Šta su policistični jajnici i kako se leče?

Simptomi policističnih jajnika su poznat problem žena u reproduktivnom dobu. Nije iznenađenje što je oko 10% žena starosti između 13. i 45. godine pogođeno ovim stanjem. Neke od njih još nisu upoznate sa činjenicom šta su policistični jajnici, niti prepoznaju simptome ovog poremećaja dok im se male ciste formiraju u jajnicima preteći da ugroze njihovu reproduktivnu sposobnost.

Šta su policistični jajnici i kako se leče?

Kako da kod sebe prepoznate simptome ovog poremećaja i kako se izboriti sa sindromom policističnih jajnika, pročitajte u daljem tekstu.

 

Šta je sindrom policističnih jajnika (PCOS)?


Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je hormonski poremećaj i endokrini problem koji se javlja kod žena tokom reproduktivnih godina. Ovo je stanje u kom jajnici proizvode abnormalnu količinu androgena, muških polnih hormona.


PCOS karakterišu odsutne ili neredovne menstruacije i često gojaznost, prekomerna maljavost i akne kao posledica pojačanog lučenja muških polnih hormona.


Sindrom policističnih jajnika najčešće je uzrok ženske neplodnosti zbog odsustva ovulacije. Iako su simptomi kod žena sa ovim problemom verovatno bili prisutni još u tinejdžerskom dobu, mnoge žene nisu ni svesne da ga imaju sve dok ne pokušaju da zatrudne i dožive neuspeh.

 

Policistični jajnici - uzrok nastanka


Uzrok PCOS-a je nejasan. Neki dokazi sugerišu da je uzrok neispravnost enzima koji kontroliše proizvodnju muških hormona.


Visok nivo muških hormona u krvi može dovesti do povećanog rizika od metaboličkog sindroma i gojaznosti. Ako nivo ovih hormona ostane visok, raste rizik od dijabetesa, srčanih i vaskularnih poremećaja, uključujući aterosklerozu, koronarnu bolest i visok krvni pritisak.


Pored toga, neki muški hormoni se mogu pretvoriti u estrogen. Ako se ne proizvodi dovoljno progesterona da bi se uravnotežio povećan nivo estrogena i to se nastavi dugo vremena, epitel materice može postati izuzetno gust (hiperplazija endometrijuma) ili se čak može razviti kancer endometrijuma.

 

Devojka sa simptomima policističnih jajnika cedi bubuljicu na licu.

 

Policistični jajnici - simptomi


Glavni simptomi koji su prvi i najčešći znak da se radi o ovom poremećaju su izostanak menstruacije i gojaznost.


Kada žena tokom godine ima 8 i manje menstruacija, to treba shvatiti kao signal PCOS-a, pogotovo ako je prošlo više od dve godine od prve menstruacije. Kod ovih poremećaja se dešava da ciklus traje i po 40 dana, a nekad izostane 3-4 meseca. Disbalans se manifestuje od učestalih krvarenja do oskudnih ili jako obilnih.


Kod devojčica sa PCOS-om, menstruacija ne počinje u pubertetu. Jajnici ne oslobađaju jajne ćelije, to jest, ne dolazi do ovulacije. I ako dođe, dešava se neredovno.


PCOS se obično dijagnostikuje kod devojaka u doba adolescencije, oko 19.godine. Često se otkriju i u zrelijem dobu, najčešće zbog ekstremne gojaznosti.


Karakteristični simptomi policističnih jajnika mogu uključivati:

 

 • Neuredan menstrualni ciklus
 • Neplodnost
 • Bol u karlici
 • Pojačanu maljavost
 • Gojaznost
 • Akne
 • Masnu kožu i kosu

 

Neke žene sa PCOS-om razviju gojaznost, dok su druge preterano mršave. Povećana produkcija insulina doprinosi povećanju telesne težine i otežava njen gubitak. Višak insulina zbog insulinske rezistencije može izazvati poremećaj Acanthosis nigricans, kada koža pazuha, zadnjeg dela vrata postane tamna, debela i naborana.


Ostali simptomi su umor, manjak energije, problemi sa spavanjem, apneja, promene raspoloženja, depresija, anksioznost i glavobolje.

 

Učestalost sindroma policističnih jajnika (PCOS-a)


Veliki broj istraživanja dokazuju da je učestalost pojave sindroma policističnih jajnika između 5 i 10% žena u reproduktivnoj fazi.


Najčešće dermatolozi posumnjaju na ovo oboljenje kada im dođu pacijentkinje sa specifičnim problemom akni na licu i leđima. U tom slučaju šalju žene ginekologu najpre na ultrazvuk, pa zatim endokrinologu na kontrolu nivoa hormona.


Ciste na jajniku se ultrazvukom ustanove veoma često, čak do 25% žena koje nemaju sve simptome koji prate policistične jajnike, već samo liče na PCOS.

 

Policistični jajnici - ishrana


Kada se utvrdi poremećaj policističnih jajnika, prvi savet koji ćete dobiti je da uz telesnu aktivnost skinete višak kilograma, ukoliko ste gojazni.


Pravilna i kontrolisana ishrana pomoći će u regulaciji hormona, kontroli telesne težine i regulisanju insulina. Pacijentkinjama sa insulinskom rezistencijom savetuje se svođenje rafinisanih ugljenih hidrata na minimum. Kompleksni ugljeni hidrati sa visokim sadržajem vlakana su dozvoljeni kao zamena za sladoled, kolače, šećer, sokove, slatkiše.


Gubitak samo 5% vaše težine ima pozitivne efekte na insulinsku rezistenciju, smanjenu toleranciju na glukozu i metabolički sindrom. Žene sa PCOS-om koje izgube težinu imaju veću verovatnoću da će nastaviti redovnu ovulaciju i povećati šanse za trudnoću smanjujući nivo androgena uz snižavanje krvnog pritiska.

 

Trudnica na pregledu kod ginekologa.

 

Namirnice koje se preporučuju


Kod žena sa PCOS-om preporučuju se namirnice koje pomažu u regulaciji hormona, smanjenju upale, stabilizaciji nivoa šećera i podržavanju opšteg zdravlja.

 

 • Povrće poput kelja, brokolija, spanaća, paprike, šargarepe, tikvica i paradajza, bogato je antioksidansima, vitaminima i mineralima.
 • Bobičasto voće (maline, kupine, borovnice i jagode) imaju nizak glikemijski indeks.
 • Integralni pirinač, tamni pirinač, zobene pahuljice i cele žitarice bogate su vlaknima i složenim ugljenim hidratima koji stabilizuju nivo šećera u krvi.
 • Masna riba (losos, skuša, sardine i tuna) bogata je omega-3 masnim kiselinama koje prave hormonsku ravnotežu.
 • Mahunarke, sočivo i pasulj, bogate su vlaknima i proteinima i imaju nizak glikemijski indeks.
 • Zdrave masti (avokado, maslinovo ulje, orašasti plodovi, poput badema, oraha, lešnika, i lanene i čia semenke) su važne za hormonski balans.
 • Zeleni čaj bogat je antioksidansima koji pomožu u borbi protiv slobodnih radikala.
 • Cimet može pomoći u stabilizaciji nivoa šećera u krvi i poboljšanju osetljivosti na insulin.
 • Proteini - nemasno meso poput piletine i ćuretine, jaja, riba, mlečni proizvodi sa niskim procentom masti, tofu i mleko od badema ili soje dobri su izvori proteina.
 • Probiotici - jogurt sa živim kulturama ili fermentisani proizvodi poput kiselog kupusa i kefira mogu podržati zdravlje creva i pomoći u smanjenju upale.

 

Policistični jajnici i trudnoća

 

Mogu li osobe koje pate od policističnih jajnika imati decu? Mora se reći da je PCOS jedan od glavnih uzroka neplodnosti kod žena. Međutim, to je stanje koje se u većini slučajeva može lečiti.


Jedna od manifestacija ovog poremećaja je da utiče na ovulaciju, pa se zato uključuju lekovi koji stimulišu i olakšavaju stvaranje jajnih ćelija. Često se pribegava injekcijama ili hirurškim intervencijama kako bi došlo do ovulacije.


Povišen nivo androgena, osim što može da utiče na plodnost i izostanak ovulacije, može da poveća rizik od pobačaja kod trudnica sa PCOS-om.


Insulinska rezistencija vrlo često prati ovaj sindrom što izaziva opasnost od gestacijskog dijabetesa, pa je nužno držati je pod kontrolom.


Trudnoće praćene PCOS-om ubrajaju se u visokorizične, pa se često završavaju carskim rezom.

 

Kako se dijagnostikuju policistični jajnici?


Najčešće se dijagnoza policističnih jajnika zasniva na simptomima. Ginekolog uzima anamnezu na osnovu podataka o učestalosti menstruacija, indeksa telesne mase i simptoma koji se javljaju.


Kriterijumi za postavljanje dijagnoze od strane lekara ginekologa i endokrinologa uključuju:

 

 • Ultrazvuk
 • Provera hormonskog statusa
 • Provera nivoa šećera i masti (lipidni status)
 • Provera sklonosti ka dijabetesu
 • Provera krvnog pritiska

 

Ultrazvuk će pokazati stanje materice i jajnika. Kod zdravih jajnika, tokom svakog ciklusa folikul raste i kada dostigne 20-ak mm, pukne i izbaci jajnu ćeliju. Ovako dolazi do ovulacije. Ostali folikuli se izduvaju, nastaje žuto telo koje luči progesteron i nestaju.


Kod PCOS-a folikul poraste do oko 10mm i tu stane. Zato nema ni ovulacije, ni menstruacije. Dolazi do konstantnog, laganog rasta folikula koji na kraju nisu ni ciste ni tumori, iako čine da jajnik izgleda poput sunđera koji se povećava zbog brojnosti folikula. Od ovih folikula neretko se stvori velika vodena cista na jajniku. U slučaju da ne postoje drugi simptomi, već samo ultrazvučnom dijagnostikom se uočava prisustvo vodene ciste, onda se, uglavnom, isključuje sindrom policističnih jajnika.


Ultrazvuk će identifikovati da li na jajnicima postoji veći broj cista ili mogućeg tumora koji takođe daju simptome policističnih jajnika.


Često se radi biopsija sluzokože materice kako bi se isključilo prisustvo kancera, posebno u slučajevima abnormalnog vaginalnog krvarenja.


Simptomi ovog poremećaja se nikako se ne smeju zanemarivati jer posledice mogu biti veoma opasne po zdravlje pacijentkinje. Osim što može dovesti do neplodnosti, žene sa pcos-om mogu imati sledeće zdravstvene probleme kao što su insulinska rezistencija koja vodi direktno u dijabetes, kardiovaskularne bolesti, gestacioni dijabetes, u nekim slučajevima depresija i anksioznost itd.

 

Žena sa sindromom policističnih jajnika na pregledu kod lekara.

 

Policistični jajnici - lečenje

 

Lečenje osoba sa policističnim jajnicima u velikoj meri zavisi od starosti pacijentkinje i od toga da li ona planira trudnoću ili ne.


Fokus se uglavnom svodi na upravljanje simptomima i rizicima povezanim sa ovim stanjem.

 

 • Promena navika i zdrav način ishrane
 • Regulacija menstrualnog ciklusa
 • Lekovi za podsticanje ovulacije
 • Lekovi za smanjenje nivoa ili blokadu receptora androgena
 • Metformin za simptome insulinske rezistencije i dijabetesa
 • Hirurški zahvati (laparoskopija)
 • Asistirana reproduktivna tehnologija (IVF)


Suplementi koji mogu biti korisni kao dodatak lečenju policističnih jajnika, a mogu se kupiti u slobodnoj prodaji po apotekama dali su obećavajuće rezultate pacijentkinjama sa PCOS-om. Mio-inozitol, kompleks vitamina B, omega 3 masne kiseline, vitamin D, cink, magnezijum, često su dobra kombinacija uz hormonske suplemente.

 

Prirodni lek za policistične jajnike


Zdrava ishrana i redovna fizička aktivnost su najprirodniji način da se izbalansira nivo hormona i uskladi funkcionalnost organa.


Lekovi koji nam dolaze iz prirode poput jabukovog sirćeta, ribljeg ulja, cimeta, komorača, virka i bosiljka povoljno deluju na simptome policističnih jajnika. Zeleni čaj se preporučuje radi držanja glukoze i insulina pod kontrolom i smanjenje produkcije testosterona. Ako ga pijete svakodnevno, 2-3 šolje, umanjićete neprijatne simptome PCOS-a.


Žene koje muče muku sa sindromom policističnih jajnika bi trebalo da prate svoje simptome, regulišu visok nivo androgena, osetljivost na insulin, neredovne menstruacije i promene na jajnicima. Pravovremeno postavljanje dijagnoze i praćenje simptoma omogućiće ranu intervenciju, sprečiće javljanje zdravstvenih problema povezanih sa PCOS-om.


Ukoliko imate poteškoća sa policističnim jajnicima eApoteka je kako i uvek vaš pouzdan partner sa svojom širokom ponudom suplemenata i biljnih čajeva.