Dolazi zima! Ojačajte svoj imunitet na zdrav i prirodan način

Nakon predivnog leta koje polako ostavljamo za sobom, približava nam se zima, sezona gripa i prehlada, uz stalno curenje noseva i kašljanje.

Dolazi zima! Ojačajte svoj imunitet na zdrav i prirodan način

Već smo se svi suočavali sa ovim neudobnostima u detinjstvu: ležite u krevetu sa temperaturom ispijajući čajeve i supe da biste se oporavili, dok vaši vršnjaci veselo idu školu ili se druže u parku. Kako odrastamo, podložniji smo razboljevanju, a nije nam stalo da dragoceno vreme provodimo u krevetu.


Da bismo izbegli ovakav scenario, vreme je da ojačamo imunitet i spremni dočekamo zimu. eApoteka je tu da vam da najbolje savete za zdrav početak ove zimske sezone.

 

Zdrava hrana za zdrave dane

 

Zdrava ishrana je od ključnog značaja za održavanje i jačanje vašeg imuniteta. Svi minerali i vitamini neophodni za hemijske procese koji se odvijaju u vašem telu, nalaze se u hrani koju neretko loše biramo. Absorpcija nutrijenata se vrši u crevima, čija ih unutrašnja sluzokoža izdvaja iz hrane i ubacuje u cirkulatorni sistem, koji ga dalje prenosi unutrašnjim organima, uključujući tu i limfne žlezde, koje su odgovorne za proizvodnju limfocita, tj. belih krvnih ćelija.


Pridržavanje bilo kakvog režima zdrave ishrane zahteva disciplinu i posvećenost što, ponekad, nije moguće usled užurbanog načina života. Kupovinu i pripremu svežeg povrća i voća, kao i hrane životinjskog porekla (koje je neophodno zbog proteina!), nije moguće obaviti osim uz dobro planiranje.


Svakodnevni izazovi podvrgavaju vaše telo i vaš duh raznolikim stresovima koji ostavljaju negativan efekat na vaš imunitet, te je, za jačanje imuniteta, poželjno da se redovnoj ishrani koju vi primate, još dodaju i vitaminski suplementi.

 

Najbolji vitamini za imunitet – trojica neprikosnovenih


Pošto se još uvek provlači pitanje kako ojačati svoj imunitet na jedan prirodan i zdrav način, intuicija naših predaka i naučna saznanja poslednjih decenija su došli do proverenih zaključaka o dobrobitima ovih triju vitamina.

 

Vitamin C


Askorbinska kiselina (narodski poznat kao vitamin C) je jak antioksidans koji pruža efikasnu podršku vašem imunom sistemu, time što štiti ćelije od štetnog dejstva slobodnih radikala. Redovan unos vitamina C će biti blagotvoran za vaše dobro zdravlje i vitalnost, jer održava pravilan rad imuniteta i ublažuje posledice iscrpljenosti. Hrane koje sadrže velike količine ovog vitamina su:


• Spanać
• Kelj
• Paprike
• Citrusno voće
• Jagode

 

namirnice za imunitet


Dnevne potrebe za vitaminom C se kreće između 75 mg do 105 mg, a da bi se sprečila pojava srčanih bolesti ili druge infekcije, najbolje je konzumirati 200-500 mg. Suplementi vitamina C su danas široko dostupni na tržištu i predstavljaju dobru dopunu savremenoj ishrani.


Vitamin E


Takođe poznat kao tokoferol, vitamin E je značajan za funkcionisanje centralnog nervnog sistema, za negu kože, za jačanje imuniteta, kao i za održavanje ćelijskih funkcija. Pomaže u sprečavanju srčanih oboljenja i kod iscrpljenosti. Hrane bogate vitaminom E su:


• Masline
• Semenke suncokreta
• Blitva
• Orašasti plodovi (badem, lešnik, kikiriki)
• Pšenične klice


Vitamin E je takođe dostupan na tržištu u vidu preparata za negu kože, kao ulje ili u kapsulama. Dnevna preporučena doza se kreće između 6 – 20 mg na dan, u zavisnosti od uzrasta i pola.

 

Vitamin D


Vitamin D pomaže kod resorpcije kalcijuma i fosfora u crevima, čime doprinosi zdravlju zuba i kostiju. Važan je za kardiovaskularno zdravlje, i igra bitnu ulogu u aktivaciji imunog sistema. Nedostatak vitamina D dovodi do povećanog rizika od dijabetesa, raka dojke, mišićne slabosti, bubrežnih oboljenja, paradentoze, demencije, i depresije. Izvori hrane koji obiluju ovim vitaminom su:


• Skuša
• Tuna
• Sardine
• Mleko
• Sok od pomorandže
• Žitarice


Još jedan prirodan način koji pospešuje proizvodnju vitamina D jeste sunčeva svetlost.

 

Kako eAapoteka može da doprinese jačanju vašeg imuniteta

 

Ako vas zanima koji su najbolji vitamini za imunitet, naći ćete odgovor kod nas, u eApoteci! Već smo vam izložili neke savete kako da ojačate svoj imuni sistem pomoću ishrane, ali takođe možete da istražite i druge mogućnosti u našoj online prodavnici.


Naša bogata ponuda obuhvata suplemente i biljne preparate za sve uzraste, od poznatih brendova, kao što su: Natural Wealth, Innventa, BiVits, i drugih proizvođača.


Za ljubitelje šumećih tableta izdvajamo našu ponudu od brendova Litorsal, Biofar, Livsane i mnogih drugih, koji se preporučuje kao dodatak ishrani tokom zimskog perioda.

 

Za više informacija o dostupnim proizvodima, kontaktirajte nas. Tu smo da odgovorimo na sva vaša pitanja.