Kako izlečiti promuklost?

Kada se javi promuklost dolazi do disbalansa u pravilnom izgovoru glasa. Da bi se glas neometano izgovorio, neophodno je funkcionisanje svih organa koji su zaduženi za njegovo formiranje. Pročitajte u nastavku teksta kako izlečiti promuklost i koji preparati vam mogu doneti znatno olakšanje.

Kako izlečiti promuklost?

Gubitak glasa i promuklost - uzroci

 

Promuklost grla ili disfonija, može nastati zbog organskih ili funkcionalnih, centralnih ili perifernih oštećenja organa koji učestvuju u formiranju glasa i koji su u međusobnoj interakciji.

 

Ona može nastati i kao glavni simptom zapaljenja laringitisa (upala grla) i faringitisa (upala grkljana).

 

Kada se posmatra sa patofiziološke strane, promuklost je posledica nemogućnosti sklapanja glasnih žica tokom fonacije, poremećaja tenzije glasnih žica i promene u njihovoj masi.

 

Pre pristupa lečenju, potrebno je utvrditi koji je razlog promuklosti. Neki od uzroka promuklosti mogu biti:

 

 • Alergijske reakcije
 • Zapaljenski procesi
 • Raniji hirurški zahvati
 • Oštećenje sluha
 • Endokrinolški ili neurološki poremećaji
 • Hronične iritacije
 • Povreda, poput udarca u grlo
 • Pušenje
 • Preterana konzumacija alkohola
 • Maligna oboljenja

 

Devojka koja pati od upale grla i dodiruje se za vrat.

 

Šta je dobro za promuklost?

 

Gubitak glasa je najčešće kratkotrajan i nastaje tokom prehlade ili zapaljenjem grkljanja. Međutim, često se promuklost javlja i kao rezultat promene na samoj glasnoj žici.

 

Do promuklosti može da dođe i usled gastroenteroloških, reumatskih i drugih oboljenja, kao i prilikom disbalansa polnih i hormona štitne žlezde, te se često može javliti i promuklost u trudnoći.

 

Kada je u pitanju lečenje promuklosti, na tržištu postoje razni preparati koji mogu veoma brzo da deluju i pomognu. Neki od njih su:

 

 • Septolete za promuklost
 • Čaj za promuklost grla
 • Sirup za promuklost kod dece

 

Kako rešiti promuklost?

 

Mnogi koji imaju problema sa izmenjenim kvalitetom glasa pitaju se koji je najbolji lek za promuklost i bol u grlu. Međutim, na to pitanje se ne može dati jednostavan odgovor.

 

Kada je u pitanju promuklost, lečenje veoma zavisi od uzroka koji su doveli do nje. Promuklost se u većini slučajeva leči za nekoliko dana, a mnogi se odlučuju da u terapiju uključe prirodni lek za promuklost – čaj od crne ribizle, crnog luka, crnog sleza ili semenki lana uz stavljanje obloga na grlo.

 

Kada su u pitanju lekovi, najbrže deluju pastille, a najbolje pastile za promuklost su GeloRevoice i Isla.

 

Uz njih su često u upotebi i tablete, a najbolje tablete za promuklost su oriblete Zlatno grlo, Altal Forte i razni sirupi i sprejevi za grlo.

 

Davanje pastile iz ruke u ruku.

 

Kako izlečiti promuklost za jedan dan?

 

U većini slučajeva, promuklost je prolazna faza koja veoma brzo prestaje. U slučaju promuklosti je potrebno piti što više tečnosti tokom dana uz konstantno vlaženje vazduha. Uz to odmarajte glas što više možete, što znači da prestanete sa pevanjem, glasnim pričanjem i dugoročnim šaputanjem, jer sve to može samo da dovede do pogoršanja stanja. Uz to, hrana i piće koje konzumirate bi trebalo da budu mlaki.

 

Stručnjaci savetuju da uz adekvatan lek za promuklost treba izbegavati štetne faktore kao što su boravak u zadimljenim prostorijama, pušenje, unos alkohola i kofeina. Takođe, potrebno je izbegavati gazirana i hladna pića i preterano začinjenu, masnu hranu.

 

Mnogi smatraju da u lečenju promuklosti pomaže ispiranje usta i grla toplim slanim rastvorom nekoliko puta tokom dana, ili žvakanje korena đumbira.

 

U brzom lečenju promuklosti može pomoći i korišćenje sredstava za inhalaciju i sisanje bombona na bazi eukaliptusa ili nane.

 

Međutim, ako vam se uz promuklost i kašalj javi kao simptom, kao i ako promuklost traje više od dve nedelje, potrebno je da obavite ORL pregled radi utvrđivanja tačnog uzroka koji je doveo do promuklosti.

 

Što raniji odlazak na pregled imaće za cilj ranije postavljanje dijagnoze i pravilno lečenje započeto na vreme.

 

Na sajtu eApoteka čeka vas bogat asortiman suplementacije za brzo i lako lečenje promuklosti i bolova u grlu.