Masna koža lica - kompletan vodič za pravilnu negu

Koža lica koja se masti zna da bude veoma zahtevna kada je u pitanju pravilna nega. Potrebno je pronaći idealan balans između čišćenja pora, uklanjanja viška sebuma i hidratacije.

Masna koža lica - kompletan vodič za pravilnu negu

Pravilna nega i adekvatni proizvodi glavni su saveznici u lepoti, a kako da postanete ekspert u nezi ako je masna koža lica vaš svakodnevni problem pročitajte u nastavku teksta.

 

Masna koža lica – uzrok


Uzrok zbog kojeg koža lica postaje masna najčešće je pojačan rad lojnih žlezda i preveliko lučenje sebuma. Sebum ima bitnu ulogu u regulaciji kože jer je čini vlažnom i manje osetljivom, ali ako dođe do njegovog prekomernog lučenja, nastaje problem.

Uzroci pojačanog lučenja sebuma mogu biti:

 

  • Unutrašnji – nepravilna ishrana, hormonski poremećaji, reakcije na hranu ili određene bolesti koje dovode do preteranog rada lojnih žlezda.
  • Spoljašnji – neadekvatna higijena kože lica


Kada uzmemo sve ovo u obzir, vidimo da možemo u velikoj meri uticati na sam izgled kože uz menjanje svakodnevnih rutina i navika u nezi i ishrani.

 

Kako očistiti masnu kožu lica?


Koža lica koja je masna zahteva da joj se posebno posvetite. Nakupljanjem masnoća u porama nastaju mitiseri, a ukoliko dođe do infekcije rezultat mogu biti akne.


Logično je pomisliti da će potpunim uklanjanjem sebuma koža lakše “prodisati“, ali treba biti oprezan. Recept je u umerenosti. Perite lice dva puta dnevno, ujutru i uveče, mlakom vodom i blagim sredstvima za umivanje specijalno formulisanim za ovaj tip kože.


Ako pokušate da se rešite viška masnoće češćim umivanjem i korišćenjem jakih sredstava (npr. sapuna, alkohola) i agresivnih metoda, trenutno ćete videti poboljšanje, ali ćete dugoročno napraviti još veći problem. Razlog je što učestalim pranjem dajete signal lojnim žlezdama da luče još više sebuma, ne bi li nadoknadili izgubljeno i tako upadate u začarani krug.

 

Devojka na licu ima masku za masnu kozu od gline.

 

Kako negovati masnu kožu lica?


Masna koža lica zahteva poseban pristup i tip je kože koji se najteže neguje. Osobe koje muku muče sa masnom kožom lica treba posebno da obrate pažnju na proizvode za hidrataciju, jer iako je koža masna ona u isto vreme može biti dehidrirana.


Pre svega birajte preparate lagane formulacije: serume, losione i gel kreme za hidrataciju.


Bitno je da svi proizvodi budu namenjeni isključivo ovom tipu kože sa oznakom „nekomedogeno“ na ambalaži. To znači da ne zatvaraju pore i ne izazivaju nastanak upalnih procesa na koži.


Savetuje se da budu obogaćeni ceramidima, alojom, glicerinom, hijaluronskom kiselinom i niacinamidom koji će masnoj koži lica pružiti neophodnu hidrataciju, ali je neće dodatno mastiti niti zapuštiti pore.

 

Šta je dobro za masnu kožu lica?

 

Masna koža sklona aknama specifična je i kada su kozmetički proizvodi u pitanju. Odabir pogrešnog pudera ne samo da neće sprečiti mašćenje, nego će dodatno zapušiti pore i napraviti veći problem, a to su masna koža lica i bubuljice.


Uloga kozmetičkih preparata treba da bude da osim uklanjanja viška sebuma, efikasno čiste kožu bez propratne iritacije.


Proizvodi koje masna koža lica voli su:

 


Ako vam treba brzo rešenje, u pojedinim situacijama kao prva pomoć mogu da budu papirići za matiranje lica (blotting papers) koji će na lak i jednostavan način upiti višak sebuma sa lica.

 

Biretix kozmetika za negu masne i problematične kože lica.

 

Kako smanjiti lučenje sebuma?

 

Preterano mašćenje kože može da se smanji pomoću specijalnih preparata ili prirodnim putem. Bez pravilne nege nema tog pudera koji će uspeti da prekrije uzrok preteranog lučenja sebuma i presijavanje lica.


Lučenje sebuma se može smanjiti:

 

  • Umivanjem dva puta dnevno – češće umivanje može da dovede do pojačanog lučenja
  • Prirodnim maskama namenjenim masnoj koži lica
  • Izbegavanjem dodirivanja lica – iako ponekad zvuči kao nemoguća misija, pokušajte da se suzdržite i da ne dodirujete lice posebno kada vam ruke nisu čiste
  • Prirodnim pilinzima bar 2 puta nedeljno – oni će nežno očistiti začepljene pore, a njihovom redovnom upotrebom smanjiće se i višak sebuma.
  • Izbegavenjem agresivnih preparata i tretmana lica

 

Na našem tržištu postoji široki asortiman preparata koji su namenjeni nezi kože lica koje se preterano masti. Na samom vrhu po kvalitetu se izdvaja BIRETIX kolekcija sa proizvodima kao što su:

 


BIRETIX proizvodi namenjeni su za svakodnevnu upotrebu, regulišu višak sebuma, matiraju kožu, smanjuju proliferaciju mikroorganizama i deluju umirujuće na kožu sklonu preteranom mašćenju i bubuljicama. Uz sve to pomažu u regeneraciji i hidrataciji kože.

 


Uz pravilnu negu i odgovarajuće proizvode veoma brzo ćete videti rezultate, a koža lica će vam biti zahvalna. Proizvode namenjene masnoj koži lica, kao i savete kako da se negujete potražite u vašoj online eApoteci.