Heliko bakterija – simptomi, uzrok i kako se leči

Ukoliko često imate stomačnih problema kao što su tupi bolovi, nedostatak apetita, peckanje, ili pak nenamerno gubljenje kilograma – postoji šansa da je uzrok toga upravo heliko bakterija. Iako je heliko bakterija prilično opasna, a uz to se zaraza lako i širi, bitno je da znate da je njeno lečenje jako jednostavno i možete ozdraviti kroz nedelju dana.

Heliko bakterija – simptomi, uzrok i kako se leči

U ovom tekstu ćete saznati sve što treba o simptomima, uzroku i lečenju heliko bakterije.

 

Šta je heliko bakterija?

 

Infekcije heliko bakterijom su danas veoma česta pojava, tako da ste sigurno već čuli nešto o njoj.


Heliko bakterija je sitna, spiralna bakterija, koja pogađa sluznicu želuca. Kako je želudac izuzetno kiselo okruženje visoke temperature, takođe znamo da je ova bakterija vrlo izdržljiva i uporna.


Ali, bez brige! U nastavku ovog teksta ćete saznati sve što vam treba da se odbranite od heliko bakterije, ili da je izlečite ukoliko ste je već dobili.

 

Kako se dobija heliko bakterija?


Heliko bakterija se vrlo lako prenosi unosom kontaminirane hrane i vode.

Deca su najčešće ona koja boluju od infekcije heliko bakterije, ali pošto je ona jako izdržljiva – može ostati u stomaku godinama.

Najmlađi vode prilično aktivan život, često su napolju, a to znači da su takođe često u kontaktu sa vodom i hranom spolja. Dok se igraju u parku, velika je verovatnoća da će popiti vodu sa česme – i tako za tili čas mogu kontaminiranom vodom uneti heliko bakteriju u svoj organizam, što može izazvati ozbiljne probleme kasnije.

Iako su najčešće deca ona koja oboljevaju, nije teško kontaminiranom hranom i vodom uneti heliko bakteriju i kao odrasla osoba, s tim što su posledice onda još opasnije. Odrasli imaju naviku da ignorišu bolove u stomaku na produženi vremenski period, što predstavlja rizik da se razvije neka od komplikacija.

Glavne komplikacije koje mogu nastati usled infekcije heliko bakterijom su:

 

 • Gastritis
 • Čir na želucu
 • Rak želuca


Heliko bakterija se takođe može preneti i sa čoveka na čoveka ukoliko su hrana i voda kontaminirane fekalnim materijalima. Zaraza se, kao i kod mnogih drugih bolesti, najbrže se širi u socijalno, higijenski i ekonomski ugroženim zajednicama.

 

Kako se prenosi heliko bakterija?


Heliko bakterija se prenosi na razne načine, ali svaki uključuje unošenje kontaminiranih materija u svoj sistem:

 

 • Preko poljupca
 • Preko stolice
 • Preko želudačnih izlučevina (ako dođete u kontakt sa ispovraćanim sadržajem stomaka zaražene osobe)

 

Simptomi heliko bakterije?


Kod dece je jako česta pojava da se simptomi zaraze ne ispolje odmah, već tek nakon nekoliko godina, dok se kod odraslih simptomi izražavaju dosta češće.

Heliko bakterija napada zaštitno tkivo želuca, što se prenosi i na dvanaestopalačno crevo, usled čega naše telo oslobađa određene toksine i enzime aktivacijom imunog sistema.

Pošto je mesto napada heliko bakterije tako specifično, stomak i dvanaestopalačno crevo postaju opasno izloženi želudačnoj kiselini. Ovo zvuči jako bolno, ali većina ljudi ili ne oseti, ili zapravo ne razvije simptome heliko bakterije dok ne dođe do ozbiljnijih posledica.

Ukoliko se ipak jave simptomi, ovako možete prepoznati heliko bakteriju:

 

 • Tupi bolovi u stomaku (uglavnom kada je stomak prazan)
 • Osećaj peckanja u stomaku
 • Gubitak apetita i gubitak kilograma
 • Česta mučnina i nadimanje
 • Niske vrednosti krvne slike

 

devojka sa bolom u stomaku zbog heliko bakterije


Ukoliko imate dugotrajne bolove u stomaku praćene ostalim simptomima, posavetujte se sa svojim lekarom ili farmaceutom!

 

Kako se leči heliko bakterija?


Bakterijske infekcije se saniraju korišćenjem antibiotika u periodu od 7 do 14 dana, zavisno od procene vašeg lekara.

Čak iako ste zahvatili infekciju heliko bakterijom – bez brige! Heliko bakterija se leči za sedam dana.

S obzirom na to da heliko bakterija može biti prilično uporna, lekari ponekad pripisuju i više različitih antibiotika, kao i drugih lekova za heliko bakteriju. Uz antibiotike se često pripisuju i antacidi kako bi se smanjio problem nagrizanja želudačne kiseline.

 

Čaj za heliko bakteriju


Postoji nekoliko dobrih prirodnih saboraca kada dođe do problema sa heliko bakrterijom:

 

 1. Pomešati četiri kašike kamilice i četiri kašike lista hajdučke trave
 2. Mešavinu čajeva preliti sa 1,5l ključale vode
 3. Poklopiti posudu i ostaviti da osdstoji 15 minuta na toploj ringli
 4. Pre konzumiranja sačekati dva sata

 

Bitno je da se ovaj čaj pije tokom celog dana, umesto vode, celih nedelju dana lečenja. Nakon prvih nedelju dana potrebno je napraviti isto toliko dugu pauzu, a ako se tegobe nastave, početi proces ispočetka. Preporučuje se i čaj od brusnice koji blagovorno deluje na probleme izazvane infekcijama.

 

Probiotik za heliko bakteriju


Kada se piju antibiotici, bitno je pored toga uzimati i probiotik kako se ne bi narušila prirodna crevna flora. U slučaju heliko bakterije se najčešće koriste dva različita antibiotika, što znači da će vam biti potreban malo jači probiotik.

Bulardi je jedan od probiotskih preparata koji značajno smanjuje neželjena dejstva antibiotika. Svakako, pre nego što kupite bilo koji od probiotskih preparata, obavezno se posavetujte sa svojim lekarom ili farmaceutom.

 

Koja je najbolja ishrana ako imate heliko bakteriju?

 

Ishrana može značajno uticati na ublažavanje neprijatnih simptoma heliko bakterije. Problemi sa povećanom količinom želudačne kiseline se mogu smanjiti unosom sode bikarbone kroz ishranu.

Preporučuje se korišćenje fermentisanih proizvoda sa probioticima jer su oni nepatogene bakterije koje se prirodno nalaze u organizmu, a dok se vaš organizam bori, bitno je održavati prirodnu crevnu floru. Neke od najkorisnijih namirnica u ovom slučaju su fermentisani mlečni proizvodi poput jogurta i kefira.

Voće i povrće su lako svarljiva hrana koja svakako ima mnogo benefita ako je redovno uključena u ishranu. Bitno je napomenuti da je kod infekcije heliko bakterijom najbolje da voće i povrće budu sirovi, ali i kuvana forma znatno doprinosi odbrani želuca od heliko bakterije.

Proizvodi na bazi meda i sam med, kao i ulja bogata omega 3 masnim kiselinama su takođe jako dobri kao dodatak ishrani prilikom infekcije jer ublažavaju i proces i posledice upale.

Nešto što obavezno morate izbegavati ako imate infekciju heliko bakterijom jeste so. Veće količine soli štete sluzokoži želuca, ali i dehidriraju organizam. Takođe je neophodno obratiti pažnju na ostale štetne supstance kao što su alkohol i cigarete, koje samim unosom u organizam povećavaju stres i otežavaju imunom sistemu da se izbori sa bakterijom.