Nadutost u stomaku - od čega se javlja i kako da je izlečite?

Nadutost u stomaku ili nadimanje posledica je povećane količine gasova u crevima i smetnje u pravilnom funkcionisanju sistema za varenje.

Nadutost u stomaku - od čega se javlja i kako da je izlečite?

Nadimanje je postao veoma učestali problem koji ima sve veći broj ljudi. Dok su kod nekih simptomi veoma blagi, kod drugih mogu biti veoma izraženi i neprijatni. Njima nadutost u stomaku često onemogućava normalno funkcionisanje i ometa dnevne aktivnosti uz stvaranje fizičke i psihološke nelagodnosti.

 

Uzroci nadutosti stomaka

 

Kada je u pitanju nadutost stomaka, uzroci mogu biti mnogobrojni. Međutim, simptomi su uvek slični i oni obuhvataju:

 

  • Osećaj balona u stomaku, propraćen osećajem težine i punoće
  • Osećaj pritiska u stomaku
  • Česte gasove
  • Bol u želucu i podrigivanje
  • Jutarnje gasove u stomaku

 

Da biste nadutost stomaka lečili na pravilan način, veoma je važno da odredite tačan uzrok koji je doveo do njega. Samim tim će otklanjanje simptoma biti brže i uspešnije, a oni eliminisani ili ublaženi.

 

Kako rešiti nadutost stomaka?

 

Nadimanje nije bolest već stanje praćeno neprijatnim osećajem. Ako ste odlučni u tome da se rešite ovog problema, važno je da promenite neke svakodnevne životne navike. Treba da obratite pažnju na to kako, šta i koliko jedete. Uz to je važno i kakve su vam navike, da li praktikujete dovoljno fizičke aktivnosti, da li pušite, unosite dovoljno vitamina u organizam i slično.

 

Prvi korak često nije lak, ali uz male izmene u navikama, nestaće i neprijatno nadimanje i bolovi u stomaku.

 

Ishrana kod nadutosti stomaka

 

Nadutost stomaka posle jela česta je pojava, a glavni uzrok je u velikom broju slučajeva povezan upravo sa načinom ishrane i konzumiranjem određenih namirnica.

 

Ipak, nadutost stomaka i gasovi nakon jela nisu samo posledica unetih namirnica u organizam, već i samog načina i brzine kojom smo ih jeli.

 

Bolovi u donjem stomaku i nadutost mogu nastati zbog:

 

  • Prebrzog jela kada uz hranu unesemo i veliku količinu vazduha
  • Ispijanja gaziranih pića
  • Večeranja neposredno pred spavanje
  • Zbog nedovoljnog unosa vitamina kao što su vitamin B i D
  • Netolerancije na određene namirnice koje u sebi sadrže gluten ili laktozu

 

Uz sve to, okidači za nadimanje stomaka mogu da budu i nedostatak fizičke aktivnosti, određeni lekovi i stres.

 

Kada je u pitanju ishrana, potrebno je promeniti navike, jesti sporije i manje porcije. Uz sve to, treba da smanjite unos masne i pržene hrane, kao i da smanjite unos namirnica koje izazivaju gasove kao što su grašak, brokoli, pasulj, karfiol i kupus.

 

Ako i nakon toga bolovi u donjem stomaku i nadutost ne prestaju, probajte da izbacujete grupu namirnica iz ishrane na određeno vreme. Time ćete otkloniti sumnje da li je u pitanju intolerancija na neku grupu namirnica.

 

Devojka sa neprijatnim bolovima nadutosti se drzi za stomak i sedi na kaucu.

 

Lek protiv nadutosti u stomaku

 

Probiotik za nadutost stomaka glavni je pomoćnik kada su u pitanju nadimanje i bolovi. Na našem tržištu se mogu pronaći razne vrste probiotika, a neki od najboljih su Flobian, Multilac, Biorela, Biofar i Bulardi.

 

Kada je u pitanju nadutost stomaka, lek koji takođe može veoma efikasno da deluje je i Aktivni ugalj. Uz njega se veoma često kao prva pomoć koriste i Enzynorm kapsule razne vrste biljnih čajeva.

 

Svi oni pomažu da se simptomi nadimanja i bolovi eliminišu ili ublaže, a neredovna stolica i nadutost stomaka postanu prošlost.

 

Možete isprobati i neki od prirodnih lekova protiv nadutosti. Jedan od njih je mešavina 2 dl mlake vode i dve kašike limunovog soka, a potrebno ju je popiti u malim gutljajima.

 

Nadutost koja se povremeno javlja ne predstavlja zdravstveni problem. Međutim, ako se uz sve savete simptomi i dalje ne povlače ili su propraćeni krvavom stolicom, mučninom, povraćanjem, zatvorom ili dijarejom, bitno je da se javite svom lekaru.

 

Dodatnim ispitivanjima ćete ukloniti sve sumnje, otkriti uzrok i eliminisati prisustvo neke ozbiljnije prikrivene bolesti.