Šta je dobro za opekotine od sunca i kako ih najbrže zalečiti?

Mnogi su uvereni da se slobodno mogu izlagati suncu koliko god žele u periodu kada ono nije najjače (pre 10h pre podne i nakon 16h posle podne), pa čak i da im tada nije ni potrebna zaštitna krema jer računaju na to da se pridržavaju preporuka.

Šta je dobro za opekotine od sunca i kako ih najbrže zalečiti?

Velika greška, budući da i tada možete zaraditi opekotine od sunca. Ako vam se upravo ovo desilo, pročitajte šta je dobro za opekotine i kako ih na efikasan način možete zalečiti.

 

Opekotine od sunca – simptomi

 

 • Opekotine prvog stepena (combustio erythematosa) – javlja se crvenilo, koža je vidno otečena, a na dodir bolna i vrela. Ovi simptomi mogu trajati od nekoliko sati do najviše nekoliko dana (5 do 7). Na svu sreću, ovi simptomi ne ostavljaju nikakva dugoročna oštećenja na koži.
 • Opekotine drugog stepena (combustio bullosa) – sliče opekotinama prvog stepena, s tim što se na pojedinim mestima stvaraju mehurovi ispunjeni bistrom žućkastom tečnošću. Mehurovi se smanjuju u roku od 3 do 4 dana, a potpuno iščezavaju za 10 do 12 dana.
 • Opekotine trećeg stepena (combustio necrotica) – javlja se izumiranje ili pojedinih ili svih kožnih slojeva, a mogu zahvatiti i potkožno i mišićno tkivo. Ako je u pitanju suva nekroza, javlja se suvoća kože, ona je čvrsta i poprima crnu ili mrko smeđu boju. Vlažna nekroza propraćena je simptomima otečenosti, koža je vlažna i žućkaste boje, a nekada se javljaju i mehurovi.
 • Opekotine četvrtog stepena (carbonisatio) – tkivo je potpuno ugljenisano


Kao što vidite, nesavesno sunčanje u bilo kom dobu dana može biti veoma opasno, a najgori scenario jeste rak kože. Zato budite obazrivi i nemojte po svaku cenu juriti taman ten jer to ostavlja nepopravljive posledice. Uvek nanesite zaštitu od UV zraka, izbegavajte da se izlažete suncu kada je ono najjače, nosite naočare za sunce, šešir i širu svetliju odeću prirodnog i prozračnog materijala koja će prekriti vaše ruke i noge.
 

Kako izlečiti opekotine od sunca?

 

 • Stavljajte hladne obloge za opekotine od sunca
 • Hidrirajte se i spolja i iznutra, pijte dovoljno tečnosti, tuširajte se mlakom vodom koristeći prirodnu kozmetiku
 • Bolove možete umanjiti i nekim lekovima poput Aspirina ili Brufena
 • Ne bušite plikove
 • Izbegavajte tesnu odeću
 • Kao prva pomoć često se koristi i kiselo mleko za opekotine, ali ne sme da bude ledeno, već prijatno hladno
 • Negujte kožu blagim hidratantnim proizvodima poput Avene Cicalfate kreme, Eucerin After Sun Sensitive gel kreme i sličnim proizvodima visokog kvaliteta koje možete naći na sajtu online eApoteke

 

telo zene u crnoj haljini izgoreno od sunca

 

Kod saniranja i dezinfekcija opekotine pomažu i neka sredstva u vidu krema za opekotine od sunca, kao i mast za opekotine. Melemi se takođe preporučuju za brže zarastanje rana, bilo da su u pitanju rane od sunca ili je uzročnik neki drugi izvor toplote. U nastavku teksta pročitajte šta vam od tih proizvoda preporučujemo.

 

Čime mazati plikove od opekotina?

 

 • Riblja mast ili riblje ulje - veoma je hranljivo za kožu, te je najbolji izbor Jekoderm za opekotine. Iskustva pokazuju da ova mast bogata vitaminom A umiruje iritiranu kožu nakon toplotnih ili hemijskih agenasa. Vaša koža će biti nahranjena, a takođe će dobiti i na elastičnosti. Ova antibiotska mast za opekotine ne mora biti neugodnog mirisa. Probajte Galenikin Jekoderm koji ima ugodan miris kokosa.
 • Pantenol za opekotine - takođe ima blagotvorno dejstvo budući da stimuliše regeneraciju sluznice i kože, dovodeći u balans metaboličke procese na ćelijskom nivou i povećavajući čvrstinu kolagenskih vlakana. Kod nas u online Eapoteci možete ga naći u vidu masti, losiona i spreja.
 • Šaljićev melem za opekotine – u pitanju je Melop G melem posebno namenjen zaceljivanju rana na koži lica i tela nastalih dejstvom agenasa poput vatre, hemikalija i slično. Veoma je uspešna njegova primena kod opekotina drugog i trećeg stepena, dakle na onim delovima kože gde su prisutni plikovi i druge rane.

 

Za zdravo tamnjenje važna je priprema za sunčanje. Kako biste prevenirali opekotine od sunca, 20 dana pre aktivnog sunčanja koristite suplementaciju sa povećanim količinama beta-karotena, kao što je Strong Nature BetaTen protekt. Beta-karoten omogućiće vašoj koži da napravi barijeru od štetnog UV zračenja i daće vam taman ten koji priželjkujete.

 

Prevencija je najbolji lek, a za sve ostale probleme tu je naša online eApoteka gde možete pronaći sve što vam je potrebno za zaceljivanje rana različitog porekla.