Prethodno pogledano:

Atopijski Dermatitis

ATOPIJSKI DERMATITIS
Atopijski dermatitis je hronično stanje kože koje karakteriše suva koža koja svrbi. Atopijski dermatitis se često naziva ekcemom, reč koja se odnosi na širu grupu stanja kože. „Dermatitis“ se odnosi na stanje kože, a „atopijski“ odnosi se na bolesti izazvane alergijskim reakcijama. Atopijski ekcem (atopijski dermatitis) je najčešći oblik ekcema, stanja koje uzrokuje pojavu svraba, suva i ispucale kože. Atopijski ekcem je češći kod dece, često se razvija pre njihovog prvog rođendana. Ali se takođe može prvi put razviti kod odraslih. To je obično dugoročno (hronično) stanje, iako se kod neke dece može starijem znatno poboljšati ili čak potpuno nestati.


Simptomi atopijskog ekcema
Simptomi atopijskog dermatitisa obuhvataju crvenilo (ne i obavezno) svrab, isušivanje, ispucalost i osećaj bola i peckanja kože. Promene mogu biti pojedinačne, lokalizovane, ali mogu zahvatiti i kožu celog tela. Upaljeno područje kože može postati crveno na svetlijoj, a tamno smeđe, ljubičasto ili sivo na tamnijoj koži (zbog čega se teže primećuje na tamnijoj koži). Iako atopijski ekcem može da zahvati bilo koji deo tela, kod dece najčešće pogađa ruke, unutrašnjost laktova, leđa kolena i lice i vlasište. Osobe sa atopijskim ekcemom obično imaju periode kada su simptomi manje primetni, kao i periode kada simptomi postaju ozbiljniji (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29063428/).
Tipično, da bi se dijagnostikovao atopijski dermatitis (ekcem), potrebno je da svrab kože traje 3 ili više meseci u poslednjih 12 meseci uz sledeće kriterijume:
• vidljivo iritirana crvena koža u naborima kože - poput unutrašnjosti laktova ili iza kolena (ili na obrazima, spoljašnjim delom laktova ili prednjim delom kolena kod dece starosti di18 meseci) u
• istorija iritacije kože koja se javlja u istim gore pomenutim oblastima
• uglavnom suva koža u poslednjih 12 meseci
• istorija astme ili polenske alergije - deca mlađa od 4 godine često imaju neposrednog rođaka, poput roditelja, brata ili sestre, koji imaju jedno od ovih stanja
• prve promene su se pojavile pre navršene 2 godine.


Uzroci atopijskog ekcema

Tačan uzrok atopijskog ekcema nije poznat, ali je jasno da je u pitanju stanje koje se razvija kao posledica dejstva više razičitih faktora. Atopijski ekcem se često javlja kod osoba sa alergijama. Može biti prisutan kod više članova porodice, a često se razvija zajedno sa drugim atopijskim bolestima, poput astme i polenske groznice.
Simptome atopijskog ekcema često pokreću faktori (trigeri), kao što su sapuni, deterdženti, stres i vremenske prilike. Ponekad alergije na hranu mogu igrati ulogu, posebno kod male dece sa teškim ekcemom. Zato se ponekad preporučuje vođenje dnevnika hrane kako bi se utvrdilo da li određena hrana pogoršava simptome (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29117431/ , https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32109909/ , https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30168085/).


Lečenje atopijskog ekcema
Lečenje atopijskog ekcema može pomoći u ublažavanju simptoma, a mnogi slučajevi se vremenom poboljšavaju. Trenutno ne postoji lek i ozbiljni ekcemi često imaju značajan uticaj na svakodnevni život, sa čim je potrebno nositi se fizički i mentalno (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29878606/). Takođe postoji povećani rizik od infekcija kože.
Različiti tretmani se mogu koristiti za kontrolu simptoma i upravljanje ekcemom, uključujući:
• tehnike samopomoći, poput smanjenja ogrebotina (zbog svraba i češanja) i izbegavanja faktora koji pokreću ekcem
• emolijensi (hidratantni tretmani) - koriste se svakodnevno za negu suve kože
• lokalni kortikosteroidi - koriste se za smanjenje otoka, crvenila i svraba tokom osipa
Oblici manifestacije ekcema na koži uključuju (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29063429/ , https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24925387/):
• diskoidni ekcem - vrsta ekcema koji se javlja u obliku kružnih ili ovalnih mrlja na koži
• kontaktni dermatitis - vrsta ekcema koji se javlja kada telo dođe u kontakt sa određenom supstancom
• varikozni ekcem - vrsta ekcema koja najčešće pogađa potkolenice i nastaje usled problema sa protokom krvi kroz vene nogu
• seboroični ekcem - vrsta ekcema kod kojeg se na nosu, obrvama, ušijma i vlasištu razvijaju crvene mrlje koje se perutaju
• dishidrotični ekcem - vrsta ekcema koji uzrokuje izbijanje sitnih plikova preko dlanova ruku


Znaci infekcije

Područja kože pogođena atopijskim ekcemom se povremeno mogu inficirati bakterijama, naročito prilikom češanja promena koje svrbe. Znaci infekcije mogu biti (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27886912/):
• pogoršanje znakova ekcema
• tečnost koja curi sa kože
• žuta kora na površini kože ili male žućkasto-bele tačke koje se pojavljuju u ekcemu
• koža postaje otečena i bolna
• osećaj vrućine i drhtavica i opšte loše osećanje
Ukoliko se rauvila infekcija na promenama zahvaćenih ekcemom potrebno je obtatiti se izabranom lekaru.
Osobe sa atopijskim ekcemom često imaju vrlo suvu kožu jer njihova koža nije u stanju da zadrži mnogo vlage. Ova suvoća kože može povećati verovatnoću da koža reaguje na određene okidače, što dovodi do svraba i bola. Istraživanja su pokazala da je veća verovatnoća da se ekcem kod dece može pojaviti ako imaju jednog ili oba roditelja sa atopijskim ekcemom ili ako imaju drugu braću i sestre sa ekcemom. Atopijski ekcem nije zarazan, pa se ne može preneti bliskim kontaktom (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31466677/).


Okidači ekcema
Postoji niz stvari koje mogu pokrenuti simptome ekcema. Oni se mogu razlikovati od osobe do osobe. Uobičajeni pokretači uključuju (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29063432/):
• iritanti - kao što su sapuni i deterdženti, uključujući šampon, tečnost za pranje i kupku sa mehurićima
• faktori okoline ili alergeni - poput hladnog i suvog vremena, vlage i specifičnijih stvari poput grinja, kućne prašine, krzna kućnih ljubimaca, polena i plesni
• alergije na hranu - kao što su alergije na kravlje mleko, jaja, kikiriki, soju ili pšenicu
• određeni materijali koji se nose na koži - poput vune i sintetičkih tkanina
• hormonalne promene - ženama se simptomi mogu pogoršati u danima pre menstruacije ili tokom trudnoće
• infekcije kože
• neke osobe takođe prijavljuju da se njihovi simptomi pogoršavaju kada je vazduh suv ili prašnjav ili kada su pod stresom, znojni ili suviše vrući ili prehladni.
Ako vam je dijagnostikovan atopijski ekcem, potrebno je identifikovati sve pokretače simptoma.
Tretman atopijskog ekcema može pomoći u ublažavanju simptoma. Ne postoji lek za ovo stanje, međutimi kod mnoge dece se simptomi prirodno povlače sa odrastanjem (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25422009/ , https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25006501/).
Tretman atopijskog ekcema podrazumeva primenu:
• emolijenasa (ovlaživači) - koriste se svakodnevno da bi se zaustavilo isušivanje kože
• lokalnih kortikosteroida - kreme i masti koje se koriste za smanjenje otoka i crvenila tokom trajanja osipa
Ostali tretmani uključuju:
1. antihistaminike za jak svrab
2. zavoji ili posebnu odeću koja omogućava da koža zaraste
3. intenzivnije tretmane koje propisuju dermatolozi (specijalista za kožu)
Briga o sebi
Pored gore pomenutih tretmana, postoje stvari koje i sami možete učiniti da biste olakšali simptome i sprečili dalje probleme.


Pokušajte da smanjite štetu od ogrebotina.
Ekcem često prati osećaj svraba. Češanjem promena na koži mogu nastati ogrebotine obično dolazi do oštećenja integriteta kože, što samo može pogoršati simptome ekcema. Duboke ogrebotine takođe uzrokuju krvarenje i povećavaju rizik od infekcija ili stvaranja ožiljaka na koži. Zbog toba je potrebno kontrolisati osećaj svraba primenom krema protiv sraba kože i na taj način smanjiti mogućnost za stvaranje ogrebotina. Kod beba koje imaju atopijski ekcem, rukavice protiv ogrebotina mogu zaustaviti grebanje kože. Preporučuje se da nokti budu kratki i čisti kako bi se minimizirao rizik od ogrebotina i oštećenja kože. Takođe se savetuje da koža bude prekrivena laganom odećom.
Izbegavajte okidače dermatitisa.
Na primer:
• ako vam određene tkanine iritiraju kožu, izbegavajte da ih nosite i nosite meku odeću od tankog tkanja ili prirodnih materijala kao što je pamuk
• ako toplota pogoršava vaš ekcem, neka prostorije u vašem domu budu hladne, posebno spavaća soba
• izbegavajte upotrebu sapuna ili deterdženata koji mogu uticati na vašu kožu - umesto toga koristite sindet - zamene za sapun
• iako su neke osobe sa ekcemom alergične na grinje kućne prašine, pokušaj da ih očistite iz kuće može biti veoma težak i zahtevan i nema jasnih dokaza da to pomaže.
Promene u ishrani
Neke namirnice, poput jaja i kravljeg mleka, mogu pokrenuti simptome ekcema. Ukoliko ove namirnice pokreću pojavu ekcema, konsultujte specijalistu dijetoterapije posebno kod male dece kojoj je potreban kalcijum, kalorije i proteini iz ove hrane. Konsultovanjem sa lekarom specijalistom dijetoterapije može se naći način da se izbegnete hrana koja pokreće pojavu ekcema, istovremeno osiguravajući da i dalje dobijate sve potrebne nutrijente.


Emolijensi
Emolijensi su hidratantni tretmani koji se nanose direktno na kožu radi smanjenja gubitka vode i prekrivanja zaštitnim filmom. Često se koriste za pomoć u suzbijanju suvih ili ljuskavih (perutavih) stanja kože, poput atopijskog ekcema. Pored toga što se koža oseća manje suvom, emolijensi mogu imati i blagu protivupalnu ulogu i mogu pomoći u smanjenju osipa (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32087121/).
Izbor emolijensa
Dostupno je nekoliko različitih formulacija emolijenasa. Kontaktirajte svog farmaceuta za savet koji emolijens treba koristiti. Možda ćete morati da isprobate nekoliko kako biste pronašli onaj koji vam odgovara. Takođe vam može biti savetovano da koristite preparate, kao što su:
• mast za vrlo suvu kožu
• krema ili losion za manje suvu kožu
• sindet i emolijens za upotrebu umesto sapuna
• emolijens za upotrebu na licu i rukama, i posebni emolijens za telo
Razlika između losiona, krema i masti je količina ulja koju sadrže.
Masti sadrže najviše ulja i mogu biti prilično masne, su najefikasnije u zadržavanju vlage u koži. Losioni sadrže najmanje ulja, tako da nisu masni, ali mogu biti manje efikasni. Kreme su između masti i losiona u sadržaju masti.
Najbolji emolijens je onaj uz koji se svakodnevno osećate srećno. Stalno koristite svoj emolijens, čak i ako ne imate simptome.
Saveti za upotrebu emolijensa:
• koristite dovoljnu količinu preparata
• nemojte utrljavati emolijens - umasirajte ga u kožu u smeru rasta dlaka
• nakon kupke ili tuširanja, nežno osušite kožu i nanesite emolijens dok je koža još uvek vlažna kako bi zadržala vlagu
• emolijens je potrebno koristiti najmanje dva puta dnevno, ili češće kod vrlo suve kože.
Tokom izbijanja promena na koži, češće nanosite izdašne količine emolijensa. Savetuje se da u ambalažu koja sadržiu emolijens ne stavljate prste - umesto toga koristite kašiku ili dozator pumpe, jer to smanjuje rizik od infekcije. I nikada ne delite svoj emolijent sa drugim ljudima (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25282563/).


Dodatna terapija atopijskog dermatitisa (po preporuci izabranog lekara i deramtologa):
Kortikosteroidi za lokalnu primenu (vrlo blagI (kao što je hidrokortizon), umereno jaki (kao što su betametazon valerat i klobetazon butirat), jaki (poput veće doze betametazon valerata i betametazoni diproprionata), veoma jaki (kao što su klobetasol proprionat i diflukortolon valterat). Primena kortikosteroida može dovesti do: stanjivanje kože - naročito ako se jaki steroidi predugo koriste na pogrešnim mestima, poput lica, (na primer, nekoliko nedelja), promene u boji kože - obično, posvetljenje kože nakon višemesečne upotrebe vrlo jakih steroida, ali posvetljenje kože nakon ekcema je često „otisak“ stare upale i nema nikakve veze sa tretmanima; akne (mrlje) - naročito kada se koriste na licu kod tinejdžera, pojačan rast dlaka (virilizacija). Većina ovih neželjenih efekata smanjuje se nakon prestanka lečenja.
Antihistaminici
Antihistaminici su vrsta lekova koji blokiraju efekte supstance u krvi koja se naziva histamin. Antihistminici pomažu u ublažavanju svraba povezanog sa atopijskim ekcemom. Mogu biti sedativni koji uzrokuju pospanost ili nesedativni. U slučajevima dermatitisa sa intenzivnim svrabom, koji se pogoršava noću, preporučuje se upotreba sedativnog antihistaminika. Ukoliko se koriste sedativn antihistaminici, pospanost može trajati i narednog dana što je neophodno naglastiti u školi koji pohađa vaše dete.
Zavoji i mokri oblozi
U nekim slučajevima lekar opšte prakse može da prepiše lekovite zavoje, odeću ili mokre obloge za nošenje na delovima kože pogođenim ekcemom. Oni se mogu koristiti preko emolijensa ili sa lokalnim kortikosteroidima kako bi se sprečio nastanak ogrebotina, omogućilo zaceljivanje kože ispod i zaustavilo isušivanje kože.
Kortikosteroidne tablete
Kortikosteroidne tablete se danas retko koriste za lečenje atopijskog ekcema, ali se povremeno mogu prepisati na kraće periode od 5 do 7 dana kako bi se pomoglo da se pod nadzorom regulišu intenzivna pogoršanja stanja bolesti.
Komplementarne terapije
Nekim osobama sa ekcemom su veoma korisne komplementarne terapije poput biljnih tretmana, tretmana zasnovanih na primeni probiotika, beta glukana, topikalne emolijente i imunomodulatore (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27388911/ , https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31671707/).

eapoteka.rs Vam u svom bogatom asrortimanu proizvoda za tretman atopijskog dermatitisa (ekcem) nudi:

 

Eucerin AtopiControl Balsam, Eucerin AtopiControl Sprej protiv svraba, Orthomol Junior Ω Omega Plus, A-DERMA Exomega Control Emolijentni Losion, A-DERMA Cutalgan Umirujući Sprej, A-DERMA Exomega Control Emolijentna Krema, A-DERMA Exomega Control Emolijentni Balzam, A-DERMA Exomega Control Kupka, A-DERMA Exomega Control Penušavi 2 u 1 Gel za Pranje Kose i Tela, A-DERMA Exomega Control Ulje za Tuširanje, A-DERMA Pain Dermatologique, ESENSA APO DERMA Ektoin Ekcem Gel, Avène XeraCalm AD Balzam za Relipidaciju XeraCalm AD Lipid-Replenishing Balm, Avène XeraCalm AD Krema za Relipidaciju XeraCalm AD Lipid-Replenishing Cream, Avène XeraCalm AD Ultra-Bogati Sindet Ultra-Rich Cleansing Bar, Avène XeraCalm AD Umirujući Koncentrat XeraCalm AD Soothing Concentrate, Bambo Nature Ulje Za Kupanje, HEMOFARM ProbioKid Immuno D3 Probiotik Prašak, Eucerin SUN Sprej za Zaštitu od Sunca za Decu SPF50+, Bioderma ATODERM Intensive Baume - Intenzivni Balzam, Bioderma ATODERM Intensive Gel Creme - Krema Protiv Svraba, Bioderma ATODERMSOS spray - Protiv svraba za trenutno olakšanje, DUCRAY Dexyane Ultra Gel za Čišćenje Dexyane Ultra-Rich Cleansing Gel, Enterosgel Oralna Suspenzija, Eucerin AtopiControl Balsam, Eucerin AtopiControl Krema za Akutnu Negu, Eucerin AtopiControl Krema za Lice, Eucerin AtopiControl Losion za Telo, Eucerin AtopiControl Ulje za Kupanje, LA ROCHE-POSAY Cicaplast Baume B5 Balzam koji Umiruje i Regeneriše Kožu, LA ROCHE-POSAY Cicaplast Baume B5 Balzam koji Umiruje i Regeneriše Kožu, LA ROCHE-POSAY LIPIKAR AP+M Revitalizirajući Balzam, Linola Protektivni Balzam, LA ROCHE-POSAY Lipikar Lait Mleko za Telo za Obnavljanje Lipida, LA ROCHE-POSAY Lipikar Stick AP+ protiv Iritacija i Svraba, LA ROCHE-POSAY Lipikar Syndet AP+ za Pranje Tela, LIVSANE Krema sa Uljem Žutog Noćurka, LIVSANE Lactoactive Baby Oralne Kapi, LIVSANE Probiotik Lactoactive Kids Tablete za Žvakanje, LIVSANE Pantenol Krem 5 %, LIVSANE Pantenol Mast 5 %, MIXA Atopiance Mleko za Telo za Odrasle i Decu, MUSTELA Losion za Telo Obogaćen Cold Kremom i Organskim Pčelinjim Voskom, NOREVA Xerodiane AP+ Blagi Penasti Gel za Lice i Telo, NOREVA Xerodiane AP+ Emoliijentna Krema za Lice i Telo, NOREVA Xerodiane AP+ Hranljivi Obnavljajući Balzam za Lice i Telo, ProLife Pastile za Žvakanje, LA ROCHE-POSAY Toleriane Sensitive Prebiotska Hidratantna Krema za Osetljivu Kožu, LA ROCHE-POSAY Toleriane Sesnsitive Fluid, LA ROCHE-POSAY Toleriane Sesnsitive Riche Hidratantna Nega za Osetljivu Kožu, URIAGE BARIEDERM CICA SPREJ, URIAGE BARIEDERM Krema za Lice i Telo, URIAGE BEBE Mleko protiv Temenjače, URIAGE BEBE Prvi Umirujući Uljani Balzam, Uriage Bébé Umirujuća Uljana Kupka, URIAGE CU,ZN+ Sprej za Iritacije, URIAGE XEMOSE Krema za Područje oko Očiju, URIAGE XEMOSE SINDET za Pranje, URIAGE XEMOSE SINDET za Pranje, URIAGE XEMOSE SOS MIST Sprej Protiv Svraba, URIAGE XEMOSE Umirujući Uljani Balzam...

 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

URIAGE Xémose Umirujući Uljani Balzam 500 mL PROMO

2.523,00 RSD

URIAGE Xémose POKLON SET sadrži:

 

URIAGE Xémose Umirujući Uljani Balzam 500 mL

POKLON za Vas URIAGE Xémose Ulje za Kupanje 200 mL

 

Nazivi proizvoda su povezani sa linkom kako biste mogli da se informišete o detaljima pojedinačnih proizvoda.

 

-20% novo
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

PANTENOL Pena 9%150 mL

792,00 RSD 633,60 RSD

PANTENOL 9% Pena sa Pantenolom, Alojom, Alantoinom i Vitaminom E 

 • uravnotežava hidriranost kože koja je izložena sunčevoj svetlosti, vetru, hladnoći i vodi
 • osvežava, regeneriše i vašu kožu održava hidriranom i negovanom
 • pogodna za osetljivu kožu, i može se koristiti pre ili posle tuširanja

Preporučuje se za:

 • Negu i hidrataciju kože
 • Posle depilacije ili epilacije
 • Nakom brijanja
 • Posle sunčanja ili kupanja u bazenu

 

 

novo
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

Eucerin® AtopiControl Balsam 400mL

2.307,00 RSD

Eucerin® AtopiControl Balsam je balsam za telo za svakodnevnu upotrebu koji je posebno formulisan da umiri i intenzivno hidrira iziritiranu kožu koja svrbi.

 

Lagana ali hranljiva formulacija na bazi ulja u vodi obogaćena je umirujućim likokalkonom A, ceramidima i shea buterom kako bi se ojačala barijerna funkcija kože i ublažili suvoća i svrab.

 

Tokom upalne faze, koristi se zajedno sa Eucerin® AtopiControl Kremom za akutnu negu i/ili Eucerin® Sprejem protiv svraba i uobičajenom terapijom koju je propisao lekar.

novo
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

Eucerin® AtopiControl Sprej Protiv Svraba 50mL

1.146,00 RSD

Eucerin®AtopiControl Sprej protiv svraba posebno je formulisan kako bi koži pružio trenutno i dugotrajno olakšanje od svraba

 

Klinički je dokazano ublažava svrab u roku od 60 sekundi sa rezultatima koji traju i do šest sati¹. Ovaj sprej hladi kožu i ne sadrži parfem, brzo se upija ne ostavljajući mastan i lepljiv trag. Odgovara odraslim osobama, deci uzrasta od tri godine i starijoj, a takođe je efikasan i za svrab koji nastaje kao posledica kseroze, psorijaze i dijabetesa.

 

1 - Beiersdorf AG, Klinički podaci, Mart/April 2018

 

novo srpski proizvod
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

Lactoderm® Laktoferin Kapsule 60 Komada

1.740,00 RSD

Lactoderm® kapsule su prirodan proizvod, dodatak ishrani sa laktoferinom, kolostrumom, vitaminom E i cinkom koji je namenjen održavanju normalne kože. Kolostrum je bogat različitim biološkim aktivnim jedinjenjima, uključujući imonoglobuline, laktoferin i faktore rasta.

 

Cink u ovom preparatu doprinosi osržavanju normalne strukture kože i normalnoj funkciji imunog sistema. Vitamin E i cink zajedno štite ćelije od oksidativnog stresa.

novo
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

LRP CICAPLAST B5 Obnavljajući Sprej 100 mL

1.665,00 RSD

CICAPLAST SPRAY B5 je prvi La Roche-Posay koncentrovani sprej bez isušivanja

Obnavlja i umiruje kožu za 1h

 

CICAPLAST Spray B5 obnavlja i umiruje kožu zahvaljujući svojoj sveobuhvatnoj formuli:

 • Pomaže kod obnove kožne barijere: [madekasosid] + [bakar – mangan]
 • Umiruje suva, nadražena područja: [5% pantenol]

Nevidljiva tekstura, koža je brzo upija

 

 

novo
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

LRP LIPIKAR AP+M Lagani Balzam 400 mL

2.399,00 RSD

Novi LIPIKAR Baume Light AP+M uravnotežava mikrobiom kože, hrani i obnavlja barijeru kože. Trenutno umiruje kožu i smanjuje osećaj svraba. Proređuje akutna stanja kod suve kože i efikasno sprečava povratak pogoršanja stanja kože.

 

KLJUČNE PREDNOSTI
LIPIKAR Baume Light AP+M trenutno umiruje kožu sklonu pojavi atopijskog ekcema. Efikasno smanjuje osećaj svraba, proređuje akutna stanja kod suve kože i uravnotežava mikrobiom kože. 

 

TEKSTURA
Nova dodatna tekstura proizvoda Lipikar Baume Light AP+M je lagana i brzo upija. Nemasna je i nelepljiva. Jednostavna primena čak i na delove kože koji su prekriveni dlačicama i u vrućim i vlažnim klimatskim uslovima.
Sa termalnom vodom La Roche-Posay.

 

Formulisano za bebe, decu i odrasle sa vrlo suvom kožom sklonom atopiji i alergijama. 

 
novo
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

LRP NUTRITIC INTENSE Bogata Krema za 50 mL

2.363,03 RSD

La Roche-Posay NUTRITIC INTENSE BOGATA dubinska obnavljajuća krema za suvu kožu lica 

ZATEGNUTOST, PECKANJE, ŽARENJE
 

NUTRITIC INTENSE RICHE ublažava bolne osećaje suve do veoma suve kože. Dubinski hrani i umiruje kožu pružajući joj zaštitu i osećaj prijatnosti.

 

Bogata i ultra hranljiva krema koja intenzivno rekonstituiše gornje slojeve epidermisa.
INOVACIJA MP-LIPIDI: nova generacija lipida sa dokazanim delovanjem na sintezu hidrirajućih faktora, lipida i proteina koji su ključni u pružanju osećaja prijatnosti i zaštiti kože.

 

 • Dermatološki ispitan na osetljivoj koži i koži sklonoj atopiji
 • Hipoalergijski miris
 • Testiran na nikl
novo
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

LRP TOLERIANE DERMALLERGO Antirid za Regeneraciju 20 mL

1.977,00 RSD

La Roche-Posay TOLERIANE DERMALLERGO YEUX Regenerativna krema za svakodnevnu upotrebu na koži područja oko očiju sklonoj alergijama.

 

ZA KOŽU PODRUČJA OKO OČIJU KOJA JE IZUZETNO OSETLJIVA, SKLONA ALERGIJAMA ILI EKCEMIMA 

 

Hidratantna regenerativna krema za svakodnevnu upotrebu na osetljivom i nadraženom području oko očiju koja je spoj naše inovacije Sphingobiome, bakterijskog ekstrakta koji osnažuje funkcije mikrobioma, i patentiranog kompleksa Neurosensine + Niacinamide, snažnog umirujućeg sredstva koje deluje na znakove nadraženosti i osetljivosti kože. I termalna voda La Roche-Posay koja prirodno umiruje i deluje protiv nadraženosti.

Prikladno za područje oko očiju koje je izuzetno osetljivo, sklono alergijama ili ekcemima. Pruža hidrataciju u periodu od 48 h. Obnavlja i štiti barijeru kože za sat vremena.*

Prva hidratantna krema za svakodnevnu upotrebu na koži područja oko očiju sklonoj alergijama u ponudi brenda La Roche-Posay.
Dermatološki i oftalmološki ispitana formula. Sadrži 0% alkohola i 0% mirisa.

Formula uključuje našu inovaciju Sphingobiome, koji osnažuje funkciju mikrobioma.

U ultrahermetičnom pakovanju koje proizvod štiti od kontaminacije, oksidacije i sasušenih ostataka i sprečava stvaranje otpada. Omogućava izuzetno minimalističku formulaciju i optimalan nadzor. Nekomedogeno. 


*klinički ispitano na 24 žene bele rase između 18 i 65 godina starosti

novo
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

LRP TOLERIANE DERMALLERGO Fluid 40 mL

2.288,55 RSD

La Roche-Posay TOLERIANE DERMALLERGO FLUIDE Lagana hidratantna formula za svakodnevnu upotrebu na koži sklonoj alergija.

 

ZA KOŽU SKLONU ALERGIJAMA ILI IZUZETNO OSETLJIVU KOŽU. ZA MEŠOVITU DO MASNU KOŽU.

 

Hidratantni fluid za svakodnevnu upotrebu na mešovitoj do masnoj osetljivoj koži sklonoj alergijama koja kombinuje našu inovaciju Sphingobiome, ektrakt bakterije koji osnažuje funkcije mikrobioma i Neurosensine, snažno umirujuće sredstvo koje deluje na znakove nadraženosti i osetljivosti kože. Sadrži i termalnu vodu La Roche-Posay koja prirodno umiruje i deluje protiv nadraženosti.

 

Prikladna za kožu sklonu alergijama i netolerantnu kožu. Pruža hidrataciju u periodu od 48 h. Obnavlja i štiti barijeru kože u jednom satu.

 

Izuzetna bezbednost. Dermatološki i oftalmološki ispitana formula. Sadrži 0% alkohola i 0% mirisa.

Formulisana pomoću naše inovacije, bakterijskog ekstrakta Sphingobiome, koji osnažuje funkcije mikrobioma.

U ultrahermetičnom pakovanju koje proizvod štiti od kontaminacije, oksidacije i sasušenih ostataka i sprečava stvaranje otpada. Omogućava izuzetno minimalističku formulaciju i optimalan nadzor. Nekomedogeno.

 

* Klinički ispitano na 24 žene bele rase starosti između 18 i 65 godina

 

novo
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

LRP TOLERIANE DERMALLERGO Krema 40 mL

2.289,00 RSD

La Roche-Posay TOLERIANE DERMALLERGO je hidratantna krema za svakodnevnu upotrebu na koži sklonoj alergijama

 

ZA KOŽU SKLONU ALERGIJAMA ILI IZUZETNO OSETLJIVU KOŽU. ZA SUVU DO VEOMA SUVU KOŽU.

 

Hidratantna krema za svakodnevnu upotrebu na suvoj do veoma suvoj osetljivoj koži sklonoj alergijama koja kombinuje našu inovaciju Sphingobiome, ektrakt bakterije koji osnažuje funkcije mikrobioma i Neurosensine, snažno umirujuće sredstvo koje deluje na znakove nadraženosti i osetljivosti kože. Sadrži i termalnu vodu La Roche-Posay koja prirodno umiruje i deluje protiv nadraženosti.

 

Prikladna za kožu sklonu alergijama i izuzetno osetljivu kožu. Pruža hidrataciju u periodu od 48 h. Obnavlja i štiti barijeru kože u prvom satu nakon nanošenja.

 

Dermatološki i oftalmološki ispitana formula. Sadrži 0% alkohola i 0% mirisa.

Formulisana pomoću naše inovacije, ekstrakta bakterije Sphingobiome, koji osnažuje funkcije mikrobioma.

U ultrahermetičnom pakovanju koje proizvod štiti od kontaminacije, oksidacije i sasušenih ostataka i sprečava stvaranje otpada. Omogućava izuzetno minimalističku formulaciju i optimalan nadzor. Nekomedogeno. 

novo
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

LRP TOLERIANE DERMALLERGO Lagana Krema 40 mL

2.289,00 RSD

La Roche-Posay TOLERIANE DERMALLERGO LEGERE CREME Hidratantna Lagana krema za svakodnevnu upotrebu na koži sklonoj alergijama

 

ZA KOŽU SKLONU ALERGIJAMA ILI NETOLERANTNU KOŽU. ZA NORMALNU DO SUVU KOŽU.

 

Hidratantna krema za svakodnevnu upotrebu na normalnoj do suvoj koži sklonoj alergijama, koja uključuje inovaciju Sfingo, ekstrakt bakterije koji osnažuje funkcije mikrobioma kao i Neurosensin koje deluje na znakove nadraženosti i osetljivosti kože. I termalna voda La Roche-Posay, koja prirodno umiruje i deluje protiv nadraženosti.

 

Pogodno za kožu sklonu alergijama i izuzetno osetljivu kožu. Pruža odličnu hidrataciju i zaštitu do 48 h. Obnavlja i štiti barijeru kože u prvom satu od nanošenja.

 

Dermatološki i oftalmološki ispitana formula. Sadrži 0% alkohola i 0% mirisa.

Formulisana pomoću naše inovacije, bakterijskog ekstrakta Sphingobiome, koji osnažuje funkcije mikrobioma.

U ultrahermetičnom pakovanju koje proizvod štiti od kontaminacije, oksidacije i sasušenih ostataka i sprečava stvaranje otpada. Omogućava izuzetno minimalističku formulaciju i optimalan nadzor. Nekomedogeno. 

novo
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

LRP TOLERIANE Sensitive Fluid 40 mL

1.680,00 RSD

La Roche Posay TOLERIANE sensitive fluid za mešovitu do masnu kožu. Ublažava zategnutost, peckanje, isušenost ili povremeno crvenilo kože. Bezbedan čak i za bebe.

 

KLJUČNE PREDNOSTI
Osetljiva koža zahteva posebnu negu koja obnavlja barijernu funkciju kože i čuva njen prirodni mikrobiom, nevidljivu barijeru koja štiti kožu od nadražujućih materija i štetnih uticaja iz spoljne sredine.

 • Intenzivna 48-časovna hidratacija. Obnavlja i jača kožnu barijeru.
 • Snažno umirujuće dejstvo. Umiruje kožu i smanjuje iritacije. Ublažava osećaj zategnutosti, bockanja ili žarenja, isušenosti i povremenog crvenila.

 

TEKSTURA
Lagana, matirajuća emulzija. Nemasna.
Sa La Roche-Posay termalnom izvorskom vodom

 

NAUKA KOJA JE IZA
ZAŠTITNA UMIRUJUĆA HIDRATANTNA NEGA za osetljivu kožu.
Ublažava osećaj zategnutosti, peckanja, isušenosti i povremenog crvenila.
Bez mirisa. Ne sadrži alkohol.
Nekomedogen proizvod. Ne izaziva preosetljivost. Visoka tolerantnost. Dovoljno nežan za bebe.

 

novo
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

URIAGE Bariésun Mineralna Krema SPF50+ 100 mL

1.620,00 RSD

URIAGE Bariésun MINERALNA vodootporna krema za sunčanje BEZ HEMIJSKIH filtera

 

URIAGE Bariésun MINERALNA krema pruža vrlo visoku zaštitu od sunca. Pogodna je za lice i telo. Ne sadrži hemijske filtere, konzervanse, niti parfeme, što je čini idealnom za bebe, decu i trudnice. Štiti kožu od isušivanja. Vodootporna je i prikladna za celu porodicu, za najostljiviju, čak i atopičnu kožu. 

 

Pruža potpunu, uravnoteženu pokrivenost od UVB / UVA zraka SPF / UVA odnos ≤ 3, sa kratkim i dugim talasnim dužinama λc > 370 nm.

 

PREPORUČUJE SE:

 • Za atopičnu i problematičnu kožu
 • Za osobe alergične na sunce
 • Postoperativno, za zaštitu ožiljaka
 • Za zaštitu kože sa VITILIGOM i ROZACEOM
 • Za trudnice, bebe i malu decu kao i za odrasle

BEZ parabena BEZ oktokrilena BEZ Alkohola BEZ Konzervansa BEZ Mirisa

 

preporuka -25%
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

URIAGE Bébé Sprej za Iritacije i Pelenski Osip 100 mL

1.170,00 RSD 877,50 RSD

URIAGE Bébé Sprej za Iritacije i Pelenski Osip sa cinkom je praktičan sprej visoke tolerancije pogodan je za upotrebu na vlažnim i iritiranim područjima, sklonim sekundarnim infekcijama.

 

Patentirana tehnologija TLR2-Regul i termalna voda Uriage smiruju iritaciju izazvanu mikroorganizmima.

 

Namenjen za vlažne, iritirane zone, pregibe na koži, pelensku regiju. Apsorbuje, suši i umiruje iritiranu kožu koja je oštećena usled dejstva raznih agresivnih činilaca.

 

Preporučuje se kod kontaktnog dermatitisa u akutnoj fazi, eksudativnog oblika atopijskog dermatitisa, za pelensku regiju i kod herpes zostera.

 

96% korisnika je primetilo da se iritirana područja kože skroz smiruju nakon 10 dana upotrebe proizvoda.

 

Za odojčad, bebe, decu, odrasle. Pogodan za lice, tielo i pelensko područje.

Rok: 30.09.2022. -31%
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

A-DERMA EXOMEGA Control Penušavi 2 u 1 Gel za Pranje Kose i Tela 200 mL

1.584,00 RSD 1.108,80 RSD

A-DERMA EXOMEGA Control penušavi 2u1 gel za pranje kose i tela nežno čisti lice, telo i kosu. Hrani i umiruje suvu kožu sklonu atopiji. Može da se koristi za tuširanje ili za kupanje.

Ne iritira oči. Formulacija bez sapuna. Fiziološki pH. Nežno parfimisan. Biorazgradiva formula. Ispitano pod nadzorom dermatologa i pedijatara.

-20% vegan
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

CortinaT Krem 75mL

1.198,00 RSD 958,40 RSD

Cortinat krema je prirodno rešenje za suvu, ispucalu i upaljenu kožu lica i tela! Vraća koži neophodnu vlažnost i elastičnost. Sadr\i jedinstvenu kombinaciju6 biljnih ekstrakata i ulja sa lekovitim sastojcima koji sinergisti;nim dejstvom umiruju nadraženu kožu dece od rođenja i odraslih osoba.
 

 • Za problematičnu i osetljivu kožu sklonoj iritacijama 
 • Za decu od 0 meseci i odrasle!
 • Odlično se razmazuje i brzo se upija!
 • Tradicionalno se preporučuje za ekcematoznu, crvenu, suvu i ispucalu kožu.

Ne sadrži kortikosteroide, vazelin, parafinska ulja, parabne, PEG,alergene!

 • Ekonomično pakovanje od 75 ml –za celu porodicu !
-25%
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

URIAGE Bébé Umirujuća Uljana Kupka 500 mL

1.680,00 RSD 1.260,00 RSD

URIAGE Bébé Umirujuća Uljana Kupka sa visokom tolerancijom posvećeno vrlo suvoj koži sklonoj atopiji

 


URIAGE Bébé Umirujuća Uljana Kupka za čišćenje obogaćena je aktivnim sastojcima koji obnavljaju lipide i vlaže, štiti od suvoće kože, smiruje osećaj svraba i ostavlja zaštitni film na koži Vaše bebe.

 

Bez sapuna - Bez mirisa - Visoka tolerancija

 

Testirano pod dermatološkom i pedijatrijskom kontrolom.
 

-25%
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

URIAGE Bébé Umirujući Uljani Balzam 200 mL

1.716,00 RSD 1.287,00 RSD

URIAGE Bébé bogati emolijent, teksture balzama koja prelazi u ulje!  

Umiruje svrab, ima mometalno umirujuće i zaštitno dejstvo

 

Za lice, telo. Za novorođenčad, bebe i decu. Uriage termalna voda 10% umiruje, hidratizira, stvara filmogeni sloj, jača kožnu barijeru, ograničava bakterijsku adheziju i virulenciju. 

 • Koža je intenzivno ishranjena zahvaljujući Ilipe ulju i Ši buteru
 • Mogućnost neposrednog oblačenja
 • Nelepljive i nemasne teksture
preporuka
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

Eucerin® AtopiControl Krema za Akutnu Negu 40mL

1.101,00 RSD

Eucerin® AtopiControl Krema za akutnu negu je specijalno formulisana da pruži olakšanje i intenzivnu negu koži u upalnoj fazi atopijskog dermatitisa.

 

Formulacija sadrži jedinstveni kompleks aktivnih principa koji čine likokalkon A koji ima ulugu da umiruje kožu, dekandiol koji deluje antibakterijski i mentoksipropandiol (MPD) koji hladi i deluje potiv svraba.

 

Eucerin® AtopiControl krema za akutnu negu sadrži i dekanediol kako bi umirila kožu tokom upalnih faza atopijskog dermatitisa.

 

Ovaj kompleks, kombinovan sa visokom koncentracijom ceramida, jača barijernu funkciju kože, smanjuje suvoću i oslobađa od svraba na senzornom nivou čime se smanjuje potreba za češanjem.

preporuka
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

Mustela® CICASTELA Krema za Zaceljivanje 40 mL

1.339,80 RSD

Mustela® CICASTELA krema za zaceljivanje obnavlja oslabljenu kožu i hidrira i trenutno umiruje nelagodnost kod beba i dece.

 

Idealna za svakodnevne iritacije na koži beba, čak i novorođenčadi. Lagana tekstura ostavlja nemasni nelepljivi zaštitni film na koži. Sitne ranice i ogrebotine deo su svakodnevnih bebinih avantura. Sa Mustela® CICASTELA kremom za zaceljivanje rešićete problem sa ovim kožnim nezgodama! Posebno formulisana za bebinu suvu i nežnu kožu, njena formula zasniva se na mešavini komplementarnih aktivnih sastojaka.

 

Njena lagana tekstura ostavlja nemasni nelepljivi zaštitni film što znači da bebu možete oblačiti odmah nakon nanošenja. Mustelin avokado Perseose kombinovan je sa mešavinom komplementarnih aktivnih sastojaka: pantenol, hijaluronska kiselina i bakar-cink. Ova posebna krema sadrži 91% sastojaka prirodnog porekla. Preostalih 9% koristi se za obezbeđivanje prijatne teksture i dugotrajnu zaštitu formule.

 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

A-DERMA CUTALGAN Umirujući Sprej 100 mL

1.542,24 RSD

A-DERMA CUTALGAN ultra umirujući osvježavajući sprej ima trenutni učinak hlađenja i umiruje neugodne senzacije na koži u trajanju do 6 časova zahvaljujući kombinaciji prirodnih aktivnih sastojaka.

 

A-DERMA CUTALGAN ultra umirujući sprej se može koristiti kod novorođenčadi, dece i odraslih. Moguća je primena i na otvorenim ranama - naprskati bolno mesto sa 20 centimetara razdaljine, a ako je potrebno može se i utrljati. U slučaju da se rana nalazi u predelu oko očiju, proizvod naneti prvo na ruke pa nakon toga razmazati na bolno mesto. Može se koristiti do šest puta u toku dana.

 

Ispitano pod nadzorom dermatologa, pedijatara i ginekologa na fragilnoj koži, uključujući suvu kožu sklonu atopiji i kožu sklonu ljuskanju. Razvijeno kako bi se rizik od alergijskih reakcija sveo na minimum.

 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

A-DERMA CYTELIUM Sprej kod Iritacija 100 mL

1.295,28 RSD

A-DERMA CYTELIUM sprej  koji se koristi kod iritacija kože za bebe, decu i odrasle

 

Visoko tolerantna formula, sa 99% sastojaka prirodnog porekla i sa ekstraktom Rhealba Oats iz organskog uzgoja. Formula testirana pod dermatološkom i pedijatrijskom kontrolom. Bezbojni umirujući proizvod za negu iritirane kože sklone maceracijama (vlažna područija, kožni nabori, glutealna regija, i sl.). Za odojčad, decu i odrasle. Oblik spreja olakšava nanošenje, posebno kod dece.

 

A-DERMA CYTELIUM sprej primenjuje se kod vlažnog pelenskog osipa, vlažnog ekcema, impetiga, maceracija u pregibima kože, kod pupčanih ranica kod novorođenčadi.

 

Bez parabena, ne boji kožu i ne ometa zaceljivanje rane. Može se nanositi na lice i telo, za odojčad, decu i odrasle.

 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

A-DERMA Dermalibour+ Krema 50 mL

1.261,26 RSD

A-DERMA Dermalibour plus je obnavljajuća krema koja sadrži 2% više glicerina

 

Štiti kožu odproliferacije bakterija, deluje reparativno i poboljšava zarastanje i čisti kožu zahvaljujući bakru i cinku. Rhealba Oats 100% prirodnog porekla, intenzivno hidrira i ublažava iritacije i svrab. Oporavlja kožu i vraća joj mekoću. Tekstura ne ostavlja bele tragove, otporna je na vodu. Dobro se podnosi, može se koristiti na osetljivoj koži beba i dece.

 

Idealna, za manje, svakodnevne dermatološke probleme cele porodice, kao što su iritacije oko usta, suva područja, pelenski osip, iritacije ruku. Za lice, telo i spoljne delove sluzokože. Odojčad, deca, odrasli (visoka pedijatrijska podnošljivost). Umiruje intenzivno i trenutno obnavlja kožu posle 4 dana, pročišćava iritirana područja i redukuje proliferaciju bakterija (kompleks Cu-Zn). Osećaj nelagodnosti nestaje posle prve primene. Ne ostavlja beli trag.Vodootporna.