Kako izlečiti bol u grlu za jedan dan

Koliko je samo neprijatan osećaj kada nas boli grlo. Svrab u grlu, crvenilo, otečenost, neprijatan bol pri gutanju hrane i pića... Sigurno dobro znate simptome jer nema osobe koja nije iskusila bol u grlu. Nažalost, neretko se bol u grlu nadoveže na upalu uha, curenja nosa i temperaturu što dodatno otežava stanje.

Kako izlečiti bol u grlu za jedan dan

Kako izlečiti bol u grlu za jedan dan i bar eliminisati jedan od simptoma – odgovor je jednostavan, ali zahteva pravilnu negu i odabir proverenih lekova.


Ako se svrstavate u onu grupu ljudi koje zasvrbi grlo čim dune vetar ili padne po koja kap kiše, razumemo vas. Vi ste osoba koja uz sebe uvek treba da ima septolete za grlo kako biste brzo reagovali, sprečili dalje razvijanje simptoma i olakšali sebi svakodnevicu.

 

Bol u grlu – uzroci


Bol u grlu obično izazivaju virusi (grip) ili bakterije (streptokoka). Oni se prenose prljavim rukama ili direktnim kontaktom kao što je poljubac. Ako je upala jaka, moguća je pojava afti – malih plikova u usnoj duplji koji su izuzetno bolni.


Drugi uzroci mogu biti pušenje, boravak u zadimljenim prostorijama, disanje na usta naročito u periodu zime.

 

Kako se postavlja dijagnoza


Dijagnostikovanje zavisi od simptoma. Nekada je potrebno uraditi bris grla jer je to najsigurniji način da se utvrdi da li je uzrok bola bakterija i koja. Bris je moguće uraditi u bilo kojoj laboratoriji i rezultati su često gotovi nakon par sati.


Ako su simptomi blaži, verovatno je uzročnik virus, pa bris nije potrebno raditi.

 

Lečenje


Verovatno znate šta može da vam pomogne u slučaju grlobolje, ali nije na odmet utvrditi gradivo jer i najmanja greška može pogoršati simptome. Prva pomoć za bol u grlu ako nemate ni jedan lek kod sebe uključuje sledeće:

 

  • Ispirajte grlo slanom vodom/žalfijom/mlakom vodom
  • Pijte dosta tečnosti
  • Jedite hladnu i mekanu hranu
  • Odmarajte se
  • Izbegavajte zadimljene prostorije

Bol u grlu lek


Koji lek treba uzeti kod grlobolje zavisi od uzroka. Ako je uzrok bakterija, potreban vam je antibiotik. Ovu terapiju može vam prepisati samo lekar i trebalo bi da je shvatite vrlo ozbiljno. Trebalo bi da ispijate celu kutiju antibiotika, čak iako simptomi prođu.

 

bolovi u grlu


Ako je uzročnik virus, postoji mnogo načina da ublažite simptome i o tome govorimo u nastavku teksta.

 

Najbolje septolete za grlo


Složićete se da je bol u grlu, svrab i peckanje tokom noći jedan od najneprijatnijih simptoma. Dobra vest je da postoji brzo i efikasno rešenje.


Propomint eukaliptus lozenge brzo ublažavaju simptome upaljenog grla jer olakšanje možete osetiti već nakon jedne tablete. Aktivan sastojak Propomucil septoleta jeste propolis koji je poznat i kao „prirodan antibiotik“.


Propolis je prirodna supstanca koju pčele sakupljaju iz pupoljaka i drveća koja sadrži smolu drveta, eterična ulja, voskove i bioflavonoide. Koristi se za kod različitih infekcija, za poboljšanje imunog sistema i za respiratorne infekcije.


Propolis je kao lek poznat hiljadama godina. Stari Grci su ga koristili za lečenje apscesa (gnojna upala u potkožnom tkivu). Asirci su ga stavljali na rane i tumore kako bi se borili protiv infekcije i pomogli procesu zarastanja.

 

Sprej za grlo


Kako su deca veoma podložna infekcijama grla, na tržištu postoje efikasna rešenja za najmlađu populaciju. Sprej za grlo možda je najpraktičnije rešenje kada su deca mala. Tako se Propomint sprej za grlo na bazi propolisa preporučuje kod bola u grlu jer će vašoj deci doneti momentalno olakšanje. Potrebno ga je prskati tri do četiri puta dnevno na sluzokožu grla i usne duplje.

Bliže nam se hladniji dani i neka vas ne začudi ako vaše grlo odreaguje na promene vremena. Budite bezbrižni i odaberite svog saveznika za jako i zdravo grlo bez bola. Proizvode za eliminisanje grlobolje možete potražiti OVDE.