Šta je plivačko uvo i kako se leči?

Boravak na bazenu, jezeru, moru, reci, kao i plivanje ili ronjenje predstavljaju jedne od omiljenih aktivnosti tokom letnjih meseci. Međutim, nenadano uz boravak u vodi može da se pojavi plivačko uvo. Lečenje ovog oboljenja koje zadaje muke mnogima može ponekad da bude mukotrpno i dugotrajno.

Šta je plivačko uvo i kako se leči?

Nakon rashlađivanja u vodi, možete osetiti kako vam je uvo zapušeno, pritom se javlja blagi pritisak, slabiji sluh i bol u uhu. Ovo su jedni od prvih simptoma plivačkog uha, infekcije koja se najčešće javlja upravo tokom letnjih meseci.


Šta je plivačko uvo?


Plivačko uvo predstavlja upalu spoljašnjeg uveta. Ovu pojavu uzrokuju različite vrste bakterija, najčešće su u pitanju stafilokoke ili bakterije iz roda Pseudomonas, a infekcija se može proširiti i na bubnu opnu i ušnu školjku.


Ono nastaje kada se voda “zarobi” u uvetu, a javlja se pre svega tokom leta i to kod osoba koje provode mnogo vremena u vodi. Njeno zadržavanje u uvetu pogoduje razvoju mikroorganizama koji su ponekad prisutni u vodi jer se stvara sredina koja je topla, vlažna i mračna. Plivačko uvo kao infekcija je posebno česta upala uveta kod dece jer su im ušni kanali suženi, a i provode više vremena plivajući i roneći.


Simptomi plivačkog uveta:


Ukoliko osetite većinu od navedenih simptoma, znajte da je u pitanju plivačko uvo.

 

 • osećaj neprijatnosti i svrab
 • ponekad se javlja bol prilikom žvakanja hrane
 • crvenilo i natečenost spoljašnjeg dela uveta
 • natečeni limfni čvorovi oko uveta
 • pojava iscetka iz ušnog kanala
 • privremeni problema sa sluhom u pogođenom uvetu

devojka-cisti-uvo

 

Kako sprečiti upalu?


Upala spoljašnjeg uveta može biti veoma neprijatno iskustvo, pogotovo ako vas ili nekog od članova porodice zadesi tokom letovanja. Ovo je veoma česta upala uveta kod dece, a pored kapi za upalu ušiju, veoma je bitno da se pridržavate nekoliko saveta.

 • Posle svakog kupanja osušite uvo peškirom ili izbacivanjem vode iz njega tako što ćete zabaciti glavu na stranu, ne bi li istekla voda koja je zaostala
 • Mislite na ličnu higijenu i izbegnete plivanje u vodi čiji kvalitet je sumnjiv
 • Ne gurajte strane predmete u uvo. Na ovaj način možete da stvorite mikro oštećenja u unutrašnjosti uveta koja će biti idealna podloga za nastanjivanje mikroorganizama
 • Prilikom boravka u vodi koristite kapu za plivanje ili čepiće za uši
 • Nakon dolaska sa kupanja, možete fenom blago dodatno prosušiti uvo dok voda ne ispari

 

Lečenje plivačkog uveta


Kada je u pitanju plivačko uvo, lečenje nikako ne treba da sprovodite samostalno i na svoju ruku. Ako nakon boravka u vodi osetite neke od simptoma, obavezno se obratite lekaru. Bitno je da blagovremeno reagujete, posebno kada je u pitanju upala uveta kod dece. Ako se plivačko uvo ne leči na vreme, postoji mogućnost da se zakomplikuje, te ne čekajte duže od tri do pet dana. Takođe, bol iz dana u dan postaje sve jači.


Opasnije komplikacije su veoma retke, ali mogu izazvati gubitak sluha, hronični bol koji traje do tri meseca, širenje zaraze na dublje slojeve vezivnog tkiva i kože, širenje infekcije na donji deo lobanje i slično.


Posebno su ugroženi dijabetičari i imunokompromitovne osobe, sa oslabljenim imunitetom u koje se ubrajaju i starije osobe i deca.


Nakon pregleda kod lekara, on će sa sigurnošću odrediti koji tip upale je u pitanju, kao i koja vrsta bakterije ju je izazvala. Nakon toga će vam dati odgovarajuću terapiju i kapi za upalu ušiju.


Lečenje se pretežno bazira na antimikotičnim ili antibiotskim mastima ili kapima koje je potrebno da pacijent primenjuje najčešće sedam dana. Jak bol je često prisutan na početku infekcije, pa je potrebno da se uzima i neki analgetik.


Ne dozvolite da vam iznenadan bol pokvari letovanje ili odmor. Uživajte u vodi, ali se pridržavajte jednostavnih saveta koji će sprečiti infekciju, a kapi za upalu ušiju neka budu deo vaše kućne apoteke. Ako ipak “zaradite” plivačko uvo, lečenje je bitno početi što pre i reagovati već na prve simptome.