Menstrualni bolovi – kako ih ublažiti?

Žene često znaju da budu neraspoložene i razdražljive tokom “onih dana” u mesecu. Međutim, treba da znaju da nisu same, da je sve to normalno i da postoji rešenje za tegobe kao što su menstrualni bolovi.

Menstrualni bolovi – kako ih ublažiti?

Zašto menstruacija boli?

 

Menstrualni ciklus najčešće traje 28 dana. Kod nekih žena može biti nešto kraći ili duži. Plodni dani su na polovini ciklusa, kada jajna ćelija putuje do materice spremna da bude oplođena. Ako ne dođe do oplodnje nastupa mensturacija koja je propraćena hormonskim disbalansom i raznim neprijatnim simptomima, a neki od njih su jaki menstualni bolovi i mučnina.

 

Kada se spomene reč menstruacija, većina žena upravo prvo pomisli na nesnosne bolove koje osećaju nekoliko dana, svakog meseca. No, zašto menstruacija boli? Tokom ciklusa dolazi do udebljavanja zida materice da bi jajna ćelija mogla da se nastani i razvije u fetus.

 

Ako ne dođe do oplodnje jajne ćelije, zid endometrijuma materice se ljušti. Kao rezultat toga nastaju menstrualna krv i bol koji traju nekoliko dana, a posledica su odvajanja delova tog udebljanja.

 

Kako da prestanu menstrualni bolovi?

 

Kada su u pitanju menstualni bolovi, lek je prva stvar za kojom žene posežu da bi ga ublažili. Mogu ponekad biti dugotrajni i jaki, pa narušiti značajno kvalitet života i radnu sposobnost tih nekoliko dana u mesecu.

 

Menstruacija uz obilno krvarenje može da dovede i do bolova u krstima i donjem delu stomaka, nadutosti i grčeva. Imajte u vidu da postoje znatne razlike među ženama kada se javlja bol u stomaku. Menstruacija može biti različitog intenziteta, tako da neće kod svake dame adekvatno delovati isti lek na ublažavanje i smirivanje menstrualnih tegoba.

 

Zena naslonjena na krevet sa bolom u stomaku tokom menstrualnog ciklusa.

 

Simptomatska terapija najčešće se sprovodi uz NSAIL (nesteroidne inflamotorne lekove). U ovu grupu lekova spadaju ibuprofen, diklofenak i drugo. Kod nekih žena i analgetik kao što je paracetamol može da bude veoma efikasan.

 

Povoljan efekat u prevenciji i smanjenju menstualnog bola imaju i suplementi sa vitaminima B kompleksa i magnezijumom.

 

Magnezijum se prodaje u obliku šumećih tableta, praškova koji se sipaju direktno iz kesice u usta, kapsula… Zbog svoje direktne forme i jednostavne primene, praškovi najbolje i najbrže deluju. Dovode do opuštanja mišića, te se preporučuju kada su u pitanju menstualni bolovi, a koriste se i preventivno.

 

Takođe, ako niste sigurni koji je adekvatan lek, obratite se farmaceutu koji će kroz razgovor sa vama izabrati najefikasniji i objasniti na koji se način on pravilno primenjuje i dozira.

 

Prestanak pušenja, blaga fizička aktivnost, masaža, lokalna primena toplote i razni biljni čajevi takođe mogu pomoći u mnogim slučajevima.

 

Na našem sajtu pogledajte širok spektar lekova i čajeva za menstrualne bolove.

 

Koliko je normalno da kasni menstruacija?

 

Iako menstrualni ciklus pretežno traje 28 dana i ponavlja se u dan ili sa malim oscilacijama iz meseca u mesec, ipak se može dogoditi da se on poremeti.

 

Mensturacija zbog bolova zadaje muku ženama i rado bi da preskoče tih nekoliko dana tokom meseca, ali do još veće brige i nagađanja dolazi kada menstruacija iz nekog razloga kasni ili u potpunosti izostane.

 

Menstrualni dani sa uloscima, tamponima i lekovima.

 

Često je prva asocijacija na izostanak ili kašnjenje menstuacije trudnoća, ali postoji mnogo razloga zbog kojih menstrualni ciklus može biti poremećen, a neki od njih su:

 

  • Konzumiranje kontraceptivnih sredstava na bazi hormona
  • Stres
  • Prehlada
  • Promena godišnjih doba ili nagle promene temperature
  • Dijeta i preterana fizička aktivnost
  • Policistični jajnici
  • Poremećaj rada štitne žlezde

 

U slučaju da se javljaju menstrualni bolovi, a menstuacija kasni, kao i menstualni bolovi van ciklusa, to može biti jasna najava da će menstuacija uskoro da nastupi.

 

Ipak, ako kasni menstuacija, bolovi u jajnicima ne prestaju danima i javljaju se grčevi i bol u stomaku, to može biti i znak raznih ginekoloških oboljenja, trudnoće, vanmaterične trudnoće, menopauze, policističnih jajnika ili čak malignih oboljenja.

 

Zbog svega toga, ako primetite neobične i nesvakidašnje simptome, zakažite pregled kod svog ginekologa da biste bili mirni, otklonili sve sumnje i rešili na vreme potencijalni problem.