Šta je i kako se koristi menstrualna čašica

Menstrualni dani ponekad mogu izazvati nervozu kod žena, posebno tokom priprema za neko slavlje ili putovanje, jer to od njih zahteva da sa sobom obavezno ponesu nekoliko novih uložaka i redovno ih menjaju, što često može biti frustrirajuće. Ako ste čuli za menstrualnu čašicu, onda vam ,,oni dani’’ više ne moraju zadavati glavobolje.

Šta je i kako se koristi menstrualna čašica

Naime, u pitanju je mala, fleksibilna šoljica u obliku levka, napravljena od gume ili silikona, čija je svrha da se postavi u vaginu i duže zadrži menstrualnu tečnost.


Ukoliko ste relativno skoro saznali za ovaj proizvod, nastavite čitati da biste saznali više o tome kako se koristi menstrualna casica, kako je očistiti i još mnogo toga.

 

Šta je čašica za menstruaciju

 

Napravljena od gume ili silikona, casica za menstruaciju je veoma fleksibilna, te se lako može postaviti i pritom zadržati više tečnosti od tampona ili uložaka. U zavisnosti od protoka krvi, čašicu možete nositi najduže do 12 sati, što dovodi do zaključka da ih mnoge žene koriste kao ekološku alternativu tamponima.


Bilo da vam je potrebna casica za menstruaciju namenjena jednokratnoj ili višekratnoj upotrebi, možete je pronaći na našem sajtu, gde vam nudimo širok izbor proizvoda brenda Intimina. Postoje u različitim veličinama, te su tako namenjena za žene koje nisu rađale ili pak za one sa carskim rezom.

 

Kako se koristi menstrualna čašica?

 

Neposredno pre početka menstruacije, uhvatite menstrualnu čašu za širi deo i umetnite je kao što stavljate tampon. Ona se unutar tela otvara i fiksira na same zidove vagine, sprečavajući mogućnost curenja. Ako je pravilno postavite, onda ne bi trebalo da osećate bol ili neprijatnost.


Menstrualna tečnost se zatim zadržava u čaši, sve dok je ne uklonite radi pražnjenja. Da biste izvadili čašicu, potrebno je da samo povučete njen deo, koji štrči s dna i da ga lagano povučete. Nakon toga, ispraznite je, operite vodom i sapunom, a zatim ponovo umetnite. Na kraju ciklusa, možete sterilisati šolju u ključaloj vodi i ostaviti je na suvom.

 

Koje su prednosti čašica za menstruaciju?

 

Postoji nekoliko prednosti korišćenja menstrualnih čaša, od kojih je najistaknutija ta što se mogu iznova koristiti, dok mnoge menstrualne čaše mogu trajati godinama. Umesto da trošite novac na tampone ili higijenske uloške svakog meseca, možete uštedeti nešto novca koristeći menstrualne čaše.


S druge strane, u poređenju sa tamponima, koje prosečno možete nositi od 4-8 sati, menstrualne čašice možete isprazniti i nakon 12 sati. U nastavku vam ističemo još neke prednosti ovog proizvoda:

  • ne izazivaju bol u vagini;
  • ne sadrže hemikalije, koje postoje u tamponima i ulošcima;
  • eliminišu neprijatan miris menstrualne tečnosti;
  • ekološki su prihvatljive.

menstrualna casica cena

 

Menstrualna čašica – cena

 

Činjenica je da su menstrualne čaše isplativije od tampona i uložaka. Naime, ukoliko se pitate koliko košta menstrualna čašica, cena može varirati, te će se desiti da naiđete na one koje koštaju od 2.000 do 5.000 dinara. Njihova najveća prednost jeste u tome što ne morate da kupujete drugu najmanje šest meseci.


S druge strane, tamponi i ulošci vas mogu koštati u proseku od 3.000 do 5.000 dinara na godišnjem nivou, zavisno od toga koliko je menstruacija duga, obilna i koliko je često imate. Kao i svaki drugi proizvod za menstruaciju, možete ih kupiti na internetu ili prodavnicama i drogerijama, bez recepta.

 

Kako izabrati pravi menstrualni proizvod za sebe?

 

Menstrualne čaše postaju veoma popularne među ženama u celom svetu, jer ih lišavaju raznih pitanja u vezi uložaka, tampona, njihovog redovnog menjanja i slično. Ukoliko planirate i vi da probate ovaj proizvod, možete se raspitati o istom, da biste odabrali onaj pravi za sebe:

  • Koliko će vas koštati menstrualna čašica? Cena određenih modela može biti viša od cene tampona ili uložaka.
  • Da li je praktičnija od uložaka?
  • Može li se nositi tokom seksualnih odnosa?

O ovim i drugim pitanjima možete razgovarati sa svojim ginekologom, koji će vam reći sve prednosti menstrualne čašice i koji bi vam proizvod ,,tokom onih dana” najbolje odgovarao. Za širi izbor proizvoda, posetite naš sajt, na kom možete pronaći adekvatan higijenski proizvod baš za vas.