Aromaterapija – kako da napravite wellnes ugođaj u svojoj kući?

Koliko vam se puta desilo da osetite određeni miris i da vas on odmah umiri ili podseti na neku osobu ili situaciju? Možda volite da nakon stresnog dana upalite mirišljave štapiće ili sveću jer ste primetili da vas to opušta.

Aromaterapija – kako da napravite wellnes ugođaj u svojoj kući?

 

Prijatni i opojni mirisi imaju moćno dejstvo na nas, toliko moćno da je na njima zasnovana posebna, drevna grana medicine – aromaterapija.


Koje su njene blagodeti, zašto je tako omiljena i kako da uz samo par prozvoda priredite sebi vrhunsko wellnes iskustvo, pročitajte u nastavku.


Šta je aromaterapija?


Ova reč prevedena sa grčkog doslovno znači „terapija mirisom“ i deo je fitoterapije - lečenja i prevenciju raznih boljki posredstvom biljaka, kao i njihovih ekstrakata.


Sama srž aromaterapije jeste etericno ulje ili esencijalna ulja koja se korista u tretmanima kako radi poboljšanja našeg zdravlja, tako i u svrhu prevencije pojedinih stanja.


Često se asocira sa masažnim tretmanima, različitim načinima relaksacije u kojima se koriste i difuzeri za etericna ulja koji ispunjavaju prostoriju osvežavajućim i prijatnim mirisom. Zvuči kao kliše, ali aromaterapija je mnogo više od masaže i osvežavanja prostorija.


Za šta se koriste eterična ulja?


Etericno ulje se vekovima koristi u medicini i to u:

 

 • prevenciji i ublažavanji zdravstvenih stanja, posebno onog najranjivijeg dela naše ličnosti, emocionalnog i psihofizičkog
 • kod nesanice, depresivnih i anksioznih stanja
 • kod PMS-a i menopauze
 • kod raznih tipova glavobolja
 • u jačanju imuniteta i detoksikaciji organizma

 

Kako se koriste eterična ulja?


Terapeutska svojstva mirisa su svestrano primenljiva i svuda oko nas u tolikoj meri prisutna da nekad i ne obraćamo pažnju. Dva najčešća načina primene jesu:

 

 • udisanje (inhalacija) eteričnih ulja
 • upijanje (apsorpcija) kroz kožu

 

Kod inhalacije eteričnih ulja koriste se:

 

 • aromatične lampe i difuzeri za etericna ulja koji raspršuju bogati miris u svrhu osvežavanja i dezinfekcije prostora, a ujedno i relaksacije.
 • mirišljavi štapići natopljeni eteričnim uljima i mirišljave sveće koje osvežavaju prostor, relaksiraju i popravljaju raspoloženje
 • kapi eteričnih ulja koja se stavljaju na posteljinu, što ima pozitivno dejstvo na san.


Apsorpcija eteričnih ulja kroz kožu podrazumeva:

 

 • masaže - etericno ulje koje se utrljava prilikom masaže, ne samo da opušta već je i pravi melem za našu kožu koja biva sjajnija i zdravija
 • komprese – oblaganje bolnog mesta na telu gazom prethodno potopljenom u vodu u koju smo nakapali etericno ulje
 • obuhvata aromatizovane proizvode za negu lica i tela

 

Peškiri, mirišljava so, eterična ulja i mirišljave sveće stoje na stolu.

 

Šta vam je potrebno za kućni wellnes


Odvajanje kvalitetnog vremena za sebe često se pogrešno izjednačava sa sebičnošću, a zapravo je ono ključno kako biste se reparirali i bili najbolja verzija kako sebi, tako i drugim ljudima. U suprotnom, usled nagomilanog stresa, dolazi do pregorevanja. Zato je poželjno barem jedanput ili dvaput mesečno posetiti neki spa centar.


Ako vam prilike to ne dozvoljavaju, uvek možete napraviti mali kućni spa centar. Potrebno vam je svega par proizvoda i vreme koje ćete posvetiti sebi.


Wellnes tuš

 

Tuširanje može biti pravo uživanje uz odgovarajuće proizvode.


Apivita gelovi za tuširanje sadrže esencijalna ulja koja štite od oksidativnog stresa, relaksiraju i podmlađuju, a takođe popravljaju i raspoloženje. Nakon ovakvog aromatičnog tuširanja, obavezno nanesite Apivita kremu za telo čije organsko etericno ulje smreke i ruže, kao i esencijalno ulje crnog bibera, dodatno podižu raspoloženje i podmlađuju kožu.


NUXE Floral mirisni gel za tuširanje oduševiće vaša čula i razmaziti vašu kožu. Citrusne note grejpa i limuna pomešane sa kalabrijskim bergamotom, osećaćete na svojoj koži dugo nakon tuširanja, a ako želite da vas ovaj opojni miris prati tokom čitavog dana tu je i Nuxe parfem sa istom mirisnom notom.


Wellnes aromatična kupka

 

Ako ste više za ovu varijantu, onda pružite sebi potpun ugođaj. Ugasite svetlo, upalite aromatične sveće ili difuzer za eterična ulja, sipajte omiljeno piće, pustite omiljenu muziku i uronite u pravu magiju koja hrani vaša čula.


Napravite sebi bogatu kupku uz Uriage kremu za kupanje ili Tetasept kupke bogate esencijalnim uljima i biljnim ekstraktima.
Morska so za kupanje nezaobilazan je začin svake bogate kupke. Tetesept Deep Relaxation uvešće vas u stanje duboke opuštenosti, a Tetesept Back&Shoulder so pomoći će vam da se oslobodite napetosti u leđima, ramenima i vratu.


Nakon ovakvog užitka nanesite jedno od luksuznih Nuxe suvih ulja kojima možete tretirati ne samo kožu lica i tela, već i svoju kosu. Nežna prema koži su i bebi ulja za masazu: Chicco, Mustela, Becutan, Nivea ili Sebamed.
 

 


Za vaš savršeni wellnes ugođaj naraznovrsnije proizvode nudi eApoteka. Posetite nas, poručite i već danas uživajte u aromatičnoj toplini svog doma.