Kada je vaša beba spremna za prvu kašicu

Uvodjenje kasica kod beba, koje se takođe naziva i dopunsko hranjenje, trebalo bi da počne kada beba napuni oko 6 meseci. U početku je manje važno koliko vaša beba količinski može da pojede, već da je naviknete da redovno jede. Iako će i dalje većinu svoje energije i hranljivih materija dobijati iz majčinog mleka, uvodjenje kasica kod beba (od oko 6 meseci), uz majčino mleko, pomoći će mališanu da se osposobi za zdraviju ishranu tokom celog života.

Kada je vaša beba spremna za prvu kašicu

Postepeno ćete moći da povećavate količinu i raznovrsnost hrane koju vaša beba jede, sve dok ne bude mogla da uzima istu hranu kao i ostatak porodice, u manjim porcijama. Ako vaše dete tek treba da počne da uzima čvršće namirnice, pogledajte u nastavku dodatne informacije kada je u pitanju prva kašica za bebe.


Da li je vaša beba spremna za prvu kašu?


Istraživanja su pokazala da je majčino mleko ili formula jedina hrana koja je potrebna novorođenčetu i da je tokom prvih 6 meseci bebinog života preporučljivo isključivo dojenje. Ako vas zanima kada beba počinje da jede kašice, znajte da je većina njih, već od 6. meseca, već spremna da uzima nešto čvršću hranu, kao dopunu dojenju.


Tada na scenu stupa prva kašica za bebe. Veoma ukusna, a u našoj online prodavnici je možete pronaći u različitim voćnim kombinacijama. Veoma popularna je hipp kaša, koja ne sadrži dodatni šećer, kao ni gluten, te je potpuno bezbedna po zdravlje vašeg deteta.


Tokom ovog perioda, bebe obično prestaju da koriste svoje jezike da izguraju hranu iz usta i počinju da razvijaju koordinaciju za pomeranje čvrste hrane od prednjeg dela usta ka zadnjem delu, radi gutanja. Pored meseci, obratite pažnju i na druge znakove, koji će vam pokazati da, prva kašica za bebe treba da bude sledeći korak u ishrani vašeg mališana. Recimo:

  • Može li vaša beba držati svoju glavu u mirnom, uspravnom položaju?
  • Može li vaša beba da sedi uz podršku?
  • Da li vaša beba pokazuje želju za hranom tako što se naginje napred i otvara usta?

Ako odgovorite potvrdno na ova pitanja i pedijatar se složi, onda možete početi da hranite svoju bebom i nešto čvršćim namirnicama.

 

nasmejana-musava-beba

 

Uvodjenje kasica kod beba tek od 6. meseca

 

Kada čujete da je bebama potrebna čvrsta hrana pre 6-tog meseca, znajte da to ne mora biti slučaj. Kao što smo spomenuli, od prvog sata života do pola godine, vaša beba može da dobije sve hranljive materije koje su joj potrebne za rast i razvoj upravo iz vašeg mleka. Ne treba joj ništa drugo – voda, čaj, sok, kaša ili bilo koja druga hrana ili tečnost tokom ovog perioda.

 

Ako često dojite svoju bebu koja je mlađa od 6 meseci, raznovrsna ishrana nije neophodna za njen razvoj, a zapravo, čak može biti i štetna – stvara se rizik za nastanak bolesti, poput dijareje, koja može da je učini mršavom i slabom, pa čak i da bude opasna po bebin život.


Prve kasice za bebe od 6 meseci treba da budu isključivo majčino mleko. Ono je najbezbednija i najzdravija hrana u prvih pola godine života svakog deteta. To je stalan, siguran izvor esencijalne ishrane, gde god da vi i vaša beba živite.


Još razloga za uvođenje prve kašice za bebe od 6 meseci


Dobra ideja jeste da sačekate oko pola godine pre nego što svojoj bebi počnete da dajete čvršću hranu. Dodatni razlozi za to su sledeći:

  • ako dojite, hranjenje samo majčinim mlekom (do 6 meseci) dodatno će pomoći vašoj bebi u zaštiti od bolesti i infekcija
  • čekanje oko 6 meseci daje vašoj bebi dovoljno vremena da se razvije kako bi mogla u potpunosti da se nosi sa kašicama, koje uključuju pire, žitarice, bebi pirinač i druge namirnice. 
  • vaša beba će moći da bolje žvaće i guta hranu – to će joj pomoći da brže napreduje, te će ubrzo moći da kombinuje ukuse i teksture (kao što su pire i grudvasta hrana).

Ako vas zanima koje su najbolje prve kasice za bebe od 6 meseci ili želite da znate više o našim preparatima, budite slobodni da nam pišete na imejl: info@eapoteka.rs