Kako zaustaviti proliv kod dece

Ništa ne može drastično smanjiti dečiju aktivnost i ometi porodične planove, osim u slučaju dijareje – stanje koje uobičajeno nastane usled postojanja viška vode u stolici. Ako vaše dete ima tečnu stolicu najmanje tri ili više puta dnevno, to znači da je potrebno odvesti ga doktoru.

Kako zaustaviti proliv kod dece

Adekvatno lečenje dijareje kod najmlađih može zavisiti od uzroka, ali postoje načini kojima se mogu ublažiti postojeći simptomi. Pokušajte saznati kako zaustaviti proliv kod dece, čitanjem saveta o ishrani, kućnim lekovima i probioticima, koje možete davati detetu.

 

Šta može izazvati proliv kod dece?


Kada deca dobiju dijareju, njihovo stanje se obično smatra akutnim, što znači da bi trebalo da prođe u roku od nekoliko dana. Najčešći uzrok proliva može biti neka vrsta infekcije, bilo virusne, bakterijske ili parazitske. Međutim, dijareja kod dece može biti posledica:

  • alergije na određene namirnice;
  • netolerancije na laktozu;konzumiranja previše šećera ili veštačkog zaslađivača;
  • određenih antibiotika.

 

S druge strane, hronična dijareja kod dece traje duže i to od 2 do 4 nedelje. Kao i poput akutne, može biti uzrokovana bakterijskom, virusnom, parazitskom infekcijom, zatim genetskim i autoimunim stanjima, kao što su celijakija ili inflamatorna bolest creva, ili funkcionalnim GI poremećajima, kao što je sindrom iritabilnog creva.

 

Šta dati detetu za zaustavljanje dijareje?


Prilikom kućnog lečenja dijareje kod vašeg mališana, lekovi vam verovatno neće biti potrebni. Možete se opredeliti za određene suplemente, koji će vašem detetu pomoći u obnovi crevne flore. Iz naše ponude izdvajamo Salvit Orsovit prašak, koji se rastvara u vodi i namenjen je dehidrataciji.


Ova jedinstvena formula koristi se kao dijetalni suplement u dečijoj prehrani, koji pomaže u slučajevima gubitka vode kod proliva. Salvit Orsovit u većini slučajeva pomaže u bržem čišćenju tela od infekcija, skraćujući tako vreme trajanja proliva.


Ako dijareja kod dece traje duže od nekoliko dana, trebalo bi otići kod pedijatra da utvrdi uzrok i najbolji tretman. U slučajevima hronične dijareje, lekar može predložiti promenu ishrane, lekova ili trenutnog tretmana.

 

Koji je adekvatan probiotik za proliv kod dece?

 

Ako vas zanima kako zaustaviti proliv kod dece, te tako lišiti svog mališana stomačnih tegoba, razmislite o konzumiranju probiotika, koji vraćaju crevnu floru u normalno stanje. Možete ih pronaći u određenim namirnicama, kao što je jogurt, ili u obliku suplemenata.


Za neke vrste infektivne dijareje, probiotici mogu biti od velike pomoći, a možete ih kupiti u slobodnoj prodaji u vidu tečnosti i tableta. U našoj online prodavnici naći ćete probiotik za proliv kod dece – Probival Choco + C + Zn, u obliku medvedića, što će svako dete posebno obradovati.


Zahvaljujući jedinstvenoj formuli, ovaj suplement jača crevnu floru, te tako čini decu veselijom. Mnoge studije su pokazale da probiotik za proliv kod dece može uskratiti dijareju za pola dana ili čak dva, te se stoga smatra izuzetno efikasnim u lečenju stomačnih problema.

 

Dijareja kod dece – ishrana

 

Ako vaše dete ima dijareju, važno je hraniti ga zdravom, dobro izbalansiranom ishranom, uz puno tečnosti. Umesto restriktivnih dijeta, koje se uglavnom baziraju na voću i povrću, preporuka je davati detetu hranljive namirnice, jer postoje dokazi da se creva leče kada dete ima izbalansiranu ishranu.


Za bebe i decu koja doje, majčino mleko je sledeća odlična opcija za ishranu, jer se ono lako apsorbuje i ima dosta hranljivih materija, koja potpomažu radu crevne flore. Međutim, roditelji treba da imaju na umu da su odojčad, naročito novorođenčad, veoma podložna dehidrataciji u toku dijareje.


Stoga, ako primetite bilo kakvu promenu u bebinoj stolici, trebalo bi da se obratite svom pedijatru. U određenim slučajevima, on bi mogao da predloži posebnu ishranu bez mlečnih proizvoda ili sa niskim sadržajem šećera. Ako smatrate da određena hrana uzrokuje probleme vašem detetu, zabeležite je i razgovarajte o tome sa svojim lekarom.


Za više informacija o našim proizvodima budite slobodni da nas kontaktirate na mejl: info@eapoteka.rs