Prethodno pogledano:

Atopijski Dermatitis

ATOPIJSKI DERMATITIS
Atopijski dermatitis je hronično stanje kože koje karakteriše suva koža koja svrbi. Atopijski dermatitis se često naziva ekcemom, reč koja se odnosi na širu grupu stanja kože. „Dermatitis“ se odnosi na stanje kože, a „atopijski“ odnosi se na bolesti izazvane alergijskim reakcijama. Atopijski ekcem (atopijski dermatitis) je najčešći oblik ekcema, stanja koje uzrokuje pojavu svraba, suva i ispucale kože. Atopijski ekcem je češći kod dece, često se razvija pre njihovog prvog rođendana. Ali se takođe može prvi put razviti kod odraslih. To je obično dugoročno (hronično) stanje, iako se kod neke dece može starijem znatno poboljšati ili čak potpuno nestati.


Simptomi atopijskog ekcema
Simptomi atopijskog dermatitisa obuhvataju crvenilo (ne i obavezno) svrab, isušivanje, ispucalost i osećaj bola i peckanja kože. Promene mogu biti pojedinačne, lokalizovane, ali mogu zahvatiti i kožu celog tela. Upaljeno područje kože može postati crveno na svetlijoj, a tamno smeđe, ljubičasto ili sivo na tamnijoj koži (zbog čega se teže primećuje na tamnijoj koži). Iako atopijski ekcem može da zahvati bilo koji deo tela, kod dece najčešće pogađa ruke, unutrašnjost laktova, leđa kolena i lice i vlasište. Osobe sa atopijskim ekcemom obično imaju periode kada su simptomi manje primetni, kao i periode kada simptomi postaju ozbiljniji (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29063428/).
Tipično, da bi se dijagnostikovao atopijski dermatitis (ekcem), potrebno je da svrab kože traje 3 ili više meseci u poslednjih 12 meseci uz sledeće kriterijume:

 • vidljivo iritirana crvena koža u naborima kože - poput unutrašnjosti laktova ili iza kolena (ili na obrazima, spoljašnjim delom laktova ili prednjim delom kolena kod dece starosti di18 meseci) u
 • istorija iritacije kože koja se javlja u istim gore pomenutim oblastima
 • uglavnom suva koža u poslednjih 12 meseci
 • istorija astme ili polenske alergije - deca mlađa od 4 godine često imaju neposrednog rođaka, poput roditelja, brata ili sestre, koji imaju jedno od ovih stanja

• prve promene su se pojavile pre navršene 2 godine.


Uzroci atopijskog ekcema

Tačan uzrok atopijskog ekcema nije poznat, ali je jasno da je u pitanju stanje koje se razvija kao posledica dejstva više razičitih faktora. Atopijski ekcem se često javlja kod osoba sa alergijama. Može biti prisutan kod više članova porodice, a često se razvija zajedno sa drugim atopijskim bolestima, poput astme i polenske groznice.
Simptome atopijskog ekcema često pokreću faktori (trigeri), kao što su sapuni, deterdženti, stres i vremenske prilike. Ponekad alergije na hranu mogu igrati ulogu, posebno kod male dece sa teškim ekcemom. Zato se ponekad preporučuje vođenje dnevnika hrane kako bi se utvrdilo da li određena hrana pogoršava simptome (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29117431/ , https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32109909/ , https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30168085/).


Lečenje atopijskog ekcema
Lečenje atopijskog ekcema može pomoći u ublažavanju simptoma, a mnogi slučajevi se vremenom poboljšavaju. Trenutno ne postoji lek i ozbiljni ekcemi često imaju značajan uticaj na svakodnevni život, sa čim je potrebno nositi se fizički i mentalno (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29878606/). Takođe postoji povećani rizik od infekcija kože.
Različiti tretmani se mogu koristiti za kontrolu simptoma i upravljanje ekcemom, uključujući:

 • tehnike samopomoći, poput smanjenja ogrebotina (zbog svraba i češanja) i izbegavanja faktora koji pokreću ekcem
 • emolijensi (hidratantni tretmani) - koriste se svakodnevno za negu suve kože
 • lokalni kortikosteroidi - koriste se za smanjenje otoka, crvenila i svraba tokom osipa

Oblici manifestacije ekcema na koži uključuju (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29063429/ , https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24925387/):

 • diskoidni ekcem - vrsta ekcema koji se javlja u obliku kružnih ili ovalnih mrlja na koži
 • kontaktni dermatitis - vrsta ekcema koji se javlja kada telo dođe u kontakt sa određenom supstancom
 • varikozni ekcem - vrsta ekcema koja najčešće pogađa potkolenice i nastaje usled problema sa protokom krvi kroz vene nogu
 • seboroični ekcem - vrsta ekcema kod kojeg se na nosu, obrvama, ušijma i vlasištu razvijaju crvene mrlje koje se perutaju
 • dishidrotični ekcem - vrsta ekcema koji uzrokuje izbijanje sitnih plikova preko dlanova ruku


Znaci infekcije

Područja kože pogođena atopijskim ekcemom se povremeno mogu inficirati bakterijama, naročito prilikom češanja promena koje svrbe. Znaci infekcije mogu biti (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27886912/):

 • pogoršanje znakova ekcema
 • tečnost koja curi sa kože
 • žuta kora na površini kože ili male žućkasto-bele tačke koje se pojavljuju u ekcemu
 • koža postaje otečena i bolna
 • osećaj vrućine i drhtavica i opšte loše osećanje

Ukoliko se rauvila infekcija na promenama zahvaćenih ekcemom potrebno je obtatiti se izabranom lekaru.
Osobe sa atopijskim ekcemom često imaju vrlo suvu kožu jer njihova koža nije u stanju da zadrži mnogo vlage. Ova suvoća kože može povećati verovatnoću da koža reaguje na određene okidače, što dovodi do svraba i bola. Istraživanja su pokazala da je veća verovatnoća da se ekcem kod dece može pojaviti ako imaju jednog ili oba roditelja sa atopijskim ekcemom ili ako imaju drugu braću i sestre sa ekcemom. Atopijski ekcem nije zarazan, pa se ne može preneti bliskim kontaktom (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31466677/).


Okidači ekcema
Postoji niz stvari koje mogu pokrenuti simptome ekcema. Oni se mogu razlikovati od osobe do osobe. Uobičajeni pokretači uključuju (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29063432/):

 • iritanti - kao što su sapuni i deterdženti, uključujući šampon, tečnost za pranje i kupku sa mehurićima
 • faktori okoline ili alergeni - poput hladnog i suvog vremena, vlage i specifičnijih stvari poput grinja, kućne prašine, krzna kućnih ljubimaca, polena i plesni
 • alergije na hranu - kao što su alergije na kravlje mleko, jaja, kikiriki, soju ili pšenicu
 • određeni materijali koji se nose na koži - poput vune i sintetičkih tkanina
 • hormonalne promene - ženama se simptomi mogu pogoršati u danima pre menstruacije ili tokom trudnoće
 • infekcije kože
 • neke osobe takođe prijavljuju da se njihovi simptomi pogoršavaju kada je vazduh suv ili prašnjav ili kada su pod stresom, znojni ili suviše vrući ili prehladni.

Ako vam je dijagnostikovan atopijski ekcem, potrebno je identifikovati sve pokretače simptoma.
Tretman atopijskog ekcema može pomoći u ublažavanju simptoma. Ne postoji lek za ovo stanje, međutimi kod mnoge dece se simptomi prirodno povlače sa odrastanjem (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25422009/ , https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25006501/).
Tretman atopijskog ekcema podrazumeva primenu:

 • emolijenasa (ovlaživači) - koriste se svakodnevno da bi se zaustavilo isušivanje kože
 • lokalnih kortikosteroida - kreme i masti koje se koriste za smanjenje otoka i crvenila tokom trajanja osipa

Ostali tretmani uključuju:

 1. antihistaminike za jak svrab
 2. zavoji ili posebnu odeću koja omogućava da koža zaraste
 3. intenzivnije tretmane koje propisuju dermatolozi (specijalista za kožu)

Briga o sebi
Pored gore pomenutih tretmana, postoje stvari koje i sami možete učiniti da biste olakšali simptome i sprečili dalje probleme.


Pokušajte da smanjite štetu od ogrebotina.
Ekcem često prati osećaj svraba. Češanjem promena na koži mogu nastati ogrebotine obično dolazi do oštećenja integriteta kože, što samo može pogoršati simptome ekcema. Duboke ogrebotine takođe uzrokuju krvarenje i povećavaju rizik od infekcija ili stvaranja ožiljaka na koži. Zbog toba je potrebno kontrolisati osećaj svraba primenom krema protiv sraba kože i na taj način smanjiti mogućnost za stvaranje ogrebotina. Kod beba koje imaju atopijski ekcem, rukavice protiv ogrebotina mogu zaustaviti grebanje kože. Preporučuje se da nokti budu kratki i čisti kako bi se minimizirao rizik od ogrebotina i oštećenja kože. Takođe se savetuje da koža bude prekrivena laganom odećom.
Izbegavajte okidače dermatitisa.
Na primer:

 • ako vam određene tkanine iritiraju kožu, izbegavajte da ih nosite i nosite meku odeću od tankog tkanja ili prirodnih materijala kao što je pamuk
 • ako toplota pogoršava vaš ekcem, neka prostorije u vašem domu budu hladne, posebno spavaća soba
 • izbegavajte upotrebu sapuna ili deterdženata koji mogu uticati na vašu kožu - umesto toga koristite sindet - zamene za sapun
 • iako su neke osobe sa ekcemom alergične na grinje kućne prašine, pokušaj da ih očistite iz kuće može biti veoma težak i zahtevan i nema jasnih dokaza da to pomaže.

Promene u ishrani
Neke namirnice, poput jaja i kravljeg mleka, mogu pokrenuti simptome ekcema. Ukoliko ove namirnice pokreću pojavu ekcema, konsultujte specijalistu dijetoterapije posebno kod male dece kojoj je potreban kalcijum, kalorije i proteini iz ove hrane. Konsultovanjem sa lekarom specijalistom dijetoterapije može se naći način da se izbegnete hrana koja pokreće pojavu ekcema, istovremeno osiguravajući da i dalje dobijate sve potrebne nutrijente.


Emolijensi
Emolijensi su hidratantni tretmani koji se nanose direktno na kožu radi smanjenja gubitka vode i prekrivanja zaštitnim filmom. Često se koriste za pomoć u suzbijanju suvih ili ljuskavih (perutavih) stanja kože, poput atopijskog ekcema. Pored toga što se koža oseća manje suvom, emolijensi mogu imati i blagu protivupalnu ulogu i mogu pomoći u smanjenju osipa (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32087121/).
Izbor emolijensa
Dostupno je nekoliko različitih formulacija emolijenasa. Kontaktirajte svog farmaceuta za savet koji emolijens treba koristiti. Možda ćete morati da isprobate nekoliko kako biste pronašli onaj koji vam odgovara. Takođe vam može biti savetovano da koristite preparate, kao što su:

 • mast za vrlo suvu kožu
 • krema ili losion za manje suvu kožu
 • sindet i emolijens za upotrebu umesto sapuna
 • emolijens za upotrebu na licu i rukama, i posebni emolijens za telo

Razlika između losiona, krema i masti je količina ulja koju sadrže.
Masti sadrže najviše ulja i mogu biti prilično masne, su najefikasnije u zadržavanju vlage u koži. Losioni sadrže najmanje ulja, tako da nisu masni, ali mogu biti manje efikasni. Kreme su između masti i losiona u sadržaju masti.
Najbolji emolijens je onaj uz koji se svakodnevno osećate srećno. Stalno koristite svoj emolijens, čak i ako ne imate simptome.
Saveti za upotrebu emolijensa:

 • koristite dovoljnu količinu preparata
 • nemojte utrljavati emolijens - umasirajte ga u kožu u smeru rasta dlaka
 • nakon kupke ili tuširanja, nežno osušite kožu i nanesite emolijens dok je koža još uvek vlažna kako bi zadržala vlagu
 • emolijens je potrebno koristiti najmanje dva puta dnevno, ili češće kod vrlo suve kože.

Tokom izbijanja promena na koži, češće nanosite izdašne količine emolijensa. Savetuje se da u ambalažu koja sadržiu emolijens ne stavljate prste - umesto toga koristite kašiku ili dozator pumpe, jer to smanjuje rizik od infekcije. I nikada ne delite svoj emolijent sa drugim ljudima (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25282563/).


Dodatna terapija atopijskog dermatitisa (po preporuci izabranog lekara i deramtologa):
Kortikosteroidi za lokalnu primenu (vrlo blagI (kao što je hidrokortizon), umereno jaki (kao što su betametazon valerat i klobetazon butirat), jaki (poput veće doze betametazon valerata i betametazoni diproprionata), veoma jaki (kao što su klobetasol proprionat i diflukortolon valterat). Primena kortikosteroida može dovesti do: stanjivanje kože - naročito ako se jaki steroidi predugo koriste na pogrešnim mestima, poput lica, (na primer, nekoliko nedelja), promene u boji kože - obično, posvetljenje kože nakon višemesečne upotrebe vrlo jakih steroida, ali posvetljenje kože nakon ekcema je često „otisak“ stare upale i nema nikakve veze sa tretmanima; akne (mrlje) - naročito kada se koriste na licu kod tinejdžera, pojačan rast dlaka (virilizacija). Većina ovih neželjenih efekata smanjuje se nakon prestanka lečenja.


Antihistaminici
Antihistaminici su vrsta lekova koji blokiraju efekte supstance u krvi koja se naziva histamin. Antihistminici pomažu u ublažavanju svraba povezanog sa atopijskim ekcemom. Mogu biti sedativni koji uzrokuju pospanost ili nesedativni. U slučajevima dermatitisa sa intenzivnim svrabom, koji se pogoršava noću, preporučuje se upotreba sedativnog antihistaminika. Ukoliko se koriste sedativn antihistaminici, pospanost može trajati i narednog dana što je neophodno naglastiti u školi koji pohađa vaše dete.


Zavoji i mokri oblozi
U nekim slučajevima lekar opšte prakse može da prepiše lekovite zavoje, odeću ili mokre obloge za nošenje na delovima kože pogođenim ekcemom. Oni se mogu koristiti preko emolijensa ili sa lokalnim kortikosteroidima kako bi se sprečio nastanak ogrebotina, omogućilo zaceljivanje kože ispod i zaustavilo isušivanje kože.
Kortikosteroidne tablete
Kortikosteroidne tablete se danas retko koriste za lečenje atopijskog ekcema, ali se povremeno mogu prepisati na kraće periode od 5 do 7 dana kako bi se pomoglo da se pod nadzorom regulišu intenzivna pogoršanja stanja bolesti.
Komplementarne terapije
Nekim osobama sa ekcemom su veoma korisne komplementarne terapije poput biljnih tretmana, tretmana zasnovanih na primeni probiotika, beta glukana, topikalne emolijente i imunomodulatore (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27388911/ , https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31671707/).

eapoteka.rs Vam u svom bogatom asrortimanu proizvoda za tretman atopijskog dermatitisa (ekcem) nudi:

 

Eucerin AtopiControl Balsam, Eucerin AtopiControl Sprej protiv svraba, Orthomol Junior Ω Omega Plus, A-DERMA Exomega Control Emolijentni Losion, A-DERMA Cutalgan Umirujući Sprej, A-DERMA Exomega Control Emolijentna Krema, A-DERMA Exomega Control Emolijentni Balzam, A-DERMA Exomega Control Kupka, A-DERMA Exomega Control Penušavi 2 u 1 Gel za Pranje Kose i Tela, A-DERMA Exomega Control Ulje za Tuširanje, A-DERMA Pain Dermatologique, ESENSA APO DERMA Ektoin Ekcem Gel, Avène XeraCalm AD Balzam za Relipidaciju XeraCalm AD Lipid-Replenishing Balm, Avène XeraCalm AD Krema za Relipidaciju XeraCalm AD Lipid-Replenishing Cream, Avène XeraCalm AD Ultra-Bogati Sindet Ultra-Rich Cleansing Bar, Avène XeraCalm AD Umirujući Koncentrat XeraCalm AD Soothing Concentrate, Bambo Nature Ulje Za Kupanje, HEMOFARM ProbioKid Immuno D3 Probiotik Prašak, Eucerin SUN Sprej za Zaštitu od Sunca za Decu SPF50+, Bioderma ATODERM Intensive Baume - Intenzivni Balzam, Bioderma ATODERM Intensive Gel Creme - Krema Protiv Svraba, Bioderma ATODERMSOS spray - Protiv svraba za trenutno olakšanje, DUCRAY Dexyane Ultra Gel za Čišćenje Dexyane Ultra-Rich Cleansing Gel, Enterosgel Oralna Suspenzija, Eucerin AtopiControl Balsam, Eucerin AtopiControl Krema za Akutnu Negu, Eucerin AtopiControl Krema za Lice, Eucerin AtopiControl Losion za Telo, Eucerin AtopiControl Ulje za Kupanje, LA ROCHE-POSAY Cicaplast Baume B5 Balzam koji Umiruje i Regeneriše Kožu, LA ROCHE-POSAY Cicaplast Baume B5 Balzam koji Umiruje i Regeneriše Kožu, LA ROCHE-POSAY LIPIKAR AP+M Revitalizirajući Balzam, Linola Protektivni Balzam, LA ROCHE-POSAY Lipikar Lait Mleko za Telo za Obnavljanje Lipida, LA ROCHE-POSAY Lipikar Stick AP+ protiv Iritacija i Svraba, LA ROCHE-POSAY Lipikar Syndet AP+ za Pranje Tela, LIVSANE Krema sa Uljem Žutog Noćurka, LIVSANE Lactoactive Baby Oralne Kapi, LIVSANE Probiotik Lactoactive Kids Tablete za Žvakanje, LIVSANE Pantenol Krem 5 %, LIVSANE Pantenol Mast 5 %, MIXA Atopiance Mleko za Telo za Odrasle i Decu, MUSTELA Losion za Telo Obogaćen Cold Kremom i Organskim Pčelinjim Voskom, NOREVA Xerodiane AP+ Blagi Penasti Gel za Lice i Telo, NOREVA Xerodiane AP+ Emoliijentna Krema za Lice i Telo, NOREVA Xerodiane AP+ Hranljivi Obnavljajući Balzam za Lice i Telo, ProLife Pastile za Žvakanje, LA ROCHE-POSAY Toleriane Sensitive Prebiotska Hidratantna Krema za Osetljivu Kožu, LA ROCHE-POSAY Toleriane Sesnsitive Fluid, LA ROCHE-POSAY Toleriane Sesnsitive Riche Hidratantna Nega za Osetljivu Kožu, URIAGE BARIEDERM CICA SPREJ, URIAGE BARIEDERM Krema za Lice i Telo, URIAGE BEBE Mleko protiv Temenjače, URIAGE BEBE Prvi Umirujući Uljani Balzam, Uriage Bébé Umirujuća Uljana Kupka, URIAGE CU,ZN+ Sprej za Iritacije, URIAGE XEMOSE Krema za Područje oko Očiju, URIAGE XEMOSE SINDET za Pranje, URIAGE XEMOSE SINDET za Pranje, URIAGE XEMOSE SOS MIST Sprej Protiv Svraba, URIAGE XEMOSE Umirujući Uljani Balzam...

organic -20% novo
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

Mustela® Organic Stelatopia+ Lipid Krema 150 mL

2.184,00 RSD 1.747,20 RSD

Mustela® ORGANIC Stelatopia+ lipid krema je inovativna formula, koja obnavlja prirodnu lipidnu barijeru kože, umiruje svrab i jača prirodni imunitet kože. Sastojci su dobijeni iz organskog uzgoja.

 

Sadrži kompleks patentiranih aktivnih sastojaka: Destilat ulje suncokreta, koji stimuliše biosintezu lipida, štiti i umiruje kožu, Shea buter, Avokadovo i suncokretovo ulje bogato esencijalnim masnim kiselinama i Bioecolia® prebiotik za jačanje mikrobioma, prirodnog imuniteta kože. Sa 99% sastojaka prirodnog porekla, obezbeđuje trenutnu i digotrajnu, celodnevnu hidrataciju.

 

Za bebe, decu i celu porodicu
Za veoma suvu atopičnu kožu sklonu ekcemu

organic -20% novo
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

Mustela® Organic Stelatopia+ Lipid Krema 300 mL

2.916,00 RSD 2.332,80 RSD

Mustela® ORGANIC Stelatopia+ lipid krema je inovativna formula, koja obnavlja prirodnu lipidnu barijeru kože, umiruje svrab i jača prirodni imunitet kože. Sastojci su dobijeni iz organskog uzgoja.

 

Mustela® Stelatopia+ sadrži kompleks patentiranih aktivnih sastojaka: Destilat ulje suncokreta, koji stimuliše biosintezu lipida, štiti i umiruje kožu, Shea buter, Avokadovo i suncokretovo ulje bogato esencijalnim masnim kiselinama i Bioecolia® prebiotik za jačanje mikrobioma, prirodnog imuniteta kože. Sa 99% sastojaka prirodnog porekla, obezbeđuje trenutnu i digotrajnu, celodnevnu hidrataciju.

 

Za bebe, decu i celu porodicu
Za veoma suvu atopičnu kožu sklonu ekcemu

novo
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

CeraVe® Hidrantno Ulje za Čišćenje 236 mL

1.255,00 RSD

CeraVe® Hidrating Foaming Oil Cleanser je svakodnevno sredstvo za kupanje, a njegova jedinstvena formula penujućeg ulja nežno čisti i pruža hranljivu negu koja čini kožu na licu i telu zdravom, osveženom i nežnom.
 

 

Za lice i telo. Pogodno za normalnu do veoma suvu kožu. Takođe pogodan za osetljivu kožu, kožu beba i kožu sklonu atopiji.


Nekomedogeno i bez mirisa. 

novo
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

CeraVe® Hidrantno Ulje za Čišćenje 473 mL

1.499,00 RSD

CeraVe® Hydrating Foaming Oil Cleanser je svakodnevno sredstvo za kupanje, a njegova jedinstvena formula penujućeg ulja nežno čisti i pruža hranljivu negu koja čini kožu na licu i telu zdravom, osveženom i nežnom.
 

 

Za lice i telo. Pogodno za normalnu do veoma suvu kožu. Takođe pogodan za osetljivu kožu, kožu beba i kožu sklonu atopiji.


Nekomedogeno i bez mirisa. 

novo
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

CeraVe® PROMO Hidrantna Krema i Hidrantno Ulje za Čišćenje

1.634,00 RSD

Ovaj CeraVe® PROMO paket za suvu kožu sadrži:

 1. CeraVe® Hidrantna Kremu za Lice i Telo 177 g
 2. CeraVe® Hidrantno Ulje za Čišćenje 236 mL

Nazivi proizvoda su povezani sa linkom kako biste mogli da se informišete o detaljima pojedinačnih proizvoda.

novo srpski proizvod
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

Lactoderm® Laktoferin Kapsule 60 Komada

1.788,00 RSD

Lactoderm® kapsule su prirodan proizvod, dodatak ishrani sa laktoferinom, kolostrumom, vitaminom E i cinkom koji je namenjen održavanju normalne kože. Kolostrum je bogat različitim biološkim aktivnim jedinjenjima, uključujući imonoglobuline, laktoferin i faktore rasta.

 

Cink u ovom preparatu doprinosi osržavanju normalne strukture kože i normalnoj funkciji imunog sistema. Vitamin E i cink zajedno štite ćelije od oksidativnog stresa.

novo
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

LRP LIPIKAR AP+M Lagani Balzam 400 mL

2.399,00 RSD

Novi LIPIKAR Baume Light AP+M uravnotežava mikrobiom kože, hrani i obnavlja barijeru kože. Trenutno umiruje kožu i smanjuje osećaj svraba. Proređuje akutna stanja kod suve kože i efikasno sprečava povratak pogoršanja stanja kože.

 

KLJUČNE PREDNOSTI
LIPIKAR Baume Light AP+M trenutno umiruje kožu sklonu pojavi atopijskog ekcema. Efikasno smanjuje osećaj svraba, proređuje akutna stanja kod suve kože i uravnotežava mikrobiom kože. 

 

TEKSTURA
Nova dodatna tekstura proizvoda Lipikar Baume Light AP+M je lagana i brzo upija. Nemasna je i nelepljiva. Jednostavna primena čak i na delove kože koji su prekriveni dlačicama i u vrućim i vlažnim klimatskim uslovima.
Sa termalnom vodom La Roche-Posay.

 

Formulisano za bebe, decu i odrasle sa vrlo suvom kožom sklonom atopiji i alergijama. 

 
novo
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

LRP LIPIKAR Huile Lavante AP+ Ulje za Kupanje REFILL 400 mL

1.420,00 RSD

La Roche-Posay LIPIKAR AP+ ulje za kupanje neguje suvu i iritiranu kožu dece i odraslih. Štiti kožu od isušujućeg delovanja tvrde vode. Vraća koži lipide potrebne za obnovu zaštitne barijere kože. Smanjuje osećaj zatezanja.

 

La Roche-Posay LIPIKAR Huile Lavante AP+ sadrži ekskluzivni patentirani sastojak Aqua Posae Filiformis i uspostavlja balans u mikrobiomu za prevenciju upale kože u veoma nežnoj formuli obogaćenoj umirujućim sastojkom Niacinamide i Shea buterom za obnovu lipida.

 1. Pruža koži lipide potrebne za obnovu zaštitne barijere kože
 2. Uspostavlja balans u mikrobiomu za prevenciju upale kože
 3. Štiti kožu od isušujućeg efekta tvrde vode

Ne iritira oči. Pogodno za upotrebu na koži glave kod beba i intimnim područjima.

Neutralni pH. Bez sapuna. Bez alkohola. Bez boja. Bez parabena

 

novo
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

LRP NUTRITIC INTENSE Bogata Krema za 50 mL

2.363,03 RSD

La Roche-Posay NUTRITIC INTENSE BOGATA dubinska obnavljajuća krema za suvu kožu lica 

ZATEGNUTOST, PECKANJE, ŽARENJE
 

NUTRITIC INTENSE RICHE ublažava bolne osećaje suve do veoma suve kože. Dubinski hrani i umiruje kožu pružajući joj zaštitu i osećaj prijatnosti.

 

Bogata i ultra hranljiva krema koja intenzivno rekonstituiše gornje slojeve epidermisa.
INOVACIJA MP-LIPIDI: nova generacija lipida sa dokazanim delovanjem na sintezu hidrirajućih faktora, lipida i proteina koji su ključni u pružanju osećaja prijatnosti i zaštiti kože.

 

 • Dermatološki ispitan na osetljivoj koži i koži sklonoj atopiji
 • Hipoalergijski miris
 • Testiran na nikl
POKLON LAK novo
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

LRP TOLERIANE DERMALLERGO Antirid za Regeneraciju 20 mL

1.977,00 RSD

La Roche-Posay TOLERIANE DERMALLERGO YEUX Regenerativna krema za svakodnevnu upotrebu na koži područja oko očiju sklonoj alergijama.

 

ZA KOŽU PODRUČJA OKO OČIJU KOJA JE IZUZETNO OSETLJIVA, SKLONA ALERGIJAMA ILI EKCEMIMA 

 

Hidratantna regenerativna krema za svakodnevnu upotrebu na osetljivom i nadraženom području oko očiju koja je spoj naše inovacije Sphingobiome, bakterijskog ekstrakta koji osnažuje funkcije mikrobioma, i patentiranog kompleksa Neurosensine + Niacinamide, snažnog umirujućeg sredstva koje deluje na znakove nadraženosti i osetljivosti kože. I termalna voda La Roche-Posay koja prirodno umiruje i deluje protiv nadraženosti.

Prikladno za područje oko očiju koje je izuzetno osetljivo, sklono alergijama ili ekcemima. Pruža hidrataciju u periodu od 48 h. Obnavlja i štiti barijeru kože za sat vremena.*

Prva hidratantna krema za svakodnevnu upotrebu na koži područja oko očiju sklonoj alergijama u ponudi brenda La Roche-Posay.
Dermatološki i oftalmološki ispitana formula. Sadrži 0% alkohola i 0% mirisa.

Formula uključuje našu inovaciju Sphingobiome, koji osnažuje funkciju mikrobioma.

U ultrahermetičnom pakovanju koje proizvod štiti od kontaminacije, oksidacije i sasušenih ostataka i sprečava stvaranje otpada. Omogućava izuzetno minimalističku formulaciju i optimalan nadzor. Nekomedogeno. 


*klinički ispitano na 24 žene bele rase između 18 i 65 godina starosti

POKLON LAK novo
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

LRP TOLERIANE DERMALLERGO Fluid 40 mL

2.289,00 RSD

La Roche-Posay TOLERIANE DERMALLERGO FLUIDE Lagana hidratantna formula za svakodnevnu upotrebu na koži sklonoj alergija.

 

ZA KOŽU SKLONU ALERGIJAMA ILI IZUZETNO OSETLJIVU KOŽU. ZA MEŠOVITU DO MASNU KOŽU.

 

Hidratantni fluid za svakodnevnu upotrebu na mešovitoj do masnoj osetljivoj koži sklonoj alergijama koja kombinuje našu inovaciju Sphingobiome, ektrakt bakterije koji osnažuje funkcije mikrobioma i Neurosensine, snažno umirujuće sredstvo koje deluje na znakove nadraženosti i osetljivosti kože. Sadrži i termalnu vodu La Roche-Posay koja prirodno umiruje i deluje protiv nadraženosti.

 

Prikladna za kožu sklonu alergijama i netolerantnu kožu. Pruža hidrataciju u periodu od 48 h. Obnavlja i štiti barijeru kože u jednom satu.

 

Izuzetna bezbednost. Dermatološki i oftalmološki ispitana formula. Sadrži 0% alkohola i 0% mirisa.

Formulisana pomoću naše inovacije, bakterijskog ekstrakta Sphingobiome, koji osnažuje funkcije mikrobioma.

U ultrahermetičnom pakovanju koje proizvod štiti od kontaminacije, oksidacije i sasušenih ostataka i sprečava stvaranje otpada. Omogućava izuzetno minimalističku formulaciju i optimalan nadzor. Nekomedogeno.

 

* Klinički ispitano na 24 žene bele rase starosti između 18 i 65 godina

 

POKLON LAK novo
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

LRP TOLERIANE DERMALLERGO Krema 40 mL

2.289,00 RSD

La Roche-Posay TOLERIANE DERMALLERGO je hidratantna krema za svakodnevnu upotrebu na koži sklonoj alergijama

 

ZA KOŽU SKLONU ALERGIJAMA ILI IZUZETNO OSETLJIVU KOŽU. ZA SUVU DO VEOMA SUVU KOŽU.

 

Hidratantna krema za svakodnevnu upotrebu na suvoj do veoma suvoj osetljivoj koži sklonoj alergijama koja kombinuje našu inovaciju Sphingobiome, ektrakt bakterije koji osnažuje funkcije mikrobioma i Neurosensine, snažno umirujuće sredstvo koje deluje na znakove nadraženosti i osetljivosti kože. Sadrži i termalnu vodu La Roche-Posay koja prirodno umiruje i deluje protiv nadraženosti.

 

Prikladna za kožu sklonu alergijama i izuzetno osetljivu kožu. Pruža hidrataciju u periodu od 48 h. Obnavlja i štiti barijeru kože u prvom satu nakon nanošenja.

 

Dermatološki i oftalmološki ispitana formula. Sadrži 0% alkohola i 0% mirisa.

Formulisana pomoću naše inovacije, ekstrakta bakterije Sphingobiome, koji osnažuje funkcije mikrobioma.

U ultrahermetičnom pakovanju koje proizvod štiti od kontaminacije, oksidacije i sasušenih ostataka i sprečava stvaranje otpada. Omogućava izuzetno minimalističku formulaciju i optimalan nadzor. Nekomedogeno. 

POKLON LAK novo
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

LRP TOLERIANE DERMALLERGO Lagana Krema 40 mL

2.289,00 RSD

La Roche-Posay TOLERIANE DERMALLERGO LEGERE CREME Hidratantna Lagana krema za svakodnevnu upotrebu na koži sklonoj alergijama

 

ZA KOŽU SKLONU ALERGIJAMA ILI NETOLERANTNU KOŽU. ZA NORMALNU DO SUVU KOŽU.

 

Hidratantna krema za svakodnevnu upotrebu na normalnoj do suvoj koži sklonoj alergijama, koja uključuje inovaciju Sfingo, ekstrakt bakterije koji osnažuje funkcije mikrobioma kao i Neurosensin koje deluje na znakove nadraženosti i osetljivosti kože. I termalna voda La Roche-Posay, koja prirodno umiruje i deluje protiv nadraženosti.

 

Pogodno za kožu sklonu alergijama i izuzetno osetljivu kožu. Pruža odličnu hidrataciju i zaštitu do 48 h. Obnavlja i štiti barijeru kože u prvom satu od nanošenja.

 

Dermatološki i oftalmološki ispitana formula. Sadrži 0% alkohola i 0% mirisa.

Formulisana pomoću naše inovacije, bakterijskog ekstrakta Sphingobiome, koji osnažuje funkcije mikrobioma.

U ultrahermetičnom pakovanju koje proizvod štiti od kontaminacije, oksidacije i sasušenih ostataka i sprečava stvaranje otpada. Omogućava izuzetno minimalističku formulaciju i optimalan nadzor. Nekomedogeno. 

POKLON LAK novo
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

LRP TOLERIANE Sensitive Fluid 40 mL

1.680,00 RSD

La Roche Posay TOLERIANE sensitive fluid za mešovitu do masnu kožu. Ublažava zategnutost, peckanje, isušenost ili povremeno crvenilo kože. Bezbedan čak i za bebe.

 

KLJUČNE PREDNOSTI
Osetljiva koža zahteva posebnu negu koja obnavlja barijernu funkciju kože i čuva njen prirodni mikrobiom, nevidljivu barijeru koja štiti kožu od nadražujućih materija i štetnih uticaja iz spoljne sredine.

 • Intenzivna 48-časovna hidratacija. Obnavlja i jača kožnu barijeru.
 • Snažno umirujuće dejstvo. Umiruje kožu i smanjuje iritacije. Ublažava osećaj zategnutosti, bockanja ili žarenja, isušenosti i povremenog crvenila.

 

TEKSTURA
Lagana, matirajuća emulzija. Nemasna.
Sa La Roche-Posay termalnom izvorskom vodom

 

NAUKA KOJA JE IZA
ZAŠTITNA UMIRUJUĆA HIDRATANTNA NEGA za osetljivu kožu.
Ublažava osećaj zategnutosti, peckanja, isušenosti i povremenog crvenila.
Bez mirisa. Ne sadrži alkohol.
Nekomedogen proizvod. Ne izaziva preosetljivost. Visoka tolerantnost. Dovoljno nežan za bebe.

 

organic novo vegan
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

Mustela® BIO ORGANIC Krema za Pelenski Regiju 75 mL

1.968,00 RSD

Mustela® BIO ORGANIC organska krema za promenu pelena bez mirisa je krema koja ima neverovatne prednosti maslinovog ulja, suncokretovog ulja i aloe vere. 

 

Tekstura: krema
Problemi sa kožom: osipi i ojedi 
Starost: +0
Tip kože: svi tipovi kože, posebno atopična i osetljiva koža
Glavne prednosti: Lako se primenjuje, dobro se zadržava od jedne primene do druge. U međuvremenu, ne ostavlja mrlje na odeći, a ima neutralan i prijatan miris. To je veganska formula sa ekološki prihvatljivom ambalažom.
Formulisan bez: parabena, fenoksietanola, formaldehida, triklozana, ftalata, amonijum lauril sulfata, benzofenona, eteričnih ulja, alkohola, silikona.

novo
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

PANTENOL Pena 9% 150 mL

792,00 RSD

PANTENOL 9% Pena sa Pantenolom, Alojom, Alantoinom i Vitaminom E 

 • uravnotežava hidriranost kože koja je izložena sunčevoj svetlosti, vetru, hladnoći i vodi
 • osvežava, regeneriše i vašu kožu održava hidriranom i negovanom
 • pogodna za osetljivu kožu, i može se koristiti pre ili posle tuširanja

Preporučuje se za:

 • Negu i hidrataciju kože
 • Posle depilacije ili epilacije
 • Nakom brijanja
 • Posle sunčanja ili kupanja u bazenu

 

 

novo
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

URIAGE Bariésun Mineralna Krema SPF50+ 100 mL

1.790,00 RSD

URIAGE Bariésun MINERALNA vodootporna krema za sunčanje BEZ HEMIJSKIH filtera

 

URIAGE Bariésun MINERALNA krema pruža vrlo visoku zaštitu od sunca. Pogodna je za lice i telo. Ne sadrži hemijske filtere, konzervanse, niti parfeme, što je čini idealnom za bebe, decu i trudnice. Štiti kožu od isušivanja. Vodootporna je i prikladna za celu porodicu, za najostljiviju, čak i atopičnu kožu. 

 

Pruža potpunu, uravnoteženu pokrivenost od UVB / UVA zraka SPF / UVA odnos ≤ 3, sa kratkim i dugim talasnim dužinama λc > 370 nm.

 

PREPORUČUJE SE:

 • Za atopičnu i problematičnu kožu
 • Za osobe alergične na sunce
 • Postoperativno, za zaštitu ožiljaka
 • Za zaštitu kože sa VITILIGOM i ROZACEOM
 • Za trudnice, bebe i malu decu kao i za odrasle

BEZ parabena BEZ oktokrilena BEZ Alkohola BEZ Konzervansa BEZ Mirisa

 

novo
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

URIAGE Pruriced Gel za Iritiranu Kožu 100 mL

1.209,00 RSD

URIAGE Pruriced nemasni gel protiv svraba namenjena je za dermatoze koje svrbe i peckaju, kao što su atopijski dermatitis, kontaktni ekcem, blage kseroze, lišaji, starački pruritus

 

Trenutno i dugoročno umiruje senzacije: zatezanja, peckanja i iritacije-smiruje krhku ili iritiranu kožu

Pogodan za primenu kod beba, dece i odraslih.

 

Kremaste teksture, visoke tolerancije, odmah umiruje svrab kože zahvaljujući kalamini i protivupalnom delovanju omega 3 i omega 6 masnih kiselina iz ulja semenki malina.

 

 • Za iritiranu i oslabljenu kožu.
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

LIVSANE Cold Krem 50 mL

259,00 RSD

LIVSANE Cold krem se koristi za negu suve i osetljive kože sklone ekcemu i iritacijama. Nadoknađuje prirodnu masnoću kože, štiti i hidrira. Nakon nanošenja kožu čini mekom, glatkom i elastičnom.

 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

LIVSANE Krema sa Uljem Žutog Noćurka 30 mL

379,00 RSD

Livsane krem sa uljem žutog noćurka ublažava simptome ekcema, kao što su upala, peckanje i svrab.

 

Hidrira, umiruje kožu i smanjuje neprijatan osećaj suvoće i zatezanja. Pomaže koži da izgradi prirodnu barijeru prema štetnim faktorima spoljašnje sredine.

 

 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

LIVSANE Pantenol Krema 5 % 30 mL

229,00 RSD

Livsane Pantenol krema 5% koristi se za negu mešovite, suve i osetljive kože.

 

PANTENOL krem se preporučuje:

 • za negu kože nakon manjih ogrebotina i oderotina, nakon trenja ili pritisaka na kožu.
 • za negu kože nakon sunčanja
 • za negu kože kod alergijskih promena na koži, svraba, crvenila i peckanja
 • za negu bradavica dojki kod dojilja
 • za negu suvih i ispucalih usana i suve i ogrubele kože ruku
 • za negu kože posle brijanja i depilacije
 • za negu kože kod poremećaja periferne cirkulacije krvi

 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

LIVSANE Pantenol Mast 5 % 30 mL

229,00 RSD

Livsane Pantenol mast 5% preporučuje se za negu suve i osetljive kože. 

 

PANTENOL mast se preporučuje:

 • za negu kože nakon sunčanja
 • kod iritacije i ojeda, posebno na pregibima kože
 • kod suvih, ispucalih usana i bradavica dojki
 • kod atopične, iritirane kože u pauzama između tretmana lekovitim mastima
 • za negu kože kod poremećaja periferne cirkulacije krvi.
 • za lokalizovane regije na licu i telu: suva i ispucala koža ruku i zanoktice, ispucale pete i stopala.
 • za negu starije, suve i umorne kože lica

 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

LIVSANE Ulje od Masline 50 mL

239,00 RSD

LIVSANE maslinovo ulje se preporučuje za negu suve kože i kose. Takođe je i noseće ulje u uljima za masažu.

 

Ulje masline može da se koristi i kao piling, da bi se uklonio mrtvi sloj kože. Samo pomešajte maslinovo ulje i malo morske soli i lagano trljajte kožu. Samo, budite nežni, posebno ako se radi o licu, da bi se izbegle eventualne iritacije kože.

 

-20%
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

Mustela® STELATOPIA Emolijentna Krema za Lice 40 mL

1.380,00 RSD 1.104,00 RSD

Mustela® STELATOPIA krema za lice sa ekstraktom suncokretovog semena, posebno je formulisana za bebe sa veoma suvom i atopičnom kožom, uključujući i prevremeno rođene bebe.

 

Pruža dugotrajnu hidrataciju i smiruje osećaj svraba na iritiranim površinama kože. Može se koristiti kod novorođenčadi i može se namazati na bebine kapke i oko očiju. Ova nelepljiva krema lako se nanosi i brzo upija.

Ne ostavlja masni film na koži, već je koža mekša i glatka, a crvenilo i hrapavost su smanjeni. Idealne je veličine i može se ubaciti u bilo koju torbu, da biste se mogli da negujete bebino lepo lice bilo kada i bilo gde.