Za koliko dana prolazi sunčanica, koji su simptomi i kako je najbrže ublažiti?

Bez obzira da li se opuštate na plaži, vozite bicikl, kosite travnjak ili vrelu noć pokušavate da prespavate bez klima uređaja, vrućina može doći do vas. Zato je važno prepoznati simptome sunčanice i toplotnog udara kako biste odmah reagovali. U nastavku teksta saznajte za koliko dana prolazi sunčanica, koji su simptomi i kako je najbrže izlečiti.

Za koliko dana prolazi sunčanica, koji su simptomi i kako je najbrže ublažiti?

Za koliko dana prolazi sunčanica?

 

Iako sunčanica donosi ozbiljne probleme, ovo stanje može da se, uz pravilnu negu, sanira kroz par dana.


Naime, uz odgovarajuću hidrataciju i odmor u rashlađenom prostoru, blaži simptomi će se povući za 2 – 3 dana. Koliko traje sunčanica kada su teži slučajevi u pitanju, zavisiće od stepena izlaganja izvorima toplote, individualnom stanju organizma, brzini reakcije i primeni pravilne terapije.


Važno je slušati svoje telo, pravilno se brinuti o njemu i ukoliko je potrebno, potražiti lekarsku pomoć ako simptomi postanu ozbiljni ili se produže na više od četiri dana.

 

Razlika između sunčanice i toplotnog udara

 

Sunčanica i toplotni udar daju slične simptome, ali leže na različitim stranama spektra opasnosti.


Sunčanica se opisuje kao prva faza toplotne iscrpljenosti. To je posledica prekomerne vrućine, tačnije, izlaganja glave i potiljka jakom suncu koja dovodi do dehidracije i gubitka elektrolita kao i naglog povećanja temperature tela.


S druge strane, toplotni udar predstavlja ozbiljniju i opasniju fazu toplotnog stresa. Ovo stanje, kada telo ne može pravilno regulisati svoju temperaturu, zahteva hitnu medicinsku pomoć jer može imati posledice po život pacijenta. Postoji rizik od delirijuma, konvulzije ili čak kome, ponekad i od trajnih neuroloških oštećenja.


Iako su simptomi sunčanice i toplotnog udara slični, stepen opasnosti se potpuno razlikuje, pa je važno prepoznati hitnost situacije i adekvatno reagovati.

 

Simptomi sunčanice:

 • Glavobolja
 • Osećaj nesvestice ili vrtoglavice
 • Prekomerno znojenje
 • Lepljiva koža
 • Mučnina ili povraćanje
 • Grčevi u mišićima
 • Temperatura kod sunčanice ne mora biti visoka

 

Simptomi toplotnog udara:

 • Osećaj zbunjenosti
 • Odsustvo znojenja
 • Temperatura preko 40, vruća, suva koža
 • Mučnina ili povraćanje
 • Gubitak svesti, konvulzije ili napadi u težim slučajevima

 

zena u kolima pati od suncanice

 

Sunčanica – terapija

 

Ako se pitate šta raditi kad udari sunčanica, evo prvih koraka koje možete slediti:

 

 • Prvi dan: Sunce vas je upozorilo! Prvi dan počinje laganim simptomima kao što je osećaj iscrpljenosti, glavobolja i veća potreba za vodom. U ovoj fazi, telo vam poručuje da usporite, odmorite i date mu više tečnosti. Hidratacija je ključ. Obezbedite svom organizmu dovoljno vode i elektrolita kako biste ga polako vratili u normalno stanje.
 • Drugi dan: Pojačavaju se simptomi. Dok sunčanica napreduje, simptomi postaju neprijatniji. Javlja se mučnina, vrtoglavica i ubrzan puls. Vaše telo se bori sa temperaturom i smanjenom zapreminom tečnosti. Brzo rešenje je osvežavajuće tuširanje ili hladne obloge. To će oboriti temperaturu i ponovo uspostaviti ravnotežu. Pijte što više ceđenih sokova i ne izlazite na sunce.
 • Treći dan: Ako ste srećnik sa blažim oblikom sunčanice, hidratacija je pobedila i vi ste zdravi. Ukoliko se simptomi pogoršavaju, to je znak da sunčanica postaje ozbiljnija. Ako primetite zbunjenost, suvu kožu i povraćanje, svakako je vreme za stručnu pomoć kako biste sebi obezbedili adekvatnu terapiju.

 

Ali, dok čekate pomoć lekara ili se oporavljate, predlažemo vam nekoliko trikova koji će vam olakšati simptome sunčanice:

 

 • Hidratacija – Neka vam bokal sa vodom bude pri ruci bez prestanka. Za dodatne elektrolite i ukus, dodajte par kriški limuna i tečnost ispijajte po gutljaj u razmaku od par minita, nikako odjednom.
 • Obloge – Nakvasite krpu ili peškir hladnom vodom i tako rashlađujte čelo i vrat. Ova metoda će spustiti temperaturu tela par stepeni i umiriti vas. Isto će uraditi i kockice leda umotane u peškir.
 • Voće – Dinja, krastavac ili lubenica nisu samo prijatni letnji zalogaji – oni su i prirodno bogati vodom koja će vas hidrirati.
 • Mrak – Navucite zavese, spustite roletne i pronađite udobno mesto za odmaranje. Zamračena prostorija će vam pomoći da se opustite i naspavate.
 • Elektroliti i vitamini – Sportski napici bez šećera, kokosova voda ili šumeće tablete za vraćanje elektrolita su vam najveći saveznici pri oporavku. Ako im dodate vitamin C, kalijum i magnezijum, ubrzaćete proces izlečenja.
 • Klima uređaj i ventilator – Rashlađena prostorija u kojoj se odmarate popraviće vam raspoloženje i osećaj vreline učiniti lakšim.


Sunčanica ili toplotna iscrpljenost nas može podsetiti na važnost ravnoteže između uživanja u suncu i brige o sopstvenom zdravlju. Upravljajte pametno vremenom koje provodite sunčajući se. Osluškujte potrebe svog tela i ne zaboravite da je pavilna hidratacija ključna za očuvanje svežine i vitalnosti.

 

Suplementi tokom lečenja sunčanice

 

Konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom kako biste odabrali adekvatnu terapiju koja će vam ubrzati oporavak.

 1. LITORSAL Dr Theiss – Šumeće tablete koje će nadoknaditi elektrolite i izgubljenu tečnost kod povraćanja i proliva. Pripremanjem ovog napitka sa šećerom i zaslađivačima, aromom limuna i peperminta, očuvaćete balans elektrolita i organizam održati u formi.Litorsal šumeće tablete bogate su kalijumom i vitaminom C koji doprinose očuvanju moždanih funkcija. Kalijum pomaže da mišići normalno funkcionišu, dok vitamin C smanjuje osećaj umora i malaksalosti.
 2. HYDROSTAR – Prašak za rehidraciju - 12 kesica Esensa - Kombinacija glukoze i elektrolita omogućava optimalnu hidrataciju i vraća energiju. Ovaj preparat obožavaju sportisti i rekovalescenti jer sprečava simptome dehidracije i vraća izgubljenu snagu. Nakon povraćanja i dijareje vraća energiju za najkraće vreme.
 3. Hemofarm Probiokid Immuno D3 – prašak od 10 kesica - Ovaj pažljivo izbalansiran probiotik za decu uspostaviće prirodan balans crevne flore i pojačati imuni odgovor malog organizma. Dobijen je mešanjem korisnih probiotskih bakterija mlečno kiselinskog vrenja. Preporučuje se deci koja su sklona alergijama i čestim infekcijama, kao i deci sa atopijskom konstitucijom i onima koji često uzimaju antibiotike.
 4. Vitamini: Kalijum i magnezijum, Natrijum, Hlor


eApoteka je tu da vam olakša oporavak vitaminima, mineralima i elektrolitima. Kod nas možete nabaviti pomoćne suplemente, probiotike i kreme sa zaštitnim faktorom kako biste mogli nesmetano da uživate u čarima leta.