Prethodno pogledano:

Atopijski Dermatitis

Atopijski dermatitis je hronično stanje kože koje karakteriše suva koža koja svrbi. Atopijski dermatitis se često naziva ekcemom, reč koja se odnosi na širu grupu stanja kože. „Dermatitis“ se odnosi na stanje kože, a „atopijski“ odnosi se na bolesti izazvane alergijskim reakcijama. Atopijski ekcem (atopijski dermatitis) je najčešći oblik ekcema, stanja koje uzrokuje pojavu svraba, suve i ispucale kože.


Atopijski ekcem kod dece se češće javlja nego kod odraslih i to pre njihovog prvog rođendana. Ali se takođe može prvi put razviti kod odraslih. To je obično dugoročno (hronično) stanje, iako se kod neke dece stanje može znatno poboljšati ili čak potpuno nestati.

 

Atopijski dermatitis - simptomi


Simptomi atopijskog dermatitisa obuhvataju crvenilo (ne i obavezno) svrab, isušivanje, ispucalost i osećaj bola i peckanja kože. Promene mogu biti pojedinačne, lokalizovane, ali mogu zahvatiti i kožu celog tela. Upaljeno područje kože može postati crveno na svetlijoj, a tamno smeđe, ljubičasto ili sivo na tamnijoj koži (zbog čega se teže primećuje na tamnijoj koži).


Iako može da zahvati bilo koji deo tela, ekcem kod dece najčešće pogađa ruke, unutrašnjost laktova, leđa kolena i lice i vlasište. Osobe sa atopijskim ekcemom obično imaju periode kada su simptomi manje primetni, kao i periode kada simptomi postaju ozbiljniji (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29063428/).

Da bi se dijagnostikovao atopijski dermatitis (ekcem), potrebno je da svrab kože traje 3 ili više meseci, kao i da su u poslednjih 12 meseci zadovoljeni sledeći kriterijumi:

 

 • vidljivo iritirana crvena koža u naborima kože - poput unutrašnjosti laktova ili iza kolena (ili na obrazima, spoljašnjim delom laktova ili prednjim delom kolena kod dece starosti di18 meseci)
 • istorija iritacije kože koja se javlja u istim gore pomenutim oblastima
 • uglavnom suva koža u poslednjih 12 meseci
 • istorija astme ili polenske alergije - deca mlađa od 4 godine često imaju neposrednog rođaka, poput roditelja, brata ili sestre, koji imaju jedno od ovih stanja
 • prve promene su se pojavile pre navršene 2 godine.

 

Atopijski dermatitis - uzrok


Tačan uzrok atopijskog ekcema nije poznat, ali je jasno da je u pitanju stanje koje se razvija kao posledica dejstva više razičitih faktora. Atopijski ekcem se često javlja kod osoba sa alergijama. Može biti prisutan kod više članova porodice, a često se razvija zajedno sa drugim atopijskim bolestima, poput astme i polenske groznice.


Simptome atopijskog ekcema često pokreću faktori (trigeri), kao što su sapuni, deterdženti, stres i vremenske prilike. Ponekad alergije na hranu mogu igrati ulogu, posebno kod male dece sa teškim ekcemom. Zato se ponekad preporučuje vođenje dnevnika hrane kako bi se utvrdilo da li određena hrana pogoršava simptome (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29117431/ , https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32109909/ , https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30168085/).

 

Atopijski dermatitis - lečenje

 

Lečenje atopijskog ekcema može pomoći u ublažavanju simptoma, a mnogi slučajevi se vremenom poboljšavaju. Trenutno ne postoji lek i ozbiljni ekcemi često imaju značajan uticaj na svakodnevni život, sa čim je potrebno nositi se fizički i mentalno (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29878606/). Takođe postoji povećani rizik od infekcija kože.


Različiti tretmani se mogu koristiti za kontrolu simptoma i upravljanje ekcemom, uključujući:

 

 • tehnike samopomoći, poput smanjenja ogrebotina (zbog svraba i češanja) i izbegavanja faktora koji pokreću ekcem
 • emolijensi (hidratantni tretmani) - koriste se svakodnevno za negu suve kože
 • lokalni kortikosteroidi - koriste se za smanjenje otoka, crvenila i svraba tokom osipa


Oblici manifestacije ekcema na koži uključuju (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29063429/ , https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24925387/):

 • diskoidni ekcem - vrsta ekcema koji se javlja u obliku kružnih ili ovalnih mrlja na koži
 • kontaktni dermatitis - vrsta ekcema koji se javlja kada telo dođe u kontakt sa određenom supstancom
 • varikozni ekcem - vrsta ekcema koja najčešće pogađa potkolenice i nastaje usled problema sa protokom krvi kroz vene nogu
 • seboroični ekcem - vrsta ekcema kod kojeg se na nosu, obrvama, ušijma i vlasištu razvijaju crvene mrlje koje se perutaju
 • dishidrotični ekcem - vrsta ekcema koji uzrokuje izbijanje sitnih plikova preko dlanova ruku

 

Atopična koža


Osobe sa atopijskim ekcemom često imaju vrlo suvu kožu jer njihova koža nije u stanju da zadrži mnogo vlage. Ova suvoća kože može povećati verovatnoću da koža reaguje na određene okidače, što dovodi do svraba i bola. Istraživanja su pokazala da je veća verovatnoća da se ekcem kod dece može pojaviti ako imaju jednog ili oba roditelja sa atopijskim ekcemom ili ako imaju drugu braću i sestre sa ekcemom. Atopijski ekcem nije zarazan, pa se ne može preneti bliskim kontaktom. (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31466677/).

 

Koji su okidači ekcema?


Postoji niz stvari koje mogu pokrenuti simptome ekcema. Oni se mogu razlikovati od osobe do osobe. Uobičajeni pokretači uključuju (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29063432/):

 • iritanti - kao što su sapuni i deterdženti, uključujući šampon, tečnost za pranje i kupku sa mehurićima
 • faktori okoline ili alergeni - poput hladnog i suvog vremena, vlage i specifičnijih stvari poput grinja, kućne prašine, krzna kućnih ljubimaca, polena i plesni
 • alergije na hranu - kao što su alergije na kravlje mleko, jaja, kikiriki, soju ili pšenicu
 • određeni materijali koji se nose na koži - poput vune i sintetičkih tkanina
 • hormonalne promene - ženama se simptomi mogu pogoršati u danima pre menstruacije ili tokom trudnoće
 • infekcije kože
 • neke osobe takođe prijavljuju da se njihovi simptomi pogoršavaju kada je vazduh suv ili prašnjav ili kada su pod stresom, znojni ili suviše vrući ili prehladni.


Ako vam je dijagnostikovan atopijski ekcem, potrebno je identifikovati sve pokretače simptoma.

 

Infekcija atopične kože

 

Atopična kože se povremeno može inficirati bakterijama, naročito prilikom češanja promena koje svrbe. Znaci infekcije mogu biti (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27886912/):

 

 • pogoršanje znakova ekcema
 • tečnost koja curi sa kože
 • žuta kora na površini kože ili male žućkasto-bele tačke koje se pojavljuju u ekcemu
 • koža postaje otečena i bolna
 • osećaj vrućine i drhtavica i opšte loše osećanje


Ukoliko se razvila infekcija na promenama zahvaćenih ekcemom potrebno je obratiti se izabranom lekaru.

 

Šta je dobro za ekcem?


Tretman atopijskog ekcema može pomoći u ublažavanju simptoma. Ne postoji lek za ovo stanje, međutim kod mnoge dece se simptomi prirodno povlače sa odrastanjem (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25422009/ , https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25006501/).


Tretman atopijskog ekcema podrazumeva primenu:

 

 • emolijenasa (ovlaživači) - koriste se svakodnevno da bi se zaustavilo isušivanje kože
 • lokalnih kortikosteroida - kreme i masti koje se koriste za smanjenje otoka i crvenila tokom trajanja osipa

 

Ostali tretmani uključuju:

 

 • antihistaminike za jak svrab
 • zavoje ili posebnu odeću koja omogućava da koža zaraste
 • intenzivnije tretmane koje propisuju dermatolozi

 

Prevencija i nega atopične koze


Pored gore pomenutih tretmana, postoje stvari koje i sami možete učiniti da biste olakšali simptome i sprečili dalje probleme.

 

 • Pokušajte da smanjite štetu od ogrebotina.

 

Ekcem često prati osećaj svraba. Češanjem promena na koži mogu nastati ogrebotine obično dolazi do oštećenja integriteta kože, što samo može pogoršati simptome ekcema. Duboke ogrebotine takođe uzrokuju krvarenje i povećavaju rizik od infekcija ili stvaranja ožiljaka na koži. Zbog toba je potrebno kontrolisati osećaj svraba primenom krema protiv sraba kože i na taj način smanjiti mogućnost za stvaranje ogrebotina. Kod beba koje imaju atopijski ekcem, rukavice protiv ogrebotina mogu zaustaviti grebanje kože. Preporučuje se da nokti budu kratki i čisti kako bi se minimizirao rizik od ogrebotina i oštećenja kože. Takođe se savetuje da koža bude prekrivena laganom odećom.

 

 • Izbegavajte okidače dermatitisa.

 

Na primer ako vam određene tkanine iritiraju kožu, izbegavajte da ih nosite i nosite meku odeću od tankog tkanja ili prirodnih materijala kao što je pamuk
Ako toplota pogoršava vaš ekcem, neka prostorije u vašem domu budu hladne, posebno spavaća soba. Izbegavajte upotrebu sapuna ili deterdženata koji mogu uticati na vašu kožu - umesto toga koristite sindet - zamene za sapun.


Iako su neke osobe sa ekcemom alergične na grinje, pokušaj da ih očistite iz kuće može biti veoma težak i zahtevan i nema jasnih dokaza da to pomaže.

 

Atopijski dermatitis - ishrana

 

Neke namirnice, poput jaja i kravljeg mleka, mogu pokrenuti simptome ekcema. Ukoliko ove namirnice pokreću pojavu ekcema, konsultujte specijalistu dijetoterapije posebno kod male dece kojoj je potreban kalcijum, kalorije i proteini iz ove hrane. Konsultovanjem sa lekarom specijalistom dijetoterapije može se naći način da se izbegnete hrana koja pokreće pojavu ekcema, istovremeno osiguravajući da i dalje dobijate sve potrebne nutrijente.

 

Proizvodi za atopijski dermatitis

 

U proizvode koji se preporučuju za ublažavanje simptoma ekcema ubrajaju se različiti emolijensi, a kao dodatna terapija atopijskog dermatitisa (po preporuci izabranog lekara i deramtologa) kortikosteroidi u vidu tableta i krema, i antihistaminici. Nekim osobama mogu koristiti različite komplementarne terapije, kao i zavoji i obloge.

 

 • Emolijens

 

Emolijensi su hidratantni tretmani koji se nanose direktno na kožu radi smanjenja gubitka vode i prekrivanja zaštitnim filmom. Često se koriste za pomoć u suzbijanju suvih ili ljuskavih (perutavih) stanja kože, poput atopijskog ekcema. Pored toga što se koža oseća manje suvom, emolijensi mogu imati i blagu protivupalnu ulogu i mogu pomoći u smanjenju osipa (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32087121/).

 

Izbor emolijensa

 

Dostupno je nekoliko različitih formulacija emolijenasa. Kontaktirajte svog farmaceuta za savet koji emolijens treba koristiti. Možda ćete morati da isprobate nekoliko kako biste pronašli onaj koji vam odgovara. 

 

Takođe vam može biti savetovano da koristite preparate, kao što su:

 

 • mast za vrlo suvu kožu
 • krema za atopijski dermatitits ili losion za manje suvu kožu
 • sindet i emolijens za upotrebu umesto sapuna
 • emolijens za upotrebu na licu i rukama i posebni emolijens za telo

 

Razlika između losiona, krema i masti je količina ulja koju sadrže. Masti sadrže najviše ulja i mogu biti prilično masne, su najefikasnije u zadržavanju vlage u koži. Losioni sadrže najmanje ulja, tako da nisu masni, ali mogu biti manje efikasni. Kreme su između masti i losiona u sadržaju masti.


Najbolji emolijens je onaj uz koji se svakodnevno osećate zadovoljno. Stalno koristite svoj emolijens, čak i ako nemate simptome.

 

Saveti za upotrebu emolijensa:

 

 • koristite dovoljnu količinu preparata
 • nemojte utrljavati emolijens - umasirajte ga u kožu u smeru rasta dlaka
 • nakon kupke ili tuširanja, nežno osušite kožu i nanesite emolijens dok je koža još uvek vlažna kako bi zadržala vlagu
 • emolijens je potrebno koristiti najmanje dva puta dnevno, ili češće kod vrlo suve kože.


Tokom izbijanja promena na koži, češće nanosite izdašne količine emolijensa. Savetuje se da u ambalažu koja sadržiu emolijens ne stavljate prste - umesto toga koristite kašiku ili dozator pumpe, jer to smanjuje rizik od infekcije i nikada ga ne delite sa drugim ljudima (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25282563/).

 

 • Krema sa kortikosteroidima

 

Krema sa kortikosteroidima za lokalnu primenu postoji u više jačina:

 

 • vrlo blaga (kao što je hidrokortizon)
 • umereno jaka (npr. betametazon valerat i klobetazon butirat)
 • jaka (poput veće doze betametazon valerata i betametazoni diproprionata)
 • veoma jaka (kao što su klobetasol proprionat i diflukortolon valterat).

 

Primena kortikosteroida može dovesti do stanjivanje kože, naročito ako se jaki steroidi predugo koriste na pogrešnim mestima, poput lica, (na primer, nekoliko nedelja), promene u boji kože, npr. posvetljenje kože nakon višemesečne upotrebe vrlo jakih steroida, ali posvetljenje kože nakon ekcema je često „otisak“ stare upale i nema nikakve veze sa tretmanima; akne (mrlje) - naročito kada se koriste na licu kod tinejdžera, pojačan rast dlaka (virilizacija).

Većina ovih neželjenih efekata smanjuje se nakon prestanka lečenja.

 

 • Kortikosteroidi u tabletama

 

Kortikosteroidne tablete se danas retko koriste za lečenje atopijskog ekcema, ali se povremeno mogu prepisati na kraće periode od 5 do 7 dana kako bi se pomoglo da se pod nadzorom regulišu intenzivna pogoršanja stanja bolesti.
 

 • Antihistaminici

 

Antihistaminici su vrsta lekova koji blokiraju efekte supstance u krvi koja se naziva histamin. Antihistaminici pomažu u ublažavanju svraba povezanog sa atopijskim ekcemom. Mogu biti sedativni koji uzrokuju pospanost ili nesedativni. U slučajevima dermatitisa sa intenzivnim svrabom, koji se pogoršava noću, preporučuje se upotreba sedativnog antihistaminika. Ukoliko se koriste sedativni antihistaminici, pospanost može trajati i narednog dana što je neophodno naglasiti u školi koji pohađa vaše dete.

 

 • Komplementarne terapije

 

Nekim osobama sa ekcemom su veoma korisne komplementarne terapije poput biljnih tretmana, tretmana zasnovanih na primeni probiotika, beta glukana, topikalnih emolijenata i imunomodulatora(https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27388911/ , https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31671707/).

 

 • Zavoji i mokre obloge za ekcem

 

U nekim slučajevima lekar opšte prakse može da prepiše lekovite zavoje, odeću ili mokre obloge za nošenje na delovima kože pogođenim ekcemom. Oni se mogu koristiti preko emolijensa ili sa lokalnim kortikosteroidima kako bi se sprečio nastanak ogrebotina, omogućilo zaceljivanje kože ispod i zaustavilo isušivanje kože.


eapoteka.rs Vam u svom bogatom asrortimanu proizvoda za tretman atopijskog dermatitisa (ekcem) nudi:

 

Eucerin AtopiControl Balsam, Eucerin AtopiControl Sprej protiv svraba, Orthomol Junior Ω Omega Plus, A-DERMA Exomega Control Emolijentni Losion, A-DERMA Cutalgan Umirujući Sprej, A-DERMA Exomega Control Emolijentna Krema, A-DERMA Exomega Control Emolijentni Balzam, A-DERMA Exomega Control Kupka, A-DERMA Exomega Control Penušavi 2 u 1 Gel za Pranje Kose i Tela, A-DERMA Exomega Control Ulje za Tuširanje, A-DERMA Pain Dermatologique, ESENSA APO DERMA Ektoin Ekcem Gel, Avène XeraCalm AD Balzam za Relipidaciju XeraCalm AD Lipid-Replenishing Balm, Avène XeraCalm AD Krema za Relipidaciju XeraCalm AD Lipid-Replenishing Cream, Avène XeraCalm AD Ultra-Bogati Sindet Ultra-Rich Cleansing Bar, Avène XeraCalm AD Umirujući Koncentrat XeraCalm AD Soothing Concentrate, Bambo Nature Ulje Za Kupanje, HEMOFARM ProbioKid Immuno D3 Probiotik Prašak, Eucerin SUN Sprej za Zaštitu od Sunca za Decu SPF50+, Bioderma ATODERM Intensive Baume - Intenzivni Balzam, Bioderma ATODERM Intensive Gel Creme - Krema Protiv Svraba, Bioderma ATODERMSOS spray - Protiv svraba za trenutno olakšanje, DUCRAY Dexyane Ultra Gel za Čišćenje Dexyane Ultra-Rich Cleansing Gel, Enterosgel Oralna Suspenzija, Eucerin AtopiControl Balsam, Eucerin AtopiControl Krema za Akutnu Negu, Eucerin AtopiControl Krema za Lice, Eucerin AtopiControl Losion za Telo, Eucerin AtopiControl Ulje za Kupanje, LA ROCHE-POSAY Cicaplast Baume B5 Balzam koji Umiruje i Regeneriše Kožu, LA ROCHE-POSAY Cicaplast Baume B5 Balzam koji Umiruje i Regeneriše Kožu, LA ROCHE-POSAY LIPIKAR AP+M Revitalizirajući Balzam, Linola Protektivni Balzam, LA ROCHE-POSAY Lipikar Lait Mleko za Telo za Obnavljanje Lipida, LA ROCHE-POSAY Lipikar Stick AP+ protiv Iritacija i Svraba, LA ROCHE-POSAY Lipikar Syndet AP+ za Pranje Tela, LIVSANE Krema sa Uljem Žutog Noćurka, LIVSANE Lactoactive Baby Oralne Kapi, LIVSANE Probiotik Lactoactive Kids Tablete za Žvakanje, LIVSANE Pantenol Krem 5 %, LIVSANE Pantenol Mast 5 %, MIXA Atopiance Mleko za Telo za Odrasle i Decu, MUSTELA Losion za Telo Obogaćen Cold Kremom i Organskim Pčelinjim Voskom, NOREVA Xerodiane AP+ Blagi Penasti Gel za Lice i Telo, NOREVA Xerodiane AP+ Emoliijentna Krema za Lice i Telo, NOREVA Xerodiane AP+ Hranljivi Obnavljajući Balzam za Lice i Telo, ProLife Pastile za Žvakanje, LA ROCHE-POSAY Toleriane Sensitive Prebiotska Hidratantna Krema za Osetljivu Kožu, LA ROCHE-POSAY Toleriane Sesnsitive Fluid, LA ROCHE-POSAY Toleriane Sesnsitive Riche Hidratantna Nega za Osetljivu Kožu, URIAGE BARIEDERM CICA SPREJ, URIAGE BARIEDERM Krema za Lice i Telo, URIAGE BEBE Mleko protiv Temenjače, URIAGE BEBE Prvi Umirujući Uljani Balzam, Uriage Bébé Umirujuća Uljana Kupka, URIAGE CU,ZN+ Sprej za Iritacije, URIAGE XEMOSE Krema za Područje oko Očiju, URIAGE XEMOSE SINDET za Pranje, URIAGE XEMOSE SINDET za Pranje, URIAGE XEMOSE SOS MIST Sprej Protiv Svraba, URIAGE XEMOSE Umirujući Uljani Balzam...

novo
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

BIODERMA Atoderm Blagi Gel za Tuširanje 1L+1L PROMO

2.944,00 RSD

BIODERMA Atoderm promotivno pakovanje sadrži:

 

 

Nazivi proizvoda su povezani sa linkom kako biste mogli da se informišete o detaljima proizvoda.

 

 

novo
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

CeraVe® Regenerativna Mast 50 mL

993,00 RSD

CeraVe® regenerativna višenamenska mast za veoma suvu i ispucalu kožu pomaže u obnavljanju kožne barijere, zadržavajući vlagu za trajnu hidrataciju i trenutno olakšanje na veoma suvoj i ispucaloj koži. 

 

[CeraVe® MAST ZA LEČENJE] Sredstvo za zaštitu kože za privremenu zaštitu i pomoć pri ublažavanju suve, ispucale, ispucale i isušene kože, uključujući zimsku suvoću. Nekomedogena mast koja održava vašu kožu vlažnom tokom celog dana bez začepljenja pora.
[HIDRATANTNI SASTOJCI] Okluzivni balzam na bazi vazelina sa hijaluronskom kiselinom koji pomaže u zadržavanju prirodne vlage kože. Svilenkasta tekstura balzama ostavlja čak i izuzetno suvu kožu osećaj hidratacije sa nemasnim završetkom.
[3 OSNOVNA CERAMIDA] Nedostatak ceramida može biti povezan sa suvom kožom koja svrbi i peruta. Svi CeraVe® proizvodi su formulisani sa tri esencijalna ceramida (1, 3, 6-II) koji pomažu u obnavljanju i održavanju prirodne barijere kože.
[NEŽNO ZA KOŽU] Posjeduje pečat prihvatanja Nacionalnog udruženja za ekceme (NEA).

 

Proizvod je dostupan i u većem pakovanju od 88 mL

 
novo
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

CeraVe® Regenerativna Mast 88 mL

1.260,00 RSD

CeraVe® regenerativna višenamenska mast za veoma suvu i ispucalu kožu pomaže u obnavljanju kožne barijere, zadržavajući vlagu za trajnu hidrataciju i trenutno olakšanje na veoma suvoj i ispucaloj koži. 

 

[CeraVe® MAST ZA LEČENJE] Sredstvo za zaštitu kože za privremenu zaštitu i pomoć pri ublažavanju suve, ispucale, ispucale i isušene kože, uključujući zimsku suvoću. Nekomedogena mast koja održava vašu kožu vlažnom tokom celog dana bez začepljenja pora.
[HIDRATANTNI SASTOJCI] Okluzivni balzam na bazi vazelina sa hijaluronskom kiselinom koji pomaže u zadržavanju prirodne vlage kože. Svilenkasta tekstura balzama ostavlja čak i izuzetno suvu kožu osećaj hidratacije sa nemasnim završetkom.
[3 OSNOVNA CERAMIDA] Nedostatak ceramida može biti povezan sa suvom kožom koja svrbi i peruta. Svi CeraVe® proizvodi su formulisani sa tri esencijalna ceramida (1, 3, 6-II) koji pomažu u obnavljanju i održavanju prirodne barijere kože.
[NEŽNO ZA KOŽU] Posjeduje pečat prihvatanja Nacionalnog udruženja za ekceme (NEA).

 

Proizvod je dostupan i u manjem pakovanju od 50 mL


 

 

novo srpski proizvod
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

Lactoderm® Laktoferin Kapsule 60 Komada

1.788,00 RSD

Lactoderm® kapsule su prirodan proizvod, dodatak ishrani sa laktoferinom, kolostrumom, vitaminom E i cinkom koji je namenjen održavanju normalne kože. Kolostrum je bogat različitim biološkim aktivnim jedinjenjima, uključujući imonoglobuline, laktoferin i faktore rasta.

 

Cink u ovom preparatu doprinosi osržavanju normalne strukture kože i normalnoj funkciji imunog sistema. Vitamin E i cink zajedno štite ćelije od oksidativnog stresa.

novo
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

LRP PROMO ANTHELIOS SPF50+ Baby Losion i Lipikar Syndet AP+ Kupka

1.660,00 RSD

La Roche-Posay ANTHELIOS DERMO-PEDIATRICS SPF 50+ promotivno pakovanje za zaštitu od sunca za kožu beba sadrži:

 


Nazivi proizvoda su povezani sa linkom kako biste mogli da se informišete o detaljima pojedinačnih proizvoda.

novo
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

LRP PROMO BABY LIPIKAR Baume AP+M

2.679,00 RSD

La Roche-Posay BABY LIPIKAR Baume AP+M, promotivno pakovanje za negu osetljive i suve kože sklone atopiji i alergijama, sadrži:

 

Nazivi proizvoda su povezani sa linkom kako biste mogli da se informišete o detaljima pojedinačnih proizvoda.

novo srpski proizvod
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

PANTENOL EASY SKIN® Gel 30 g

648,00 RSD

Novi PANTENOL EASY SKIN® gel za negu i zaštitu irititane kože sa Dimetikonom 1,2% i Pantenolom 2% kao glavnim aktivnim sastojcima.


Prednosti PANTENOL EASY SKIN® gela:

Ublažava i sprečava osećaj neprijatnog trenja kože osetljivih predela: (unutrašnje strane butina, bikini zone, pazuha, ispod grudi, uzrokovano znojenjem toplotom, kretanjem, brijanjem i depilacijom

novo
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

URIAGE Pruriced Gel za Iritiranu Kožu 100 mL

1.209,00 RSD

URIAGE Pruriced nemasni gel protiv svraba namenjena je za dermatoze koje svrbe i peckaju, kao što su atopijski dermatitis, kontaktni ekcem, blage kseroze, lišaji, starački pruritus

 

Trenutno i dugoročno umiruje senzacije: zatezanja, peckanja i iritacije-smiruje krhku ili iritiranu kožu

Pogodan za primenu kod beba, dece i odraslih.

 

Kremaste teksture, visoke tolerancije, odmah umiruje svrab kože zahvaljujući kalamini i protivupalnom delovanju omega 3 i omega 6 masnih kiselina iz ulja semenki malina.

 

 • Za iritiranu i oslabljenu kožu.
-15% srpski proizvod
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

Brđanski Melem za Oštećenu Kožu 50 mL

1.499,00 RSD 1.274,15 RSD

Brđanski Melem OŠTEĆENA KOŽA pomaže kod opekotina i oparotina, posekotine, ozlede i rane, sportske povrede, hematomi, dekubitusi (vrsta odumiranja kože zbog prekida cirkulacije usled dugotrajnog pritiska kod ležećih bolesnika), infekcije kože sa ili bez zapaljenja, autoimuna zapaljenja kože (psorijaza i ekcemi).

-31%
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

Eucerin® Anti-Age Fluid za Lice sa SPF30 50 mL

2.088,00 RSD 1.461,60 RSD

Eucerin® SUN Anti-Age preparat za zaštitu lica od sunca sa SPF30 i hijaluronskom kiselinom koja štiti kožu od fotostarenja. Formula je dodatno obogaćena hijaluronskom kiselinom dugog i kratkog lanca koja vidljivo smanjuje bore na licu i dekolteu.

 

 • lagane, nemasne i nelepljive teksture
 • brzo upija
 • nekomedogeno
 • pogodno kao podloga za šminku
 • bez parfema

 

 

-30%
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

Eucerin® Krema za Zaštitu Osetljive Kože Lica SPF50+ 50mL

1.890,00 RSD 1.323,00 RSD

Eucerin® SUN krema za zaštitu osetljive kože lica od sunca sa SPF 50+ koja štiti i umiruje suvi u osetljivu kožu.

 

 • Veoma visoka zaštita od sunca za lice
 • Napredna spektralna tehnologija: UVA/UVB zaštita i zaštita od vidljive svetlosti visoke energije (HEVIS)
 • Za osetljivu i suvu kožu. Takođe je pogodna i za atopičnu kožu
 • Vodootporna i bez mirisa

 

 

 


-30%
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

Eucerin® Sprej za Zaštitu Osetljive Dečije Kože od Sunca SPF50+ 200 mL

2.160,00 RSD 1.512,00 RSD

Eucerin® SUN KIDS sprej za zaštitu dečje kože od sunca SPF 50+ odgovara dečjoj osetljivoj koži, uključujući i kožu sa atopijskim dermatitisom. Eucerin® SUN sprej za zaštitu od sunca za decu, umiruje i štiti osetljivu kožu i umanjuje rizik od dugoročnog oštećenja kože.

 

 

 • Veoma visoka zaštita od sunca za decu od 3. meseca
 • Napredna spektralna tehnologija: UVA/UVB zaštita i zaštita od vidljive svetlosti visoke energije (HEVIS)
 • Umiruje osetljivu kožu

 

 


-30%
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

Eucerin® SUN KIDS Sprej za Zaštitu Dečije Kože SPF50+ 250 mL

2.799,00 RSD 1.959,30 RSD

Eucerin® SUN KIDS sprej za zaštitu dečje kože od sunca SPF 50+ odgovara dečjoj osetljivoj koži, uključujući i kožu sa atopijskim dermatitisom. Eucerin® SUN sprej za zaštitu od sunca za decu, umiruje i štiti osetljivu kožu i umanjuje rizik od dugoročnog oštećenja kože.

 

 

 • Veoma visoka zaštita od sunca za decu od 3. meseca
 • Napredna spektralna tehnologija: UVA/UVB zaštita i zaštita od vidljive svetlosti visoke energije (HEVIS)
 • Umiruje osetljivu kožu

 

 
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

LIVSANE Cold Krem 50 mL

259,00 RSD

LIVSANE Cold krem se koristi za negu suve i osetljive kože sklone ekcemu i iritacijama. Nadoknađuje prirodnu masnoću kože, štiti i hidrira. Nakon nanošenja kožu čini mekom, glatkom i elastičnom.

 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

LIVSANE Krema sa Uljem Žutog Noćurka 30 mL

379,00 RSD

Livsane krem sa uljem žutog noćurka ublažava simptome ekcema, kao što su upala, peckanje i svrab.

 

Hidrira, umiruje kožu i smanjuje neprijatan osećaj suvoće i zatezanja. Pomaže koži da izgradi prirodnu barijeru prema štetnim faktorima spoljašnje sredine.

 

 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

LIVSANE Ulje od Masline 50 mL

239,00 RSD

LIVSANE maslinovo ulje se preporučuje za negu suve kože i kose. Takođe je i noseće ulje u uljima za masažu.

 

Ulje masline može da se koristi i kao piling, da bi se uklonio mrtvi sloj kože. Samo pomešajte maslinovo ulje i malo morske soli i lagano trljajte kožu. Samo, budite nežni, posebno ako se radi o licu, da bi se izbegle eventualne iritacije kože.

 

preporuka
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

Eucerin® AtopiControl Krema za Akutnu Negu 40mL

1.190,00 RSD

Eucerin® AtopiControl Krema za akutnu negu je specijalno formulisana da pruži olakšanje i intenzivnu negu koži u upalnoj fazi atopijskog dermatitisa.

 

Formulacija sadrži jedinstveni kompleks aktivnih principa koji čine likokalkon A koji ima ulugu da umiruje kožu, dekandiol koji deluje antibakterijski i mentoksipropandiol (MPD) koji hladi i deluje potiv svraba.

 

Eucerin® AtopiControl krema za akutnu negu sadrži i dekanediol kako bi umirila kožu tokom upalnih faza atopijskog dermatitisa.

 

Ovaj kompleks, kombinovan sa visokom koncentracijom ceramida, jača barijernu funkciju kože, smanjuje suvoću i oslobađa od svraba na senzornom nivou čime se smanjuje potreba za češanjem.

preporuka
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

Mustela® CICASTELA Krema za Zaceljivanje 40 mL

1.560,00 RSD

Mustela® CICASTELA® krema za zaceljivanje obnavlja oslabljenu i iritiranu kožu, hidrira i trenutno umiruje nelagodnost kod beba i dece uključujući (peroralni dermatitis, ititacije kože nakon uboda insekata, pelensku regiju, ogrebotine...).


 

Mustela® CICASTELA®  krema je idealna za svakodnevne iritacije na koži beba, čak i novorođenčadi. Lagana tekstura ostavlja nemasni nelepljivi zaštitni film na koži. Sitne ranice i ogrebotine deo su svakodnevnih bebinih avantura.

Sa Mustela® CICASTELA kremom za zaceljivanje rešićete problem sa ovim kožnim nezgodama! Posebno formulisana za bebinu suvu i nežnu kožu, njena formula zasniva se na mešavini komplementarnih aktivnih sastojaka.

 

preporuka
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

URIAGE Bébé Sprej za Iritacije i Pelenski Osip 100 mL

1.179,00 RSD

URIAGE Bébé Sprej za Iritacije i Pelenski Osip sa cinkom je praktičan sprej visoke tolerancije pogodan je za upotrebu na vlažnim i iritiranim područjima, sklonim sekundarnim infekcijama.

 

Patentirana tehnologija TLR2-Regul i termalna voda Uriage smiruju iritaciju izazvanu mikroorganizmima.

 

Namenjen za vlažne, iritirane zone, pregibe na koži, pelensku regiju. Apsorbuje, suši i umiruje iritiranu kožu koja je oštećena usled dejstva raznih agresivnih činilaca.

 

Preporučuje se kod kontaktnog dermatitisa u akutnoj fazi, eksudativnog oblika atopijskog dermatitisa, za pelensku regiju i kod herpes zostera.

 

96% korisnika je primetilo da se iritirana područja kože skroz smiruju nakon 10 dana upotrebe proizvoda.

 

Za odojčad, bebe, decu, odrasle. Pogodan za lice, tielo i pelensko područje.

 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

A-DERMA CUTALGAN Umirujući Sprej 100 mL

1.900,00 RSD

A-DERMA CUTALGAN ultra umirujući i osvježavajući sprej ima trenutni učinak hlađenja i umiruje neugodne senzacije na koži kao što su neurodermatitis, psorijazu, kontaktni dermatitis i sve vrste bolnih stanja kože u trajanju do 6h zahvaljujući kombinaciji prirodnih aktivnih sastojaka.

 

A-DERMA CUTALGAN ultra umirujući sprej se može koristiti kod novorođenčadi, dece i odraslih. Moguća je primena i na otvorenim ranama - naprskati bolno mesto sa 20 centimetara razdaljine, a ako je potrebno može se i utrljati. U slučaju da se rana nalazi u predelu oko očiju, proizvod naneti prvo na ruke pa nakon toga razmazati na bolno mesto. Može se koristiti do šest puta u toku dana.

 

Ispitano pod nadzorom dermatologa, pedijatara i ginekologa na fragilnoj koži, uključujući suvu kožu sklonu atopiji i kožu sklonu ljuskanju. Razvijeno kako bi se rizik od alergijskih reakcija sveo na minimum.

Preparat sadrži 98% sastojaka prirodnog porekla, ima trenutni i dugotrajni efekat hlađenja, bez parfema je, alkohola, silikona i mineralnih ulja.

 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

A-DERMA CYTELIUM Sprej kod Iritacija 100 mL

1.499,00 RSD

A-DERMA CYTELIUM sprej koji se koristi za sušenje i umirivanje iritirane kože sklone maceraciji (impetigo, vlažne površine, kožni nabori, glutealna regija...) može se nanositi na lice i telo, za odojčad, decu i odrasle.

 

Visoko tolerantna formula, sa 99% sastojaka prirodnog porekla i sa ekstraktom Rhealba Oats iz organskog uzgoja. Formula testirana pod dermatološkom i pedijatrijskom kontrolom. 

A-DERMA CYTELIUM sprej primenjuje se kod vlažnog pelenskog osipa, vlažnog ekcema, impetiga, maceracija u pregibima kože, kod pupčanih ranica kod novorođenčadi.

 

Bez parabena, ne boji kožu i ne ometa zaceljivanje rane.

 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

A-DERMA Dermalibour+ CICA Krema 50 mL

1.490,00 RSD

A-DERMA Dermalibour plus CICA je obnavljajuća krema koja sadrži 2% više glicerina

 

Štiti kožu od proliferacije bakterija, deluje reparativno i poboljšava zarastanje i čisti kožu zahvaljujući bakru i cinku. Rhealba Oats 100% prirodnog porekla, intenzivno hidrira i ublažava iritacije i svrab. Oporavlja kožu i vraća joj mekoću. Tekstura ne ostavlja bele tragove, otporna je na vodu. Dobro se podnosi, može se koristiti na osetljivoj koži beba i dece.

Idealna, za manje, svakodnevne dermatološke probleme cele porodice, kao što su iritacije oko usta, suva područja, pelenski osip, iritacije ruku. Za lice, telo i spoljne delove sluzokože. Odojčad, deca, odrasli (visoka pedijatrijska podnošljivost). Umiruje intenzivno i trenutno obnavlja kožu posle 4 dana, pročišćava iritirana područja i redukuje proliferaciju bakterija (kompleks Cu-Zn). Osećaj nelagodnosti nestaje posle prve primene. Ne ostavlja beli trag. Vodootporna.

 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

A-DERMA EXOMEGA Control Emolijentna Krema 200 mL

2.305,00 RSD

A-DERMA EXOMEGA control krema je nove generacije i namenjena je osobama sa atopičnom i vrlo suvom kožom

 

Namenjena je bebama, deci i odraslima. Smanjuje suvoću kože, umiruje iritacije, obnavlja prirodnu barijeru kože i štiti je od spoljašnjih negativnih uticaja. Može da se koristi za negu lica i tela. Ekstrakt izdanka biljke Rhealba Oats deluje protivupalno i imunomodulatorno zbog visoke koncentracije specifičnih aktivnih sastojaka – saponina i flavonoida. Saponini inhibiraju prekomerno lučenje proinflamatornih interleukina kod atopijskog dermatitisa i aktiviraj T limfocite. Flavonoidi takođe deluju protivupalno - inhibiraju lučenje medijatora zapaljenske reakcije: prostaciklina i leukotriena.

 

Formulacija je bez parfema, bez parabena. Hipoalergena formula.

 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

A-DERMA EXOMEGA Control Emolijentna Krema 400 mL

3.300,00 RSD

A-DERMA EXOMEGA control krema je nove generacije i namenjena je osobama sa atopičnom i vrlo suvom kožom.


Namenjena je bebama, deci i odraslima. Smanjuje suvoću kože, umiruje iritacije, obnavlja prirodnu barijeru kože i štiti je od spoljašnjih negativnih uticaja. Može da se koristi za negu lica i tela. Ekstrakt izdanka biljke Rhealba Oats deluje protivupalno i imunomodulatorno zbog visoke koncentracije specifičnih aktivnih sastojaka – saponina i flavonoida. Saponini inhibiraju prekomerno lučenje proinflamatornih interleukina kod atopijskog dermatitisa i aktiviraj T limfocite. Flavonoidi takođe deluju protivupalno - inhibiraju lučenje medijatora zapaljenske reakcije: prostaciklina i leukotriena.

Formulacija je bez parfema, bez parabena. Hipoalergena formula.