Zaštitite se od dosadnih insekata ovog leta

Leto, omiljeno godišnje doba većini ljudi. Međutim, ovaj idilični period boravka na otvorenom narušavaju često nepozvani gosti – komarci i ostali insekti.

Zaštitite se od dosadnih insekata ovog leta

Nakon povratka iz prirode pojavljuju se mnogobrojne crvene tačkice na koži, a tada nam je na pameti samo kako smanjiti otok od ujeda insekata, kao i koji je insekticid najbolji u borbi protiv njih.


Preparati za zaštitu od insekata


Na tržištu postoji veliki broj različitih repelenata koji pružaju adekvatnu zaštitu u borbi protiv insekata. Oni mogu da se nanose na kožu ili odeću – u vidu sprejeva, krema, losiona, vlažnih maramica ili da budu u vidu tableta, spirala i tečnosti koji sagorevanjem ili isparavanjem teraju insekte.


Insekticid koji sadrži permetrin upotrebljava se na opremi za kampovanje i odeći i obući, a deluje kao odlična zaštita protiv insekata kao što su krpelji, komarci, grinje. Kod nas se pretežno preporučuju repelenti koji sadrže N, N-dietil-m-toluamid i koji se nanose direktno na kožu. Ipak, prilikom odabira odgovarajućeg insekticida, obratite pažnju na to koje insekte odbija, koja je starosna granica iznad koje je korišćenje preporučeno, kao i koliko puta tokom dana sme da se nanosi.


Ako se niste zaštitili i niste primetili da vas je insekt ujeo, neki od ovih simptoma mogu biti jasan pokazatelj:

Crvenilo na delu tela, svrab i suvoća kože na određenom mestu, oticanje, bol u mišiću ili oštećenoj koži, osećaj vrućine oko ili na mestu ujeda, peckanje ili utrnulost u određenom delu.


Alergija od ujeda insekata


Ujed insekta osim što može da bude bolan i neprijatan, u pojedinim situacijama izaziva alergijsku reakciju koja može da iskomplikuje zdravstveno stanje, ako se ne reaguje na vreme.


Ujedi insekata koji mogu da izazovu opasne alergijske reakcije:

 

  • ujed komarca - Na mestu ujeda se javlja otok i crvenilo, a posebno su osetljva deca koja dodatno stvaraju kraste koje se inficiraju od čestog i nekontrolisanog češanja. Kod ovog ujeda veoma lako natiču očni kapci
  • ujed pčele, stršljena, ose – Ovi ujedi su veoma bolni, obično stradaju ruke i noge, a otok je skoro uvek prisutan. Najopasnije je kada dođe do ujeda na licu i glavi, te dolazi i do otežanog disanja i nakon ujeda je obavezno što pre posetiti lekara
  • ujed krpelja – Nakon boravka u prirodi obavezno dobro pregledajte svaki deo kože. Na mestu gde se zakačio krpelj može da se pojavi lokalno crvenilo. Nikako ga ne vadite sami jer je možda zaražen i prenosnik Lajmske bolesti
  • ujed buve – Ova vrsta ujeda je veoma česta, pogotovo gde su prisutni prašina i kućni ljubimci. Veoma svrbe, a kod dece su grupisani u grozdove


Ipak, ujedi insekata najčešće izazivaju blaže reakcije koje će proći posle nekoliko sati ili dana i bez posledica. Kada su u pitanju ozbiljnije reakcije na ujede, one se češće javljaju kod starijih osoba i dece.


Kako se najlakše zaštiti od ujeda insekata?


Prilikom odlaska u prirodu je važno da delujete preventivno i da na vreme obezbedite odgovarajući insekticid. Zaštitite se pravilno u nekoliko koraka:

 

  • Izbegavajte odlazak u prirodu bez adekvatne odeće i obuće

 

  • Za zaštitu dece sa sobom ponesite Anti Insect Spray koji je na biljnoj bazi i ne sadrži štetne konzervanse
  • Ne zalazite u visoku travu i blizu osinjaka, košnica, izbegavajte mesta na kojima se insekti roje i razmnožavaju
  • Birajte kvalitetne repelente koji će vas adekvatno odbraniti kada su u pitanju komarci i ostali insekti, a koji su registrovani u Agenciji za zaštitu životne sredine (EPA)
  • Obavezno se informišite pre putovanja koji bi vam eventualno lekovi bili potrebni i na koju vrstu insekata treba da obratite pažnju


Uz to, ne pokušavajte da insekta oterate mahanjem, udarcem ili da bežite. Pokušajte da ostanete smireni i da se lagano udaljite. Isto učite i svoju decu i ostale članove porodice.


Šta ako ipak dođe do ujeda?


Ponekad ipak nenadano dođe do neprijatnosti. Tada se postavlja pitanje kako smanjiti otok od ujeda insekta. Veoma je važno da ostanete pribrani, pratite stanje i blagovremeno reagujete.


Na pitanje- kako efikasno i brzo smanjiti otok od ujeda insekta, prvi odgovor je Autan Gel. Njegova formula smiruje iritaciju, ugodno hladi i umiruje otoke, ublažava svrab i ubrzava obnavljanje kože.


Pored toga, probajte Esensa Xibiz Jao gel na bazi hamamelisa koji trenutno smanjuje svrab, iritaciju, crvenilo ali ne samo od ujeda insekta, već i nakon depilacije.


Veoma je važno da zapamtite šta je ujelo vas ili bližnjeg, da biste mogli adekvatno da reagujete i da potražite medicinsku pomoć ako to bude potrebno.


Kreme i ostale preparate koji će vas zaštititi ovog leta od ujeda insekata, pogledajte OVDE.