Šta je kandida, kako se leči i koji je najbolji lek za kandidu?

Uz pojavu prvih znakova gljivične infekcije često imamo priliku da čujemo kako se radi o kandidi i kako je lečenje iste veoma dugotrajan proces. Ipak, ne mora da bude tako. U nastavku saznajte šta je kandida i kako se leči.

Šta je kandida, kako se leči i koji je najbolji lek za kandidu?

Šta je kandida?


Kandida spada u jednoćelijske gljivice koje mogu da se pojave i žive na i unutar našeg tela.


Kandidi najviše odgovara sredina koja je vlažna i topla, te pretežno uzrokuju oboljenja reproduktivnih organa i organa za varenje.
Bitno je naglasiti da kandida u našem organizmu živi kao normalni deo crevne flore ili deo mikroflore reproduktivnih organa.

 

Međutim, zbog raznih faktora ili pada imuniteta može doći do njenog umnožavanja, te u tim situacijama dolazi do pojave oboljenja koje se naziva kandidijaza.


Vrste kandide koje su najčešći uzročnici oboljenja su:

  • Candida albicans
  • Candida globrata
  • Candida tropicalis
  • Candida krusei

Uz njih uzročnici mogu biti još neke, a sve se jednim imenom mogu klasifikovati kao Candida spp.

 

Kako se dobija kandida?


Kao što smo rekli, kandida je normalan stanovnik u, i na našem telu. Međutim, kada dođe do njenog prenamnožavanja, dolazi do infekcije.


Do prenamnožavanja može doći padom imunog sistema, zbog preterane i dugotrajne upotrebe antibiotika, loših životnih navika, preteranom i dugotrajnom izlaganju stresnim situacijama i slično.


Pod kandidijazom se smatra infekcija uzrokovana gljivicom iz roda Candida. Uz njeno prenamnožavanje, u zavisnosti od organa koji je njome zahvaćen, može doći do simptoma kao što su:

 

  • Osip
  • Zatvor, dijareja ili nadutost stomaka
  • Razdražljivost ili anksioznost
  • Pojava belih sirastih naslaga u ustima ili na jeziku
  • Promene na genitalnim organima uz svrab i peckanje

 

U nekim situacijama može doći i do prenosa infekcije tokom kontakta sa drugom osobom. Kandida se najčešće prenosi seksualnim putem, kao i zajedničkim korišćenjem pribora za ličnu higijenu, peškira ili kupaćeg kostima.


Još jedan vid prenošenja kandide javlja se kod dojilja kada se može preneti sa majke na dete ili sa deteta na majku.

 

beba dojenje


U prvom slučaju se javlja nastanak kandide zbog česte upotrebe antibiotika koje majka konzumira i njenog razvijanja u mlečnim žlezdama i na bradavicama. Prenos sa deteta na majku se dešava kada se kandida razvije u bebinim ustima, te je ona prenese prilikom dojenja. Simptomi su tada otečene i veoma bolne bradavice.

 

Kako se leči kandida?


Kandida se u najvećem broju slučajeva leči antimikoticima. Kada su u pitanju crevna ili oralna kandidijaza, lečenje je putem terapije u vidu oralnog gela ili antibiotika.


Najbolji lek za kandidu, kada je u pitanju vaginalno lečenje, su vaginalne kreme ili vaginalete.


Prilikom lečenja kandide veoma je bitno da se koriguje i ishrana. To podrazumeva isključivanje iz ishrane namirnica koje su bogate šećerom poput voća i ugljenih hidrata, kao i skrobnog povrća i kofeina.

 

Da li probiotikom mogu izlečiti kandidu?


Kako do kandidijaze dolazi zbog poremećaja crevne ili vaginalne flore, uz određenu terapiju se savetuje probiotik protiv kandide kako bi se regulisao pH, a samim tim ponovo uspostavila normalna crevna ili vaginalna flora.


Ako se pitate koji je najbolji probiotik za kandidu, nažalost, ne postoji jedinstveni odgovor i zavisi od slučaja do slučaja.


U našoj apoteci možete pronaći i poručiti lekove i probiotike za kandidu kao što su ulje od divljeg origana, Candidaplant, Oregamar, Bio-kult candea i mnoge druge.


Veoma je važno da ne ignorišete signale koje vam šalje telo i da pri pojavi prvih simptoma počnete sa adekvatnim lečenjem. Ne pokušavajte da se lečite na svoju ruku. Bitno je da vas lekar pregleda i da vam prepiše odgovarajući lek za kandidu. Apoteka neka vam bude prvi izbor.


Uz savete farmaceuta ćete na najbolji način pronaći lek i probiotik za kandidu i vaš slučaj infekcije.