Koji je ginko najbolji i kada ga treba piti?

Već hiljadama godina biljka ginko zauzima istaknuto mesto u istočnjačkoj medicini, a u poslednjih stotinu godina i širom Evrope i Amerike. U razvijenim zemljama Evrope, Francuskoj i Nemačkoj, preparati ove biljke spadaju u najčešće prepisivane od strane lekara što jasno ukazuje na potvrđene pozitivne efekte koje ima na zdravlje ljudi. Ipak, i pored brojnih naučnih studija o lekovitosti i uticaju, nije lako reći koji je ginko najbolji.

Koji je ginko najbolji i kada ga treba piti?

Nastavak teksta donosi niz objašnjenja o benefitima ove biljke u lečenju i prevenciji različitih zdravstvenih stanja, delovanju, načinu i dužini upotrebe.

 

Za šta i kako se koristi ginko biloba?

 

Veliki broj naučnih istraživanja potvrdio je pozitivan uticaj preparata koji sadrže Ginko na čovekovo zdravlje. Mandarinsko drvo je je uistinu živi fosil jer je jedina biljna vrsta koja je opstala do danas još iz doba mezozoika. Sadrži veliki procenat flavonida, ginkolida, glikozida, etarskih ulja, bilobaida, taninsku kiselinu i mnoge druge lekovite supstance koje neutrališu slobodne radikale odgovorne za proces starenja.

 

Kada uzimati ginko?

 

Suplementi ove biljke preporučuju se kod sledećih stanja:

 

  • Alchajmerova bolest i demencija (postoje brojne studije koje dokazuju pozitivno delovanje na pacijente koji boluju od ovih bolesti, naročito ako se uzima u početnoj fazi. Iako se ovakva stanja ne mogu izlečiti, ginko tablete mogu znatno usporiti razvoj bolesti zbog čega ih preporučuje i SZO)
  • za poboljšanje saznajnih funkcija (kod velikih intelektualnih napora suplementi ginka olakšaće i poboljšati pamćenje i učenje. Upotreba ginko biloba tabalete za pamćenje verovatno je najpoznatija i najčešća upotreba ove lekovite biljke, upravo zbog svoje visoke učinkovitosti)
  • kod oštećenja vida (pacijentima sa oštećenom retinom oka nastalom usled dijabetesa ili makaularne degeneracije i glaukomom, takođe se savetuje ginko biloba. Iskustva pokazuju znatno poboljšanje vida i usporavanje napredovanja bolesti)
  • kod poremećaja periferne cirkulacije (blagotvoran uticaj zabeležen je i kod pacijenata sa hladnim udovima, kao i kod trnjenja ruku i nogu, vrtoglavice i zujanja u ušima)

 

Listovi i kapsule ginko bilobe.

 

Kako se koristi ginko biloba?

 

Upotreba ovih suplemenata sasvim je jednostavna. U konsultaciji sa svojim lekarom ili farmaceutom odlučite se za tablete sa ekstraktom ginko biloba. Cena može varirati, ali je uglavnom uslovljena veličinom pakovanja i količinom standardizovanog suvog ekstrakta lista biljke. Preporučuje se upotreba 1 dnevno po 1 tableta, a maksimalno doziranje je 120mg na dan.


A znate li kada se pije ginko? Najbolje ga je uzimati ujutru, posle obroka, da vam obezbedi bolju koncentraciju, pamćenje, moždanu cirkulaciju i opšte stanje moždanih aktivnosti tokom celog dana.

 

Koliko dugo treba piti ginko?

 

Da biste primetili benefite ginka, neophodno je uzimati ga 6 do 8 nedelja. Posle 2 meseca redovne upotrebe savetuje se 1 mesec pauze. Za trajni učinak neophodno je 3 do 6 meseci uzimanja suplemenata. A koliko dugo se može piti ginko? Ako se uzima u preporučenim dnevnim dozama, sa mesečnom pauzom, nisu zabeležene neželjene kontraindikacije prilikom dugotrajnog uzimanja suplementa.

 

Koliko je ginko bezbedan?

 

Preparati na bazi ove biljke koriste se u medicini više od 5000 godina, ipak prilikom njihove upotrebe, kao i prilikom upotrebe svih drugih suplemenata, pacijent se mora stogo pridržavati uputstva za doziranje koje je na samom proizvodu i saveta koji je dobio od lekara ili farmaceuta. Prekoračenje preporučene doze može da izazove mučninu, nesanicu, anksioznost, pa čak i dijareju.

 

Ako se koristi istovremeno sa antikoagulansima može da izazove povećanu sklonost krvarenju, zbog toga se ne preporučuje osobama sa poremećajima koagulacije ( zgrušnjavanja ) krvi, kap ni trudnicama i dojiljama i pacijentima sa konvulzijama i epilepsijom ili u predoperativnom toku.


A koji je ginko najbolji? Svaki preparat od ekstrakta ove biljke dobar je, bezbedan za upotrebu i izuzetno efikasan. Najbolji će biti onaj koji vam je pomagao.