Kako brzo skinuti temperaturu detetu?

Povišena telesna temperatura nije bolest, ali je veoma čest i veoma neprijatan simptom različitih bolesti i stanja organizma. Najčešće je izazivaju infekcije različitim patogenima (bakterije, virusi, gljivice), pa je u konsultaciji sa lekarom potrebno lečiti i sam uzrok povišene temperature.

Kako brzo skinuti temperaturu detetu?

 

Šta je normalna telesna temperatura kode dece, a šta povišena i visoka, kako brzo skinuti temperaturu u stanjima prehlade i gripa i koje metode provereno deluju, pročitajte u nastavku teksta.

 

 

Normalna, povišena i visoka temperatura kod dece

 

Svake godine u zimskom periodu beleži se povećan rast virusnih i bakterijskih infekcija među odraslima, a naročito među decom u kolektivu. Najveći broj tih infekcija je kratkotrajan i prolaznog je karaktera, bez ozbiljnih komplikacija i posledica. Ipak, s obzirom da ih skoro uvek prati veoma iscrpljujuć simptom – povišena temperatura, roditelji najčešće budu veoma uplašeni.


Iako nema mesta panici, izvesna doza roditeljskog straha je opravdana i poželjna, jer svaki simptom koji roditelji uoče od koristi je za što efikasnije lečenje mališana.


Normalna telesna temperatura, merena toplomerom aksilarno, tj. ispod pazuha, kreće se u rasponu od 36.3C do 37C. Povišena telesna temperatura je od 37.1 C do 38 C, a visoka preko 38C.


Pored samog merenja, morate obratiti pažnju i na izgled i ponašanje deteta, jer je to važan pokazatelj opšteg stanja organizma i toka bolesti. Dete morate odvesti na lekarski pregled ako otežano diše, ima jaku glavobolju, bolan ili ukočen vrat, intezivan proliv ili povraćanje, neutešno plače, ne jede, ne pije, bezvoljno je, jer takva stanja iziskuju konsultacije sa pedijatrom.

 

 

 

Kako skinuti temperaturu kod dece?

 

Skidanje temperature kod dece ponekad može biti dugotrajan i iscrpljujuć proces, a započinje tek kad temperatura pređe 38C. Pored proverenih pomoćnih metoda, koje su nam poznate iz saveta naših majki i baka, najefikasniji su lekovi za snižavanje temperature, takozvani antipiretici. Vodite računa da antipiretike koristite prema uputstvu o doziranju leka, shodno uzrastu i težini deteta izraženoj u kilogramima.


Evo nekoliko saveta kako brzo skinuti temperaturu:

 

  • Raskomotite dete – obucite mu laganu, široku, pamučnu garderobu u kojoj koža diše, jer će se tako telo najbrže rashladiti i osloboditi temperature
  • Rashladite i provetrite prostoriju u kojoj se nalazite – visoka temperatura u sobi dodatno će otežati skidanje temperature, pa iako vam deluje da je detetu hladno, sobnu temperaturu održavajte na idealnih 18C do 20C
  • Povećajte detetu unos tečnosti – visoka temperatura kod bebe i male dece koja dugo traje može dovesti do dehidratacije, pa izuzetan značaj ima adekvatan unos tečnosti. Dajte detetu što više vode i blagih biljnih čajeva (čaj od majčine dušice veoma je efikasan), jer će se tako telo brže rashladiti, lakše preznojiti i izboriti sa povišenom temperaturom
  • Tuširajte dete – morate strogo voditi računa da temperatura vode bude tek za stepen niža od izmerene detetove telesne temperature, jer hladna voda zagrejanom telu neće prijati i može doslovno izazvati šok kod deteta. Ako se pitate kako spustiti bebi temperaturu tuširanjem, jer kod razdražene i plačljive bebe je to ponekad teško izvesti, najbolji savet je da je nežno rashladite, u mlakoj vodi pokvašenim peškirom ili pelenom. Ova metoda mlakih obloga biće podjednako efikasna, a neće izazvati dodatno drhtanje i šok.
  • Obezbedite detetu mir i odmor, kao i hranu bogatu nutrijentima. Odmor je zaista blagotvoran za organizam koji se bori sa bolešću i važan je faktor za brz i lak oporavak. Smanjen apetit sasvim je uobičajen. Zato se trudite da svaki zalogaj bude bogat hranljivim materijama koje su blagotvorne za prirodni imunitet deteta.

 


Odgovor na pitanje kako spustiti temperaturu kod dece zaista nije jednostavan i zasniva se na kombinovanju svih navedenih saveta i adekvatnoj upotrebi antipiretika, koji će vama i vašem detetu obezbediti 4 do 6 sati odmora bez temperature. Za svaki dodatni savet uvek vam je raspolaganju vaša eApoteka.