina ljudi je u stanju da kontroliše nivo glukoze u krvi prilagođavanjem ishrane i vežbanjem. Međutim, ako vam je potrebna dodatna pomoć, lekar može da vam prepiše insulin ili neki drugi lek koji će pomoći vašem telu da reguliše nivo glukoze u krvi. Ovi lekovi neće imati negativan uticaj na vašu bebu. Zapamtite, najvažniji cilj je da održite šećer u krvi u ciljnom opsegu kako biste vama i vašoj bebi pružili najbolje zdravlje na duži rok.
     

U tome vam može pomoći INOFOLIC Combi 30 Soft Gel Kapsula, namenjen gojaznim osobama, koje gotovo uvek prati povišen nivo insulina. U pitanju je originalan preparat na bazi mio-inozitola i d-chiro-inozitola (u fiziološkom odnosu 40:1) i folne kiseline. A ono što ga čini jedinstvenim, jeste njegov unikatan sastav, koji je zaštićen patentnim pravom širom sveta.

Da biste otkrili koliko dobro kontrolišete nivo glukoze u krvi, to ćete saznati tako što ćete ga pratiti nekoliko puta dnevno. Možete koristiti merač glukoze u krvi, koji će vam dati detaljna uputstva o tome kada i koliko često da proveravate šećer, a što će vam značajno pomoći da se efikasno izborite sa pomenutim stanjem.

Za više informacija o našim preparatima, budite slobodni da nas kontaktirate na mejl: info@eapoteka.rs