Šta je gavez i za šta se koristi?

Postoji izreka po kojoj bi, uz pomoć obloga jedne čudotvorne biljke, dva prsta međusobno srasla. Ta čudotvorna biljka je gavez. Lekovita svojstva gaveza poznata su još od antičkog doba, o čemu postoje pisani dokazi u delima čuvenog Plinija.

Šta je gavez i za šta se koristi?

Vekovima je u narodnoj vidarskoj tradiciji bio upotrebljavan za lečenje preloma kostiju i zarastanje rana, a danas postoje brojne naučne studije koje potvrđuju njegove skoro čudotvorne efekte.


U nastavku teksta pročitajte šta je gavez, za šta se koristi i kako da ga najbolje upotrebite u službi svog zdravlja.

 

Šta je gavez?

 

Kao i većina lekovitog bilja i gavez je višegodišnja zeljasta korovska biljka. Crni koren i volovski jezik, kako je u narodu još nazivan, nosi latinski naziv Symphytum officinale, slobodno raste i veoma se brzo širi po ravničarskim područjima, naročito po vlažnim livadama uz obale reka širom cele Evrope, sve do Sibira i Male Azije.


Lako ga je prepoznati po dugim, uskim dlakavim listovima i zvonastim cvetovima grupisanim u cvasti, koji mogu biti bele, ružičaste i ljubičaste boje. Cvetanje gaveza je od maja do jula i po narodnom verovanju biljku treba koristiti u ovom periodu i to samo po sunčanim danima jer se tada dobija najlekovitiji i najbolji gavez gel. Iako je cela biljka lekovita, u medicini se najviše koristi njen repasti koren, koji je spolja crn, a u preseku beličast, sluzav i lepljiv.


Gavez gel i gavez mast, kao i čaj od gaveza danas su nezamenljiva sredstva u lečenju bolesti zglobova i za zarastenje rana.

 

Sastav i lekovita svojstva gaveza

 

Koren gaveza bogat je mnogim aktivnim sastojcima među kojima posebno mesto zauzima alantoin (jedinjenje koje utiče na izgradnju ćelija), ali i holin, šećeri, tanini, alkaloidi, pirolizidinski alkaloidi, kafena kiselina i rozmaricinska kiselina, ali i soli kalcijuma, kalijuma, fosfora, gvožđa i silicijuma.


Čudesna sinergija mnoštva aktivnih sastojaka ubrzava zarastanje čak i inficiranih rana, povoljno deluje na cirkulaciju, aktivira obnovu koštanih i mišićnih ćelija, zbog čega su preparati od gaveza nezamenljivi u tretmanu posekotina i ispucale kože, spoljašnjih i unutrašnjih povreda, nagnječenja i preloma kostiju.

 

Gavez gel – za šta se koristi i šta leči?

 

Gel od gaveza efikasan je u u tretmanu iščašenja, istegnuća, sportskih povreda i posttraumatskih stanja, ali i u lečenju osteoporoze i reumatskih deformiteta svih nožnih i ručnih zglobova. Gavez gel za kičmu redovnom upotrebom smanjuje akutne bolove, poboljšava pokretljivost kičmenog stuba, olakšava kretanje i unapređuje kvalitet života.

 

gavez gel


Gavez gel uspešno ubrzava zarastanje polomljenih kostiju, a efikasan je i kod posekotina, otoka i modrica jer ima jako protivupalno dejstvo. Upravo zvog ovog delovanja upotrebljava se i gavez gel za vene jer brzo i efikasno otklanja simptome otečenih, bolnih i upaljenih vena, smanjuje osećaj umora i težine u nogama, smanjuje ispucale kapilare i podstiče protok krvi kroz vene, pa je čest sastojak preparata protiv hemoroida i proširenih vena.


Lako se nanosi, brzo upija i ostavlja prijatan osećaj na koži.

 

Mast od gaveza – za šta je dobra i kako se koristi?

 

Gavez mast ili gavez krem ima isto delovanje kao i gel, ali je zbog svoje strukture idealna za korišćenje u vidu obloga koji se nose dugo, recimo tokom cele noći. Obloge od masti korena gaveza pomažu kod bolova u leđima, zglobovima i ramenima, ublažavaju simptome hroničnog artritisa, smanjuju upalu mišića i tetiva, a efikasne su i kod povreda, istezanja i kontuzije. Zbog toga je gavez za kolena, ramena i zglobove uopšte nezamenljiv proizvod koji brzo i efikasno smanjuje bol i upalu, a redovna upotreba često donosi trajno izlečenje.


Mast od gaveza, tačnije korena ove lekovite biljke često se u farmaceutskoj industriji kombinuje sa đavoljom kandžom što doprinosi još bržem oporavku i znatno boljem funcionisanju kostiju i zglobova.


Da opet uživate u životu bez bola može vam pomoći gavez mast i gavez gel. Cena ovih prirodnih preparata kreće se od 200-600 RSD, što je, složićete se, pristupačna cena za gel koji će vam pomoću kada vas muče bolovi.

 

U bogatom asortimanu eApoteke potražite proizvode sa gavezom i obezbedite sebi pijatnost i bezbolne dane.