Kako zaustaviti povraćanje kod dece i odraslih?

Koliko puta ste, gledajući svoje dete kako se muči usled bolova u stomaku, pomislili- kako zaustaviti povraćanje kod dece brzo i efikasno, ili, ako ste i sami osetili mučninu i imali nagon za povraćanjem, pomislili koliko bi dobro bilo da ta nelagoda odmah stane?

Kako zaustaviti povraćanje kod dece i odraslih?

Kao što deci nije lako u trenucima mučnine, tako ni odrasli nisu imuni na ovu tegobu koju izazivaju mnogobrojni faktori.


Povraćanje kod dece je češće nego kod odraslih i deca mnogo brže gube tečnost, zato je od izuzetnog značaja dobro poznavanje strategije koja će vam pomoći da brzo i efikasno zaustavite povraćanje.

 

Zašto se javljaju povraćanje i proliv kod dece i odraslih?

 

Povraćanje i dijareja se javljaju kao posledica infekcije, trovanja hranom ili zbog nelagodnosti prilikom vožnje. Takođe, prejedanje može izazvati mučninu ili konzumacija hrane koja ometa varenje. Kada bakterija, virus, njihanje usled vožnje ili neki drugi faktor spreči normalno varenje, organizam se bori izbacivanjem sadržaja iz želuca u težnji da se što pre oslobodi nelagodnosti.


Najčešći pokazatelji prilikom povraćanja da je infekcija u pitanju jeste povraćanje, temperatura i dijareja.


U ovim slučajevima, usled ubrzanog gubitka tečnosti iz organizma, postoji opasnost od dehidracije organizma i gubitka elektrolita, stoga treba biti vrlo oprezan.

 

Koji lek za povraćanje koristiti?

 

Postoje vrlo efikasni lekovi protiv mučnine i rastvori koji se koriste za vraćanje izgubljenih minerala i tečnosti tokom povraćanja.

 

  • Lečenje mučnine i povraćanja kod dece je efikasno uz sirup Refalgin. Ovaj sirup za decu namenjen je lečenju gastroezofagealnog refluksa i simptoma koji su sa njim povezani- gorušica, mučnina, povraćanje, slaba probava i slično. Refalgin je odlično i brzo rešenje za zaustavljanje stočanih tegoba kod dece i odraslih.

 

  • Enhydria je takođe izuzetno efikasan lek za povraćanje sa đumbirom, koji sprečava mučninu za vreme putovanja i nadoknađuje elektrolite. Izvanrednog ukusa kola – limun, ovaj lek se može se konzumirati direktno ili se smrznuti u zamrzivaču i koristiti poput sladoleda.

 

Tokom stomačnih tegoba, treba voditi računa koju hranu jedemo i dajemo deci. Bezbedno je pojesti bananu, pirinač ili keks. Posle povraćanja i dijareje dolazi do dehidracije organizma, gubljenja tečnosti i soli pa treba povratiti sve elektrolite koji se izgube.

 

  • Salvit Orsovit je prašak koji se koristi da nadoknadi izgubljene minerale tokom povraćanja i proliva kod dece. Korišćenjem ovog rastvora sa aromom narandže, brzo se postiže stomačni balans i skraćuje vreme trajanja dijareje i povraćanja.

 

  • Još jedan sjajan preparat koji vam može doneti olakšanje je i Rehidro Max. U pitanju je glukozno-elektrolitni prašak sa dodatkom probiotika Saccharomyces boulardii namenjen za pripremu rastvora za rehidraciju dece i odraslih i obnovu crevne mikroflore.

 

devojka pored vc solje

 

  • Za brzu nadoknadu elektrolita pomoći će vam i Litorsal šumeće tablete sa osvežavajućim ukusom čimuna i peperminta. Jednostavno ih rastvorite u vodi i uživajte u divnom ukusu koji vraća energiju i eliminiše osećaj iscrpljenosti.

 

Povraćanje kod beba zahteva posebnu pažnju


Prilikom hranjenja beba, zbog nelagodnog položaja ili previše mleka javlja se bljuckanje (uz podrigivanje). Svakako je drugačije i manjeg intenziteta nego povraćanje – kada beba izbacuje veću količinu hrane.


Kada se javi povracanje kod beba treba postupiti prigodno njihovoj starosti. Ako je u pitanju beba mlađa od tri meseca svakako se treba obratiti lekaru.


Kada su u pitanju bebe starije od tri meseca, mogu se koristiti elektrolitni rastvori prema uputstvu. Međutim, kad je bljuckanje često, kod beba svih uzrasta treba birati mlečne formule specijalno namenjene za ovaj problem. Novalac AR- mleko protiv povraćanja i bljuckanja je napravljeno tako da sprečava vraćanje hrane. Lako svarljivi kukuruzni skrob unutar ovoe mlečne formule, omogućava zgušnjavanje mleka u želucu bebe a ne u flašici, što značajno utiče na varenje i sprečavanje vraćanja hrane.

 

Ako je povraćanje kod beba prečesto i javlja se i van obroka, najbolje je potražiti savet lekara.

 

Reagujte preventivno


I kod stanja izazvanih inefkcijama, i kod onih izazvanih drugim faktorima, svakako treba reagovati preventivno.


Unosite dovoljno tečnosti, provodite što više vremena na svežem vazduhu i birajte hranu bogatu vlaknima, vitaminima i mineralima. Često perite ruke deci jer je to najbolja prevencija od povraćanja i dijareje.


Ukoliko vas ili vaše ukućane muče stomačne tegobe, na našem sajtu potražite idealnu suplementaciju koja će vam ovu zimu učiniti lakom i bezbrižnom.