Koje su najbolje kapi za oči?

Kapi za oči mogu rešiti mnoštvo problema sa očima. Neke vam prepisuje lekar kako biste se izborili sa infekcijom, nekim manjim povredama oka ili stanjima poput glaukoma. S druge strane, kapi koje su namenjene da reše problem suvoće očiju uglavnom možete nabaviti bez recepta.

Koje su najbolje kapi za oči?

Lekar će uglavnom znati koje su vam potrebne, a u nastavku teksta pročitajte koje su najbolje kapi za oči.

 

Kapi za oči sa i bez konzervansa


Kapi za oči dolaze u dva vida, te razlikujemo:

 

 • kapi za oči sa konzervansima – konzervansi se dodaju u kapi kako bi sprečili razvoj bakterija, no pojedine osobe se žale da im veoma iritiraju oči, te se uglavnom ne preporučuju onima sa izrazitom suvoćom očiju
 • kapi za oči bez konzervansa – ove kapi slobodno mogu koristiti oni sa izrazitom suvoćom očiju i ponekad dolaze u bočicama za jednokratnu upotrebu. Pojedine kapi mogu sadržati i ulja što je pogodno kod lečenja rosacee u kapcima kada je suvoća očiju rezultat smanjenja uljanog filma u suzama.

 

Kako se koriste kapi za oči?


Pored kapi koje ćete naneti u oko, takođe će vam biti neophodna i maramica kako biste obrisali višak koji će isteći iz oka. Pre korišćenja, ruke vam zaista moraju biti perfektno čiste te vam pored vode i sapuna, preporučujemo i da ih dodatno očistite i nekim sredstvom za dezinfekciju. To je nužno budući da je unutrašnjost oka veoma osetljiva, a nedovoljno čistim rukama možete samo još više pojačati problem koji imate. U nastavku teksta pročitajte kako se stavljaju kapi za oči korak po korak.

 

Kako se stavljaju pravilno kapi za oči?

 

 • promućkajte bočicu ako uputstvo tako nalaže
 • uklonite čep i spustite ga na čistu podlogu
 • proverite da li je kapaljka čista, u slučaju da nije, kupite nove kapi
 • glavu nagnite unazad ili lezite na leđa
 • povucite donji kapak prema dole kako biste stvorili prostor da kap uđe
 • vrh kapaljke približite oku tako da ga ne dodiruje i stisnite bočicu kako bi sadržaj krenuo
 • kada nakapate, nežno zatvorite oči, izbegavajte da trepćete ili stiskate očne kapke, jedno dva do tri minuta nagnite lice prema dole
 • kako biste sprečili da lek dospe u usta ili grlo, dok su vam oči zaklopljene nežno pritisnite unutrašnji ugao oka
 • maramicom ili platnenom krpom obrišite višak tečnosti u predelu oka
 • pre nego što stavite kapi u drugo oko, sačekajte jedno 10 minuta, a zatim ponovite čitav proces i sa drugim okom
 • vratite čep ne dodirujući vrh kapaljke, a takođe je nemojte čistiti
 • operite ruke od tečnosti, odnosno leka koji ste stavili
 • bočicu čuvajte u skladu sa uputstvom za čuvanje leka


Mnogima je čitav ovaj proces neugodan, te uvek možete zamoliti nekog ukućanina da vam pomogne u tome.

 

Koliko dugo se mogu koristiti kapi za oči?


Kada su u pitanju kapi za oči na recept, potrebno je da se posavetujete sa lekarom ili farmaceutom. Budući da je u pitanju proizvod koji je sterilan do otvaranja, nakon što ih otvorite obavezno pročitajte koji im je rok trajanja. Pored toga, uglavnom ih je potrebno čuvati na suvom i hladnom mestu.

 

zena-sipa-kap- u-oci

 

Koje su prednosti kapi za oči?


One ublažavaju mnoge smetnje, te imamo kapi za oči protiv alergija, zatim one koje pomažu kod suvoće i iritacije očiju, kao i kapi kojima se tretira crvenilo. U zavisnosti od problema koji imate sa očima, kapi mogu sadržati različite lekove, antibiotike, kortikosteroide, antihistaminike, lekove za terapiju glaukoma i druge.


Većinu tih kapi propisuje lekar u zavisnosti od stanja oka, na osnovu čega se propisuje i sama terapija. Na primer, kapi za oči protiv crvenila sadrže sastojak koji skuplja krvne sudove u oku i na taj način se leči crvenilo. Kapi poput ovih mogu se na primer koristiti samo dva do tri dana u kontinuitetu.

Iz širokog asortimana online eApoteke preporučujemo vam najkvalitetnije kapi za oči kao što su Bepanthol i Makulin. U nastavku saznajte više o ovim popularnim brendovima.

 

Makulin i Bepanthol kapi za oči

 • Makulin Fresh kapi za oči – Makulin kapi su sterilne kapi za vlaženje oka i one predstavljaju medicinsko sredstvo. Ne sadrže konzervanse, a poseduju u sebi Na-hijaluronat 0,2% i biljne hidrolate kao što su borovnica, gotu kola, hamamelis i kamilica.

Kada je u pitanju Makulin, iskustva pokazuju da korisnici odmah nakon upotrebe imaju osećaj olakšanja kada su u pitanju iritacije, suvoća oka, osećaj peckanja i stranog tela. Takođe su zabeležena odlična iskustva kada se ove kapi upotrebljavaju nakon operacija oka, kod konjuktivitisa, a takođe pružaju i olakšanje posle dugotrajne upotrebe kontaktnih sočiva. Navedeni biljni hidrolati doprinose zdravoj funkciji oka, smanjuju pojavu crvenila, iritacije i umora u očima, a takođe jačaju vene i kapilare oka čime se poboljšava protok krvi. Ukapava se jedna kap u oba oka i postupak se može ponavljati 2 do 3 puta dnevno.

 • Bepanthol kapi za oči – u pitanju su zapravo veštačke suze bez konzervansa koje na rožnjači oka stvaraju sterilan, viskozno elastičan i proziran zaštitni film, pritom bez uticaja na vid. U sebi sadrže so hijaluronske kiseline i provitamin B5 (deksapantenol) koji udruženim snagama vlaže, zadržavaju vlagu, a ujedno i štite i neguju oko stabilizacijom suznog filma i smirivanjem oka. Ove kapi za oči dugoročno ublažavaju mnoge tegobe poput mehaničkih opterećenja usled nošenja sočiva (tvrdih i mekih), kao i kod dijagnostičkih pretraga očiju.

Takođe umanjuju iritaciju očiju usled zagađenja, klima uređaja, vetra, hladnoće ili duvanskog dima. Ove kapi su veoma preporučljive i ako dugo gledate u računar ili tokom dugotrajnog upravljanja motornim vozilima, budući da se oči tad posebno naprežu te dolazi do poznatog osećaja preopterećenja u njima. Pomažu i kod preteranog suzenja očiju, ali i kod njihove suvoće budući da utiču na normalizovanje suznog filma koji je u ovim slučajevima poremećen. Možete ih koristiti 3 do 5 puta dnevno jer su izuzetno blagotvorne. Kada su u pitanju Bepanthol kapi za oči, cena varira od apoteke do apoteke, ali koštaju oko 1000 RSD, no i to je malo kad pogledamo koje nam sve probleme dugoročno rešavaju.

Mslite na svoj vid i već danas poručite najkvalitetnije kapi za oči iz širokog asortimana naše eApoteke.