Šta je dobro za pritisak i koji aparat za pritisak kupiti?

Kontrolisanje vrednosti krvnog pritiska preporučuje se svima kojima je dijagnostifikovana hipertenzija – visok krvni pritisak ili hipotenzija – nizak krvni pritisak. Često se postavlja pitanje koji aparat za pritisak kupiti za preventivno merenje kod kuće, koje je veoma korisno, jer se njime utvrđuje koliko je delotvorna terapija prepisana od strane lekara?

Šta je dobro za pritisak i koji aparat za pritisak kupiti?

Na tačnost i pouzdanost rezultata najviše utiče pravilna tehnika merenja i aparat za pritisak. Cena, apoteka gde ćete aparat kupiti, proizvođač i vrsta uređaja mogu se razlikovati, ali je najvažnije da je merač klinički testiran i da ima odgovarajući atest, jer samo takvi uređaji smatraju se pouzdanim od strane stručnjaka.

 

Aneroidni ili digitalni - koji je najbolji aparat za pritisak?

 

Aparat za pritisak sa zivom već dugo spada u standardne metode za merenje krvnog pritiska, pogotovo u bolničkim uslovima. Merač sa živinim stubom veoma je precizan, ali u kućnim uslovima može doći do pogrešne upotrebe koja će rezultirati nepouzdanim rezultatima. Mora se voditi računa o postavljanju stetoskopa i manžetni, što starijim licima koja sama sebi mere pritisak, nije nimalo jednostavno.


Aparat za pritisak sa pumpicom (aneroidni merač) je visokoprecizan i sasvim jednostavan za upotrebu zbog čega je decenijama prihvaćen instrument za merenje i samomerenje pritiska kod kuće. Kvalitetan i izdržljiv mehanički merač ima visoku tačnost izmerenih vrednosti, lako ga je poneti sa sobom i što je najvažnije, usaglašen je sa evropskim propisima i direktivama.

Digitalni aparat za pritisak je veoma pouzdan instrument, a greške prilikom merenja su izuzetno retke i mogu se desiti samo kada manžetna nije dobro postavljena i pričvršćena. Zbog toga, kao i zbog lakoće i jednostavnosti upotrebe, ovaj tip merača je najprodavaniji i od strane stručnjaka preporučeni model za kućno kontrolisanje krvnog pritiska.


Digitalni aparat ima senzor koji upozorava na pokrete koji remete merenje, veliki LED ekran sa koga je lako pročitati rezultate, meri i beleži puls, upozorava ako je rezultat merenja rizičan, pamti prosek 3 merenja i na desetine izmerenih vrednosti. Zbog svih ovih osobina on je idealni kućni aparat i pouzdan pomoćnik naročito starijim pacijentima.


Rucni aparat za pritisak je takođe digitalni, automatski merač koji se koristi na ručnom zglobu. Na LED ekranu beleži rezultate merenja i puls, upozorava na nepravilne srčane otkucaje i pamti izmerene vrednosti, a zbog malih dimenzija i praktičnog pakovanja pogodan je i za upotrebu kod kuće i za putovanja.

 

Digitalni aparat za pritisak.

 

Kako se pravilno meri krvni pritisak?


Veoma je važno poznavati tehniku merenja pritiska. Pritisak bi trebalo meriti na levoj ruci koja je oslonjena na podlogu u nivou srca, dok udobno sedite i ne pričate. Manžetna aparata se postavlja na nadlakticu, pa je neophodno da podignete duge rukave, ali tako da ne stežu ruku i ne zaustavljaju cirkulaciju. Pritisak merite bar 30 minuta nakon konzumiranje kafe i cigareta, a poželjno je i da desetak minuta pre postupka mirno i udobno sedite.

 

Kako izmeriti pritisak bez aparata?

 

Precizno merenje krvnog pritiska bez aparata nije moguće, moguće je samo po simptomima zaključiti da je došlo do eventualnih promena vrednosti. Ako primetite glavobolju, umor, promene u vidnom polju, lupanje srca, otežano disanje ili bol u grudima, obavezno izmerite pritisak.


Ako ste konstatovali iznenadnu hipertenziju, evo kako sniziti pritisak za 5 minuta:

 

  • pravilno dišite (duboko udahnite, dah zadržite 2 sekunde pa polako izdahnite i posle pauze od nekoliko trenutaka ponovite postupak )
  • smirite se i opustite, udobno smestite
  • istuširajte se mlakom vodom
  • kocka crne čokolade, koja će pokrenuti oslobađanje endorfina, može takođe biti od pomoći.

 

Kako smanjiti pritisak prirodnim putem?

 

Dugoročno gledano svojim načinom života i životnim navikama možete uticati na svoje zdravlje, pa tako i na vrednosti krvnog pritiska. Zdravo se hranite, redovno vežbajte, ne konzumirajte alkohol i cigarete, odmarajte se i pronađite tehniku za oslobađanje od stresa.


Evo sta je dobro za visok pritisak: može vam pomoći čaša soka od paradajza, cvekle ili nara, beli luk, dumbir ili cimet.

 

S druge strane, može vas mučiti i hipotenzija, što je jednako ozbiljan zdravstveni problem. Ako morate da podignete vrednosti pritiska, evo sta je dobro za nizak pritisak: povećajte unos slane hrane, kofeina ili konzumirajte kokosovu vodu bogatu elektrolitima.

 


Najkvalitetnije aparate za merenje pritiska i savete vezane za hipertenziju i hipotenziju potražite u vašoj eApoteci.