Kako sprečiti suvi kašalj kod dece i odraslih

Suvi kašalj kod dece jedan je od razloga brojnih neprospavanih noći dece i roditelja. Iritacije u disajnim putevima izazivaju neprijatnosti i bol u grudnom košu usled naprezanja. Ovo ne mora da bude znak za uzbunu, ali svakako zahteva lečenje.

Kako sprečiti suvi kašalj kod dece i odraslih

Možda do sada niste znali, ali kašalj se ne definiše kao bolest, nego refleksna radnja organizma. To je odbrambeni mehanizam jer štiti pluća i disajne puteve od brojnih uzročnika respiratornih infekcija. Međutim, on može biti pokazatelj nekih bolesti i svakako je vrlo neprijatan. Dobra vest je da postoje lekovi i čajevi koji vas brzo oslobađaju neprijatnog osećaja ili čak bola.


Postoje dva tipa kašlja:

 

  1. Produktivni
  2. Suvi kašalj (neproduktivni)


Produktivni proizvodi sluz koja se kašljanjem uzbacuje iz pluća. Neproduktivni, suv kašalj, ne proizvodi sluz i zato kod njega ne postoji sadržaj koji se izbacuje iskašljavanjem.

 

Suvi kašalj uzroci


Postoji mnogo uzroka zašto se javlja suvi kašalj. Ipak, utvrđivanje okidača suvog kašlja je važan korak jer je potrebno lečiti uzrok problema.

 

Astma


Astma je stanje u kojem disajni putevi otiču i postaju uski. Kašalj povezan sa astmom može biti i produktivan i neproduktivan, iako je često neproduktivan.

 

Postnazalno slivanje sluzi


Kada ste prehlađeni ili bolujete od sezonskealergije, membrane u nosu reaguju tako što proizvode više sluzi nego obično. Za razliku od zdrave sluzi, ova sluz je vodenasta i tečna, tako da lako kaplje niz zadnji deo grla što uzrokuje kašalj.

 

Virusne infekcije


Kada se zarazite nekim od mnogih virusa koji izazivaju prehladu, simptomi obično traju manje od nedelju dana. Međutim, nije neuobičajeno da kašalj traje dugo nakon što se drugi simptomi ublaže. Ovaj kašalj nakon prehlade je obično suv i može trajati do dva meseca.

 

 

 

Infekcija gornjih disajnih puteva


Akutna infekcija gornjih disajnih puteva (URI) je virus ili bakterija koja inficira nos, grlo, ždrelo, larinks i bronhije.

 

Alergije


Ako ste alrgični na polen, prašinu ili ambroziju verovatno znate da je jedan od simptoma kašalj.

 

Pneumotorax


Kolaps pluća, poznat kao pneumotoraks, nastaje kada se pluća iznenada „izduvaju“. Može se desiti samostalno ili kao odgovor na povredu grudnog koša. Češće je kod ljudi sa osnovnom bolešću pluća.

 

devojka kaslje


Pored suvog kašlja, „kolaps pluća“ može izazvati iznenadni bol u grudima i kratak dah.

 

Suvi kašalj kod dece


Roditelji sigurno znaju da dete može biti prehlađeno osam do deset puta godišnje. Uzrok čestim prehladama jeste činjenica da se organizam mališana bori da stvori imunitet, ali i to da su u kontaktu sa drugom decom kao prenosiocima virusa. Iskašljavanje možete preduprediti Broncamil biljnim sirupom za celu porodicu. Probajte i Esensa Expumo Lunac sirup, čitava linija ovih proizvoda oduševiće vas svojom efikasnošću.

 

Suvi kašalj lek


Kada je reč o suvom kašlju kod dece, sigurno vam je potrebno brzo i efikasno rešenje, posebno tokom noći. Herbiko beli slez preporučuje se kod dece starije od tri godine. Ovaj sirup dovodi do smirivanja kašlja, olakšavanja disanja, razlaganju bronhijalnog sekreta i umirivanja iritacija.


Efikasno rešenje za suvi kašalj je i Herbion sirup od bokvice. Ovaj sirup razređuje kašalj, pomaže, sprečava napade kašlja, otvara bronhije i olakšava disajne puteve, oblaže sluzokožu i umiruje upalu disajnih puteva.

 

Najbolji sirup za suvi kašalj kod odraslih


Iako su deca podložnija respiratornim infekcijama, odrasli svakako nisu imuni. Uzroci su isti kao kod dece, uz izuzetke psihigenog kašlja i kašlja izazvanog pušenjem.


Herbiko sirup za odrasle za suvi i produktivni kašalj umiruje napade kašlja i oblaže sluzokožu grla kod suvog kašlja, a otvara disajne puteve, razlaže sekret, olakšava iskašljavanje kod produktivnog kašlja. Sirup je na prirodnoj bazi jer su njegovi sastojci beli slez, jagorčevina, kamilica, bosiljak i vitamin C. Ne sadrži šećer.


Dočekajte jesen spremni i sprečite kašalj da vas ometa u prvim jesenjim danima. Široku ponudu proizvoda protiv kašlja možete pogledati OVDE.