Kalendar alergija – Najbolji lekovi za alergiju

Život može biti težak kada nastupi sezona alergija. Ako ste ikada patili od curenja nosa, imali suzne oči ili svrab, onda tačno znate koliko alergije mogu biti dosadne po mnoge, posebno jer se javljaju tokom toplijih dana, kad je pravo vreme za uživanje na otvorenom.

Kalendar alergija – Najbolji lekovi za alergiju

Iako je tokom proleća i leta povećana proizvodnja polena, svako se može izboriti sa alergijama, ukoliko s preventivnim merama počne što pre. To znači da na vreme svoje telo treba pripremiti za sve napadače alergena. Da biste uspešno izašli na kraj sa alergijama, saznajte u nastavku više o njima, kao i koji je najbolji lek za alergiju.

 

Kada počinje sezona alergija?


Može se reći da sezona alergija traje tokom cele godine. Naime, grinje, buđ i dlake kućnih ljubimaca samo su neki od alergena, koji mogu izazvati suzne oči i kašljanje, dok s druge strane, postoje oni, koji su sezonski.


Nakon završetka alergije na polen trave, koja je najučestalija tokom leta (od jula do avgusta), sledi period ambrozije, koja kod mnogih izaziva suzne oči, svrab, kašalj i druge simptome. Iz tog razloga, praćenjem kalendara alergija možete utvrditi njihovo trajanje, što će vam pomoći u borbi sa istim.


Za ljude, sa teškim plućnim bolestima, poput astme, izlaganje polenu može biti velika pretnja njihovom fizičkom zdravlju. Takođe je dokazano da se deca, tokom trajanja perioda alergija, lošije ponašaju u školama i da njihov imunološki sistem slabi.


Treba napomenuti da vetroviti, topli i sunčani dani mogu povećati nivo polena, koji se, s druge strane, smanjuje kada nastupi kišovito ili kišno vreme. Budući da sledi period alergija na ambroziju, koja mnogima predstavlja problem, pogledajmo u nastavku kako se možete izboriti sa istom.

 

Lekovi za alergiju

 

Iako je nemoguće utvrditi koji je najbolji lek za alergiju, u apotekama možete naći one bez recepta, koji pomažu u ublažavanju i lečenju dosadnih simptoma, poput začepljenja i curenja iz nosa. Ovi lekovi za alergiju uključuju antihistaminike, dekongestante, kombinovane lekove, kortikosteroide i druge.


Dostupna je i imunoterapija u obliku pilula, koja vremenom pomaže osobama da povećaju svoju toleranciju na alergene. Antihistaminici se godinama koriste za lečenje simptoma alergije, a mogu se uzimati u obliku pilula, tečnosti, spreja za nos ili kapi za oči.


Za veliki broj ljudi, koji često imaju simptome alergije, nazalni steroidi su se pokazali kao adekvatna terapija. Kod onih sa blažim simptomima, oralni antihistaminik može biti dovoljan, dok su oba leka dostupna u slobodnoj prodaji. Konsultujte se sa svojim lekarom u vezi terapije, koji vam može pomoći da nađete svoj najbolji lek za alergiju.


Otkrijte i suplemente u obliku tableta ili kapsula, koji jačaju imuni sistem. U našoj eApoteci možete pronaći Immuno GD-Poly, koji efikasno pomaže u borbi sa alergijama svih uzročnika. S druge strane, ako želite zaštiti svoju kožu sklonu alergijama na sunce, kod nas ćete naći Eucerin – SUN Gel, koji štiti telo i lice od sunčevog zračenja.

 

Alergija na ambroziju – simptomi

 

Polen ambrozije je veoma teško izbeći, te kod mnogih može izazvati kontinuirane alergijske reakcije, najčešće krajem leta i početkom jeseni. Ukoliko ne znate sa čim imate problem, evo nekoliko simptoma, koje ova biljka uglavnom izaziva:

  • kijavica
  • curenje iz nosa
  • začepljen nos
  • suzne oči
  • osipi
  • svrab u nosu, očima, ušima i ustima

 

Alergija na ambroziju takođe može pogoršati simptome astme, te tako dovesti do pojačanog kašlja. Zagušenje u nosnoj šupljini i svrab grla samo su neki dodatni znakovi, koji mogu iritirati vaše grlo tokom disanja i izazvati osećaj svraba.


Za više informacija posetite naš sajt ili nas kontaktirajte na mejl: info@apoteka.rs.