Kako se leči rozacea i crvenilo na licu?

Rozacea je hronično oboljenje kože koje se najčešće javlja kod osoba zrele životne dobi koje ranije nisu pokazivale sklonost ka problemima sa kožom. Iako se ne može u potpunosti izlečiti, adekvatnom negom i terapijom bolest se može držati pod kontrolom. Ukoliko se ne leči stanje će se vremenom pogoršavati, a crvenilo širiti, pa će pored velikog estetskog postati i ozbiljan zdravstveni problem.

Kako se leči rozacea i crvenilo na licu?

U nastavku teksta pročitajte šta je, kako nastaje i kako se leči rozacea i uz korisne savete i adekvatnu i efikasnu kozmetiku vratite sebi osmeh na lice.

 

Šta je rozacea i koji su simptomi?


Ovu veoma čestu hroničnu kožnu bolest karakteriše crvenilo na licu, i to naročito središnjih delova lica, obraza, nosa i čela, hiperplazija (povećanje) vezivnog tkiva kože i lojnih žlezda.


Postoje 4 tipa rozacee prema kliničkom obliku u kom se javlja i karakterističnim simptomima:

 

  • Rosacea eritemoteleangiectatica - najčešći tip kada je u pitanju rosacea, simtomi su crvenilo i kapilari izraženi su na centralnom delu lica i koje prati osećaj peckanja i topline, a koža može biti otečena, bolna i veoma osetljiva.
  • Rosacea papulopustulosa - koža je osetljiva i izgleda kao da je prekrivena sitnim bubuljicama, sa ili bez gnojnog sadržaja, sa izraženim crvenilom.
  • Rosacea phymatosa - ovo je redak tip oboljenja koji češće pogađa muškarce, a karakteristična je hiperplazija kože na obrazima ili najčešće nosu koji postaje vidno uvećan, gladak i crven.
  • Rosacea ocularis - bolest je lokalizovana na predeo očiju i izaziva fotosenzitivnost, zamagljen vid, suzenje, crvenilo očiju.

 

Ako je dijagnoza rozacea, uzrok nikada nije samo jedan


Na žalost, ne postoji samo jedan, pouzdano utvrđen, uzrok ove bolesti. Upravo zbog toga ga nije lako ni otkloniti. Uvek se radi o čitavom nizu faktora koji se tiču genetskog nasleđa i uticaja sredine.

Rozacea se javlja obično između 40. i 50. godine, najčešće kod osoba svetlije puti i češća je kod žena nego kod muškaraca. Simptomi se pogoršavaju usled većeg izlaganja sunčevim zracima, izloženosti stresu ili usled pojačanog lučenja hormona tokom trudnoće ili menopause.


Okidač za pojavu rozacee može biti upotreba nekih lekova i agresivnih preparata za lice.


Zanimljivo je da među pacijentima najviše ima onih sa krvnom grupom A+, kao i osoba sa stomačnim tegobama i hroničnom opstipacijom (zatvorom).


Zbog toga je pravilna i balansirana ishrana kod rozacee od velikog značaja i pacijentima se savetuje unošenje lako svarljive hrane i dosta svežeg voća i povrća. Velika pomoć u lečenju je prepoznavanje faktora koji provociraju bolest, zato izbegavajte kafu, jake čajeve, alkoholna pića, začine (naročito ljuto), čokoladu i hranu bogatu ugljenim hidratima.

 

Devojka sa i bez rozacee na licu.

 

Kako se leči rozacea na licu?

 

Ukoliko vam je lekar, detaljnom opservacijom simptoma i kliničke slike, postavio dijagnozu rozacea, lecenje je najbolje započeti istog trenutka. Što pre započnete tretman, brže i jednostavnije ćete staviti bolest pod kontrolu. Primarni cilj terapije je smanjivanje upalnog procesa i crvenila na licu.


A kako smiriti crvenilo na licu? Po preporuci dermatologa, koji će planirati vašu individualnu terapiju, neophodna je redovna upotreba losiona, gelova i krema za rozaceu, a često se kao protivupalna sredstva koriste antibiotske kreme ili azelainska kiselina.


U težim slučajevima biće neophodna i oralna terapija koju će vam prepisati lekar. Tek kada se akutna upala i crvenilo stave pod kontrolu možete se posvetiti brizi i adekvatnoj nezi obolele kože.

 

Nega kože sa rozaceom

 

Rozacea se ne može trajno izlečiti, a i sam proces zalečenja može da traje dugo i da bude veoma izazovan. Da bi ste pod kontrolom držali ovu bolest, koja je većini pacijenate veliki estetski problem, morate se pridržavati saveta o ishrani, ali i izgraditi dnevnu rutinu adekvatne nege kože.


Evo nekoliko proverenih saveta:

 

  • izbegavajte alkoholne losione i agresivna kozmetička sredstva, kao npr. piling
  • lice nežno umivajte mlakom vodom, a sušite blagim tapkanjem mekim teškirom
  • zaštitite lice kremom sa visokim SPF prilikom izlaganja suncu
  • koristite hidrirajuće kreme jer je vašoj koži neophodna dodatna vlaga

 

Pantenol krema za rozaceu efikasno ublažava crvenilo, svrab, peckanje i bol i idealna je za negu i regeneraciju osetljive i oštećene kože. Dva, tri nanošenja pantenola dnevno uspostaviće vrlo brzo prirodnu vlažnost, mekoću i elastičnost kože.


Eucerin AntiRedness kolekcija specijalno je namenjena za crvenu i preosetljivu kožu kod rozacee. Aktivni sastojci Eucerin preparata obezbeđuju trajnu i efikasnu preventivnu negu, jer obnavljaju narušenu barijernu funkciju kože, umiruju senzitivna vlakna u epidermu i leče crvenilo kože izazvano upalnim procesima.


La Roche Posay Rosaliac za negu osetljive kože sklone crvenilu sinergijom 3 aktivne supstance (ambofenol, neurosensin i termalna izvorska voda) deluje na uzrok crvenila i uspešno sprečava ponovno pojavljivanje.Proizvode ovih, kao i drugih kozmetičkih linija namenjih rozacei, pronađite u online eApoteci i vratite zdrav izgled vašoj koži.