Zašto i koliko je normalno da kasni menstruacija

Zabrinuti ste jer vam menstruacija kasni, ali znate da niste trudni? Neredovni menstrualni ciklusi dešavaju se iz mnogih drugih razloga osim trudnoće. Uobičajeni uzroci mogu se kretati od hormonskog disbalansa do ozbiljnih zdravstvenih stanja.

Zašto i koliko je normalno da kasni menstruacija

Takođe, postoje dva puta u životu žene kada je potpuno normalno da joj menstruacija bude neredovna: na samom početku formiranja ciklusa i u toku menopauze. Kako telo prolazi iz jedne u drugu fazu, vaš normalni ciklus postaće nepravilan, te se možete pitati zasto menstruacija krene, pa stane ili potpuno izostane.


Čitajte dalje da biste saznali više o ovom stanju, kao i odgovore na mnoga pitanja, poput, koliko je normalno da kasni menstruacija i da li se javlja menstruacija u trudnoći.

 

Zašto su "oni dani u meseci" neredovni?

 

Većina žena, koje nisu u fazi menopauze, obično imaju menstruaciju na svakih 28 dana. Međutim, zdrav menstrualni ciklus može varirati od 21 do 35 dana. Ako vaša menstruacija ne spada u ove okvire, to može biti zbog jednog od sledećih razloga. Postoji nekoliko mogućih uzroka kašnjenja ili nedostatka menstruacije:

  • Stres – može ometi normalno funkcionisanje hormona, promeniti vašu dnevnu rutinu, pa čak i uticati na deo vašeg mozga, koji je zadužen za regulisanje menstruacije.
  • Niska telesna težina – žene sa poremećajima u ishrani, kao što su anoreksija ili bulimija, mogu imati izostanak menstruacije. Težina tela, koja podrazumeva 10% ispod kilograma, koji se smatraju normalnim za vašu visinu, može promeniti način na koji vaše telo funkcioniše i zaustaviti ovulaciju.
  • Sindrom policističnih jajnika – stanje koje uzrokuje proizvodnju više muškog hormona androgena u ženskom telu. Kao rezultat ovog hormonskog disbalansa, pojavljuju se ciste na jajnicima. Ovo može učiniti ovulaciju nepravilnom ili je potpuno zaustaviti.
  • Problemi sa štitnom žlezdom – previše aktivna ili nedovoljno aktivna štitna žlezda takođe može biti uzrok kasnih ili propuštenih menstruacija. Ova žlezda reguliše metabolizam tela, pa može uticati i na nivo hormona.
  • Trudnoća – ako ste primetili da vam izostaje menstruacija u trudnoći, nemojte paničiti, jer je ovo stanje potpuno normalno za trudnice. Konsultujte se sa svojim lekarom za više informacija.

 

Ukoliko vas zanima koliko je normalno da kasni menstruacija, a pritom nemate neko od gorepomenutih stanja, koje bi moglo uticati na vaš menstrualni ciklus, onda bi ona trebalo da vam počne u roku od 35 do 38 dana od poslednje menstruacije. Ako je prošlo više dana od ovog roka, onda vaša menstruacija značajno kasni.

 

Zašto menstruacija krene, pa stane?

 

Prosečna žena tokom menstruacije izgubi od oko dve do tri kašike krvi. Menstrualna tečnost je delom krv, a delom tkivo iz sluznice endometrijuma, koje se nalazi na unutrašnjoj strani materice.


Ukoliko se pitate zasto menstruacija krene, pa stane, odgovor upravo leži u pomenutom tkivu, koje se ne odvaja uvek ravnomerno od materice. Ono je razlog zašto biste mogli imati dane kada vam je menstruacija ređa ili obilnija.


Ako ovo tkivo trenutno blokira isticanje tečnosti iz grlića materice, to može dovesti do privremenog zaustavljanja tečnosti, nakon čega sledi njen jači protok, kada se tkivo pomeri. Upravo ovakvo stanje dovodi do nastanka, zaustavljanja i ponovnog pokretanja menstruacije.


"One dane u mesecu" možete znatno olaškati odabirom adekvatnih proizvoda, koje možete naći na našoj online prodavnici. Pored higijenskih uložaka, iz naše ponude izdvajamo menstrualnu čašicu Lily Cup brenda Intimina, koja je idealno rešenje za žene sa obilnim menstrualnim krvarenjima.

 

menstruacija ciklus

 

Menstruacija u trudnoći

 

Trudnice ne mogu imati menstruaciju dok su u drugom stanju. Neke žene imaju vaginalno krvarenje u toku trudnoće, dok druge primećuju povremeni crveni iscedak, koji im se čini kao redovan mesečni ciklus. Međutim, vaginalno krvarenje tokom drugog stanja nije isto što i menstruacija.


Menstruacija se dešava samo kada niste trudni i to svakog meseca kada vaša materica poraste, a sluznica bogata krvlju bude spremna za oplodnju jajeta. Ako tog meseca ne zatrudnite, prolićete ovo tkivo i krv, koje zajedno čine menstrualnu tečnost.


Krvarenje se javlja tokom trudnoće iz različitih razloga, među kojima su neki ozbiljni, a drugi ne. Neke žene imaju blago krvarenje u nedelji pre menstruacije i to mogu pogrešno protumačiti i pomisliti da je u pitanju menstruacija. Ovo stanje obično je mnogo lakše od tipičnog perioda i traje samo dan ili dva.


Ukoliko imate grčeve ili osećate bol tokom ovog stanja, na našem sajtu ćete pronaći inovativna rešenja u vidu kapsula, gelova ili tableta, koje će vaše postojeće simptome znatno ublažiti. Iz naše ponude izdvajamo ALERACT, koji smanjuje bol u toku menstruacije na potpuno prirodan i neškodljiv način.

 

Za više informacija o našim proizvodima, budite slobodni da nas kontaktirate na mejl: info@eapoteka.rs.