Koliko traju grčevi kod beba i koji je najbolji lek za grčeve?

Deca tokom odrastanja prolaze kroz razne faze, ali jedna od najneomiljenijih jeste faza grčeva. U tom periodu pate obe strane. Ne zna se da li je gore bebi koja neutešno plače, ili roditeljima koji ne znaju kako da pomognu malom biću kojem ništa ne može da umine bolove koje grčevi uzrokuju.

Koliko traju grčevi kod beba i koji je najbolji lek za grčeve?

 

U tom periodu roditelji isprobavaju razne preparate, svaki savet je dobrodošao i uglavnom, dok roditelji tragaju i sve živo pokušavaju, beba lagano napušta i tu fazu. Ne možemo onda a da se ne zapitamo koliko traju grčevi kod beba

 

Ako vas ta faza uveliko vreba, onda ste na pravom mestu.

 

Kako prepoznati grčeve kod beba?

 

Simptomi grčeva (kolika) su prilično upadljivi, te ih je nemoguće ne detektovati. U svakom slučaju, spremite se za njih, jer sve izgleda pomalo burno i dramatično, te se mnogi roditelji prestrave kad vide sledeće:

 

 • neutešan plač
 • grčenje
 • stisnute pesnice
 • izvijanje leđa
 • naizmenično pružanje i skupljanje nogu
 • crveno lice i bolne grimase
 • uznemirenost
 • gasovi – njihovo izbacivanje pomaže bebi da se oseća bolje

 

Sve ovo zajedno zaista može da zabrine roditelje koji jednostavno ne znaju šta da preduzmu, posebno ako se beba nikako ne smiruje. Zbog toga je izuzetno važno da vas uputimo koji je koren problema i zašto se zapravo sve to dešava. Više o potencijalnim uzrocima ove pojave čitajte u narednom poglavlju.

 

beba pesnice

 

Šta izaziva grčeve kod beba?

 

Budući da pravi uzrok grčeva nije poznat, teško je dati odgovor na ovo pitanje. Pedijatri ih uglavnom opisuju kao neutešno plakanje bez nedovoljno jasnog razloga, no takozvano „pravilo trojke“ im pomaže da ga detektuju:

 

 • Beba intenzivno plače 3 ili više sati
 • Intenzivan plač se obično javlja u isto vreme, uglavnom u večernjim časovima
 • Može trajati najmanje 3 dana u nedelji ili, pak, duže od 3 nedelje zaredom

 

Sve to bez očiglednog razloga, no postoje neke indicije zbog čega se to zapravo dešava:

 

 • Nezrelost digestivnog trakta – pri hranjenju beba se naguta vazduha i onda joj kasnije taj nakupljeni gas stvara probleme u crevima. Sazrevanjem digestivnog trakta i funkcija varenja, ove tegobe kasnije nestaju.
 • Nezrelost nervnog sistema – moguće da zbog nedovoljne razvijenosti nervnog sistema beba preterano reaguje na stimuluse, te se smatra da je preosetljiva.

 

U svakom slučaju, koliko god dramatično izgledalo, grčevi nisu opasni, ali ih kod bebe svakako mogu pogoršati vaš stres i strah. Stoga budite smireni i čekajte kraj ove faze, što je sjajan šlagvort za sledeće poglavlje u kojem ćete saznati kad kreću grčevi kod beba i do kog uzrasta obično traju.

 

Kad počinju grčevi kod beba i koliko obično traju?

 

Od infantilnih kolika pati svaka peta beba, nezavisno od toga da li je hranjena majčinim ili adaptiranim mlekom, no češće ovaj problem pogađa prvorođenu i prevremenu decu.

 

Sve počinje iznenada, ali ako je beba zdrava i dobro napreduje, budite uvereni da su samo u pitanju kolike. One će se javiti obično u periodu kada beba napuni dve do tri nedelje, a njihovo smanjivanje ili postepeno iščezavanje očekujte krajem četvrtog meseca života.

 

beba kod doktora

 

Šta je najbolje za grčeve kod beba?

 

Najbolji lek za grčeve kod beba jeste onaj koji će vašoj bebi pomoći, a takav sigurno postoji u širokom asortimanu eApoteke. Evo šta smo izdvojili:

 

 • Čaj za grčeve kod bebaGalenika Bibilibi instant čaj od komorača namenjen je za odojčad i malu decu i pogodan je za ublažavanje stomačnih grčeva i nadimanja budući da aktivni sastojak, ekstrakt morača, opušta mišiće creva i podstiče odstranjivanje gasova iz digestivnog trakta. 

 

U iste svrhe preporučujemo vam i Humana čaj od komorača i kima koji je veoma blag i prijatnog ukusa, a pritom ne sadrži veštačke boje i arome, konzervanse i gluten.

 

 • Najbolje kapi za grčeve kod beba – u ponudi eApoteke zaista imamo veoma širok izbor kapi protiv kolika. Preporučujemo vam Colief infant kapi protiv grčeva koje sadrže enzim laktazu, glicerol i vodu. Dakle, u pitanju su sasvim prirodni sastojci koji umnogome olakšavaju tegobe bebi ili ih sasvim uklanjaju.

 

Ovo je samo mali deo preparata protiv grčeva koje posedujemo u asortimanu online eApoteke i zato nas posetite, poručite i olakšajte svojoj bebi ovo neugodno razdoblje.