Šta je retinol, kako se koristi za lice i koji je najbolji?

Kao što s jeseni menjamo garderobu i cipele prilagođavamo hladnijim danima, tako i naša koža zahteva da promenimo njenu svakodnevnu negu. Sa laganijih formulacija koje smo koristili leti, spremni smo da pređemo na malo zasićenije. Tu na scenu stupa retinol – tajanstveni čarobnjak u svetu dermatologije! Šta je retinol, superheroj koji vam vraća lepotu i otključava vrata mladalačke kože?

Šta je retinol, kako se koristi za lice i koji je najbolji?

U nastavku teksta pročitajte kako retinol utiče na zdravlje kože, koje vrste postoje i koji je najbolji.

 

Kako retinol deluje na kožu?

 

Retinol je derivat vitamina A koji radi čarobni posao duboko ispod površine kože. To je eliksir koji obećava da će vaša koža zablistati poput dijamanta. On ima moć da vrati vreme unazad i otkrije vašu najlepšu verziju.


Ova supstanca ima sposobnost da poboljša izgled kože čineći je glatkom, mladolikom, bez akni i fleka.


Svojstva retinola su da:

 

 • Podstiče produkciju kolagena i podmlađuje kožu (retinol protiv bora)
 • Smanjuje hiperpigmentaciju
 • Radi blagu eksfolijaciju
 • Zbog svojih antibakterijskih svojstava je superiorna supstanca u borbi protiv akni (retinol za bubuljice)

Specifičnost retinola je u tome što koža ima receptore za njega. Vezujući se za receptore, on ostvaruje svoje dejstvo, tako da njegovo delovanje nije samo kada ga imate na koži, nego i kasnije.


Zbog toga je obavezno da posle večernjeg tretmana retinolom, ujutru namažete SPF kremu sa faktorom zaštite da biste sprečili neprijatne pojave zbog izlaganja sunčevim zracima.

 

Retinol za lice - vrste


Retinol postoji u različitim formama:

 

 • Tretinoin (transretinoična kiselina) se prepisuje na recept i služi za lečenje određenih stanja na koži. Ova forma retinola je najjača i najefikasnija, ali joj se mora pristupiti sa oprezom, uz kontrolu dermatologa, jer može izazvati jake iritacije. Koristi se za tretiranje ozbiljnih problema sa kožom kao što su teške akne i ozbiljne hiperpigmentacije.
 • Retinolaldehid je sledeći proizvod koji je nešto slabiji pa je samim tim i mogućnost neprijatnih iritacija manja nego kod tretinoina.
 • Zatim imamo običan retinol koji je 40 puta slabiji od tretinoina i spada u osnovnu formu retinola koji se koristi u većini proizvoda za negu i lečenje kože.
 • Najslabije forme, retinil-palmitat i retinil-acetat, su 20 puta slabiji od običnog retinola, pa su najmanje skloni iritacijama. Veoma su rasprostranjenje u kozmetičkim preparatima zbog svoje stabilnosti i nežne formulacije. Iako nisu snažni kao druge forme, mogu pomoći poboljšanju teksture kože i hidrataciji.

 

Kako koristiti retinol?


Ukoliko želimo da izbegnemo neželjene efekte, sa retinolom treba početi prvo jedanput, pa dvaput nedeljno, zatim ga nanositi svako drugo veče i u nekom momentu, možda, i svako veče. Tako ćete izbeći potencijalnu iritaciju zbog ove moćne supstance koju ne treba potcenjivati.


Zato je važno polako ga uvoditi u rutinu i štedeti kožu.


Preporuka dermatologa je sprovesti jedan četvorodnevni ciklus.

 

 • Prvo veče naneti neki serum sa voćnim kiselinama gde će se izvršiti blaga eksfolijacija, tj. uklanjanje mrtvog sloja kože.
 • Drugo veče, ukoliko imate jako osetljivu kožu, treba sprovesti hidrataciju. Ukoliko koža nije reaktivna, nanesite retinol.
 • Treće i četvrte večeri nanosite samo serum ili kremu za hidrataciju.

Na ovaj način ćete dobiti lepo dejstvo retinola, a kožu ćete poštedeti crvenila, iritacije, ljuspanja ili promena u vidu bubuljica.


Ukoliko se koriste potentne forme kao što su retinol-aldehid ili tretinoin, potrebne su jako male doze, količina zrna graška na celo lice.


Da bi se video značajan efekat potrebna je upornost i disciplina duži vremenski period, najmanje 6 meseci. Ako rešavate neki medicinski problem kao što je melazma, trebaće vam 8 meseci.


Ukoliko želite mladu i obnovljenu kožu potrebno je godinu dana svakodnevnog nanošenja retinola.

 

Retinol krema za lice

 

Retinol ćete u proizvodima pronaći u vidu kreme, seruma, ampula, antirida, tupfera. Koristite ih samo na površinama za koje su namenjene, npr. kreme ne koristite za osetljivo područje oko očiju.


U nastavku vam predstavljamo nekoliko sjajnih krema na bazi retinola iz Biretix i Neoretin kozmetičke linije.

BIRETIX Tri Active Gel sprečava i ispravlja tragove i fleke od akni na koži odraslih. Njegova formula uključuje ekskluzivnu RetinSphere tehnologiju sa inovativnim sastojkom BIOPEP 15 koji smanjuje proliferaciju mikroorganizama u kombinaciji sa sastojcima za piling i depigmentaciju.


Gel pomaže u kontroli proizvodnje ulja, poboljšava teksturu kože, ispravlja mrlje i ožiljke od akni.


NEORETIN DISCROM CONTROL sa zaštitnim faktorom je depigmentirajuća krema koja se lako se nanosi, brzo upija, smanjuje tamne mrlje i sprečava njihovo pojavljivanje. Zahvaljujući RetinSphere tehnologiji daje ujednačeniju i sjajniju kožu. Njegova visoka tolerancija omogućava upotrebu tokom cele godine.

NEORETIN DISCROM CONTROL tupferi koriste se za eksfolijaciju kojom se pojačava delovanje ostalih proizvoda za depigmentaciju. Hemijski i enzimski sastojci za piling utiču na obnavljanje kože za 20 minuta. RetinSphere tehnologija stimuliše obnavljanje epiderma i pojačava efekat aktivnih sastojaka.

 

Kreme sa retinolom i vitaminom C

 

Retinol krema sa vitaminom C kombinuje dva moćna sastojka sa različitim benefitima za kožu. Retinol stimuliše obnovu ćelija i proizvodnju kolagena smanjujući bore i nepravilnosti na koži, poboljšavajući teksturu i ten. Vitamin C je snažan antioksidans koji štiti kožu od slobodnih radikala i igra ulogu u sintezi kolagena, posvetljuje i poboljšava ten, smanjujući hiperpigmentaciju. Sinergija ove dve supstance je prava formula za blistav ten i glatku kožu.

 

Retinol serum za lice

 

Jedan od najpopularnijih proizvoda u svetu nege kože je retinol serum. Posebno je formulisan da pruži maksimalnu efikasnost i apsorpciju retinola u koži. U kombinaciji sa kremom za hidrataciju, učiniće vaš ten mladolikim.


Kreme se prave po tipu kože (za masnu, suvu, kombinovanu, problematičnu, osetljivu, reaktivnu kožu), a serumi imaju nešto više aktivnih sastojaka i prave se prema problemu koji rešavaju (za hiperpigmentacije, lečenje akni, za antiageing, za lečenje reaktivne kože i slično).

 

retinol serum na staklenoj plocici i latice cveca


Pravilo kozmetologije kaže: „uvek ide laganija tekstura ka težoj “, što znači da se uvek nanosi prvo serum pa krema.


Redovna upotreba retinol seruma može smanjiti pojavu finih linija i dubokih bora, ostavljajući kožu mladolikijom. Uz to će sprečiti pojavu akni, začepljeje pora i smanjiti proizvodnju sebuma. Tekstura kože ostaje ujednačena, ten svetliji i ravnomerniji.


Retinol serum se obično nanosi u večernjoj rutini, uvodi se postepeno kako bi se izbegle iritacije. SPF je obavezan korak tokom dana, jer retinol povećava osetljivost kože na sunce.

ENDOCARE EXPERT DROPS Firming Protocol čine dva seruma (dnevni i noćni) za učvršćivanje kože lica i redukciju bora.
Dnevni tretman sa kombinacijom aktivnih sastojaka SCA i Collagen Boost Complex regeneriše kožu u dubini pružajući sočnost i glatkoću.
Noćni tretman sinergijom aktivnih sastojaka, koji uključuju i retinol, čine dvostruki hemijski i enzimski piling. Ovaj piling deluje tako što podstiče obnavljanje ćelija, smanjuje bore i poboljšava tonus.

NEORETIN DISCROM CONTROL Booster Serum je brzo upijajuća, koncentrovana formula koja kombinuje aktivne sastojke u borbi protiv tamnih mrlja i depigmentacije.
Sadrži Whitening Booster System, sistem od 6 moćnih supstanci koje deluju na stvaranje tamnih fleka u fazama sinteze melanina. Zahvaljujući RetinSphere Technology daje ujednačenu i sjajnu kožu vidno smanjujući tamne mrlje. Njegova visoka tolerancija omogućava upotrebu tokom cele godine.

 

Retinol – iskustva


Dermatolozi savetuju da se počne koncentracijom od 0,1% do eventualno 0,2% retinola i to jednom nedeljno.


Njegova tajna je da se koristi malo i polako uvodi u rutinu, a suština je da ga koristite konstantno u svojoj rutini tokom jeseni i zime.


Ono što nikako ne treba raditi ukoliko koristite retinol:

 

 1. Ne nanositi na velike površine – nikako na lice i vrat, može doći do sistemskog dejstva
 2. Ne nanositi svako veče – sa retinolom se počinje jednom nedeljno, pa dva puta, pa svako drugo veče dok se koža ne navikne na svakodnevni tretman.
 3. Ne koristite ga ako planirate trudnoću, ako ste trudni ili dojite
 4. Ne treba ga koristiti u sunčanim danima jer izaziva fotosenzibilizaciju kože, što znači da ćete brže i lakše izgoreti na suncu. Zbog toga je obavezno štititi se SPF kremama sa zaštitnim faktorom tokom dana.


Retinol je moćan saveznik za očuvanje mladolikog izgleda kože. Kako biste iskusili najbolje rezultate, nemojte zaboraviti da pratite uputstva stručnjaka za lepotu. Pravilna nega u kućnim uslovima uz profesionalnu negu kod dermatologa su idealan spoj.


Uz retinol i preporuke stručnog tima eApoteke, vaša koža će zasijati i osećaćete se lepše nego ikad pre.