Kalcijum

Zdravstveni benefiti kalcijuma
Kalcijum je nutrijent koji je potreban svim živim organizmima, uključujući i ljude. To je najzastupljeniji mineral u telu i od vitalnog je značaja za zdravlje kostiju. Kalcijum je potreban čoveku za izgradnju i održavanje jakih kostiju, a 99% kalcijuma u telu se nalazi u kostima i zubima. Kalcijum je neophodan za održavanje zdrave komunikacije između mozga i drugih delova tela. Ima ulogu u radu mišića (kretanju) i funkciji kardiovaskularnog sistema (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33491051/).
Zašto nam je potreban kalcijum?
Kalcijum ima različite uloge u telu (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6683260/)
Zdravlje kostiju Oko 99% kalcijuma u telu se nalazi u kostima i zubima. Kalcijum je neophodan za rast i razvoj ka oi za održavanje (remodeliranje) kostiju. Tokom rasta dece, kalcijum je neophodan za rast kostiju. Nakon prestanka rasta, kalcijum nastavlja da pomaže u održavanju kostiju i usporava gubitak gustine kostiju, tokom prirodnog procesa starenja. U menopauzi, žene mogu izgubiti gustinu kostiju brže nego muškarci i imaju veći rizik od razvoja osteoporoze.
Zdravlje mišića Kalcijum pomaže u regulisanju kontrakcije mišića u telu i u prenosu signala kroz nervni sistem.
Kardiovaskularni sistem Kalcijum igra ključnu ulogu u zgrušavanju krvi. Proces zgrušavanja je veoma složen i ima nekoliko faza u kojim je kalcijum neophodan faktor koagulacije Kalcijum takođe reguliše rad srčanog mišića. Kalcijum opušta glatke mišiće koji okružuju krvne sudove in a taj način utiče na krvni pritisak.
Druge uloge Kalcijum je ko-faktor mnogih enzima. Bez kalcijuma, neki ključni enzimi u organizmu ne mogu da funkcionišu.

Naučne studije su takođe pokazale da unos kalcijuma može uticati na:

 • manji rizik od razvoja visokog krvnog pritiska tokom trudnoće
 • niži krvni pritisak kod mladih ljudi
 • regulaciju nivoa holesterola
 • manji rizik od kolorektalnog adenoma, vrste tumora debelog creva.

Dnevne potrebe za kalcijumom
Prema smernicama Nacionalnog instituta za zdravlje SAD (National Institute of Health, NIH) preporučen unos kalcijuma je sledeći (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK56070/):

 • 0–6 meseci: 200 miligrama (mg)
 • 7–12 meseci: 260 mg
 • 1–3 godine: 700 mg
 • 4-8 godina: 1.000 mg
 • 9-18 godina: 1.300 mg
 • 19–50 godina: 1.000 mg
 • 51–70 godina: 1.000 mg za muškarce i 1.200 mg za žene
 • 71 godina i više: 1.200 mg

Trudnicama i dojiljama je potrebno 1.000-1.300 mg u zavisnosti od starosti.

 

Suplementi kalcijuma se mogu preporučiti:

 • Ženama u menopauzi
 • Gubitka menstrualnog ciklusa zbog anoreksije nervoze ili prekomernog vežbanja
 • Nedovoljnog unosa kalcijuma putem hrane
 • Intolerancije na laktozu ili alergiju na kravlje mleko
 • Osobama koje slede vegansku ishranu
 • Nedostatka kalcijuma

Sledeći uslovi ili navike u načinu života mogu dovesti do niskog nivoa kalcijuma, poznatog i kao hipokalcemija (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6683260/):

 • bulimija, anoreksija i neki drugi poremećaji u ishrani,
 • prekomerna upotreba magnezijuma,
 • dugotrajna upotreba laksativa,
 • produžena upotreba nekih lekova, poput hemoterapije ili kortikosteroida,
 • helaciona terapija,
 • nedostatak paratiroidnog hormona (PTH),
 • povećan unos proteina ili natrijuma (što može dovesti do povećanog izlučivanja kalcijuma),
 • neki oblici malignih bolesti,
 • konzumacija kofeina, gaziranih napitaka ili alkohola,
 • neka stanja, kao što su celijakija, inflamatorna bolest creva, Crohnova bolest i neke druge bolesti probavnog sistema,
 • neke hirurške procedure, uključujući resekciju želuca,
 • insuficijencija bubrega,
 • pankreatitis,
 • nedostatak vitamina D,
 • nedostatak fosfata.

Kalcijum se izlučuje iz organizma putem fecesa (stolice), urina i znoja. Namirnice i aktivnosti koje podstiču ove funkcije mogu smanjiti nivo kalcijuma u telu.
Uzimanje suplemenata kalcijuma može povećati dnevni unos kalcijuma u proseku za oko 300 mg kalcijuma dnevno. Mnogi suplementi kalcijuma takođe sadrže vitamin D. Vitamin D podstiče sintezu proteina u telu i pomaže telu da apsorbuje kalcijum. Magnezijum takođe igra ulogu u jačanju kostiju i suplementi kalcijuma takođe mogu sadržati magnezijum (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6276611/).
Vrste suplemenata kalcijuma
Postoje različiti oblici kalcijuma u suplementima, a izbor može zavisiti od potreba i sklonosti pojedinca, zdravstvenih stanja i od upotrebe nekih lekova.
Kalcijum karbonat: Sadrži 40% elementarnog kalcijuma. Ovaj oblik je široko dostupan u prometu. Suplementi sa kalcijum karbonatom se uzimaju sa hranom, jer želudačna kiselina pomaže telu da apsorbuje kalcijum.
Kalcijum laktat: Sadrži 13% elementarnog kalcijuma.
Kalcijum glukonat: Sadrži 9% elementarnog kalcijuma.
Kalcijum citrat: Sadrži 21% elementarnog kalcijuma. Uzima se nezavisno od obroka ili sa obrokom. Preporučuje se osobama sa inflamatornom bolesti creva, ahlorhidrijom i nekim poremećajima apsorpcije.
Procenat kalcijuma koji se apsorbuje ne zavisi samo od izvora kalcijuma već i od ukupne količine elementarnog kalcijuma koji se konzumira u jednom trenutku; kako se količina povećava, procenat koji se apsorbuje se smanjuje. Apsorpcija iz suplemenata je najbolja u dozama od 500 mg ili manje (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK109825/). Na primer, telo apsorbuje oko 36% doze od 300 mg kalcijuma i 28% doze od 1.000 mg (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10367025/).

Nedostatak kalcijuma
Nedostatak kalcijuma može smanjiti čvrstoću kostiju i dovesti do osteoporoze, koju karakterišu krhke kosti i povećan rizik od preloma (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK56070/). Nedostatak kalcijuma takođe može izazvati rahitis kod dece. Kod dece sa rahitisom, rastuća hrskavica se ne mineralizuje normalno, što može dovesti do nepovratnih promena u strukturi skeleta. Drugi efekat hroničnog nedostatka kalcijuma je osteomalacija, ili defektna mineralizacija kostiju i omekšavanje kostiju, koja se može javiti kod odraslih i dece. Za rahitis i osteomalaciju, čini se da su zahtevi za kalcijumom i vitaminom D međusobno povezani tako da što je niži nivo vitamina D u serumu (mereno kao 25-hidroksivitamin D [25 (OH) D]), to je potrebno više kalcijuma za sprečavanje ovih bolesti (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33742199/).
Hipokalcemija (nivo kalcijuma u serumu manji od 2,12 mmol/L ili nivo jonizovanog kalcijuma ispod 1,15 mmol/L) obično je rezultat nedostatka vitamina D ili magnezijuma, smanjenog stvaranja paratiroidnog hormona kod hipoparatiroidizma, poremećene koštane resorpcije kalcijuma ili upotrebe određenih lekova (npr. bisfosfonata, cisplatina ili inhibitora protonske pumpe) (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30449546/). Hipokalcemija može biti asimptomatska, naročito ako je blaga ili hronična. Kada se simptomi i znaci ipak pojave, mogu biti u širokom rasponu jer nizak nivo kalcijuma u serumu može uticati na većinu organa i simptoma (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32367335/). Najčešći simptom je povećana neuromišićna razdražljivost, uključujući utrnulost oko usta, trnce u šakama i stopalima i grčeve mišića. Ozbiljniji znaci i simptomi poremećaja nivoakalcijuma obuhvataju bubrežnu kalcifikaciju, kalcifikacije u mozgu, neurološke simptome (na primer, depresiju i bipolarni poremećaj), kataraktu, kongestivnu srčanu insuficijenciju, paresteziju, neurološke ispade i, u retkim slučajevima, komu.
Osobe u riziku od nedostatka kalcijuma
Menopauza dovodi do gubitka koštane mase jer smanjenje proizvodnju estrogena, smanjuje apsorpciju kalcijuma i povećava gubitak kalcijuma urinom i resorpciju kalcijuma iz kosti (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK56070/). U proseku, žene nakon menopauze izgube približno 1% mineralne gustine kostiju godišnje. Vremenom, ove promene dovode do smanjenja koštane mase i povećanoj krhkosti i lomljivosti kostiju. Oko 30% žena u postmenopauzi u Sjedinjenim Državama i Evropi ima osteoporozu, a najmanje 40% osoba sa osteoporozom doživi barem jedan prelom kosti (prelom koji se javlja nakon manje traume, poput pada) (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29169584/). Osteoporoza povećava rizik od preloma, naročito kuka, pršljenova i podlaktica. Kako bi se smanjio rizik gubitak koštane mase nakon menopauze preporučena dnevna doza kalcijuma je 1.200 mg za žene starije od 50 godina.
Osobe sa intolerancijom na laktozu, alergijom na mleko i mlečne proizvode kao i oni koji izbegavaju konzumiranje mlečnih proizvoda (uključujući vegane) imaju veći rizik od neadekvatnog unosa kalcijuma jer su mlečni proizvodi bogat izvor kalcijuma (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31167726/).

Nekoliko činjenica o kalcijumu
Kalcijum je važan nutrijent koji je telu potreban za mnoge osnovne funkcije. Kalcijum jepotreban za cirkulaciju krvi, pokretanje mišića i oslobađanje hormona. Kalcijum takođe pomaže u prenošenju poruka iz mozga u druge delove tela. Kalcijum je takođe neophodan za zdravljae zuba i kostiju. Kalcijum čini kosti jakim i gustim. Kosti su rezervoar kalcijuma u telu. Ako se unosi dovoljno putem hrane, telo će ga uzeti iz kostiju.
Telo ne proizvodi kalcijum pa ga je potrebno unositi putem hrane ili suplemenata.
Telu je potreban vitamin D da bi apsorbovalo kalcijum. Vitamin D se nalazi u pojedinim namirnicama, ali se i proizvodi u koži pod dejstvom ultraljubičastih (UV) zraka. Osobe sa tamnijom kožom ne proizvode dovoljno vitamina D, takođe svakodnevna upotreba krema sa visokim SPF smanjuje sintezu vitamina D u koži.
Kalcijum je važan mineral za žene. Nekoliko studija pokazuje da kalcijum može ublažiti simptome predmenstrualnog sindroma (PMS). Takođe žene sa PMS -om manje unose kalcijuma i magnezijuma i imaju niži nivo ovih važnih minerala u serumu.
Preporučeni unos kalcijuma zavisi od uzrasta. Odraslim osobama Nacionalni institut za zdravlje SAD (NIH) preporučuje unos 1.000 mg kalcijuma na dan. Za žene starije od 50 godina i tokom trudnoće i dojenja, preporučuje se 1.200 mg dnevno.
Nedostatak kalcijuma može dovesti do zdravstvenih problema. Kod odraslih, nedovoljno kalcijuma može povećati rizik od razvoja osteoporoze ili krhkih i poroznih kostiju koje se lako lome. Osteoporoza je posebno česta kod žena, u menopauzi. Kalcijum je neophodan za decu dok rastu i razvijaju se. Deca koja ne dobijaju dovoljno kalcijuma ne dostižu punu visinu.
Suplementi kalcijuma mogu pomoći da se unese dovoljna količina kalcijuma. Nedovoljan unos kalcijuma se često javlja. Ako ste netolerantni na laktozu, vegani ili jednostavno niste ljubitelj mlečnih proizvoda, možda će vam biti teško da unesete dovoljno kalcijuma putem ishrane.
Unos suplemenata kalcijuma može da ima i neke blage nuspojave, najčešće zatvor, gasove i osećaj nadutosti. Simptomi poput zatvora, gasova i nadutosti takođe mogu ukazati na unos prevelikih količina kalcijuma.
 

 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

FORTICOLINN® 14 Kesica

1.900,00 RSD

Inovacija za zdrave i čvrste kosti

 

FORTICOLINN® je inovativni preparat u prevenciji osteoporoze. ForticolINN® sadrži specifične bioaktivne kolagene peptide i kalcijum laktat optimizovan za lečenje osteopenije i osteoporoze. Peptidi su nastali iz posebnog, visoko kontrolisanog procesa hidrolize kolagena tipa I.

 

FORTICOLINN® se preporučuje:

 • ženama u menopauzi
 • kao dodatak u tretmanu osteoporoze
 • osobama sa osteopenijom
 • osobama koje žele da očuvaju funkciju svojih zglobova.
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

BIOFAR Kalcijum+Magnezijum, 20 Eff

299,53 RSD

BIOFAR Calcium Magnésium pruža bioraspoloživu formulu čiji aktivni sastojci doprinose održavanju normalnog koštanog sistema (kalcijum, magnezijum, mangan, vitamin D, cink) i učestvuju u održavanju normalnog funkcionisanja mišića (kalcijum, magnezijum, vitamin D).

 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

BIOFAR Kalcijum+Vitamin D3, 20 Eff

264,21 RSD

BIOFAR Kalcium + Vitamine D3 pruža bioraspoloživu formulu čiji aktivni sastojci doprinose održavanju normalnih zuba i koštanog sistema .

 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

BIOFAR TriActiv Calcium Complex 600; 15 Eff

591,30 RSD

BIOFAR TriActiv Calcium Complex 600 je vitaminsko-mineralni dodatak ishrani koji sadrži 600 mg kalcijuma iz organskog, citratnog oblika visoke iskoristljivosti u organizmu. Dodatak vitamina D3 omogućava bolju intestinalnu (crevnu) resorpciju kalcijuma.

 

Odnos kalcijuma i fosfora u preparatu BIOFAR TriActiv Calcium Complex 600 je 2:1, tj. u granicama fizioloških razmera. Prisustvo silicijuma omogućava bolju izgradnju koštane mase, tj. lakše vezivanje kalcijuma u kostima. Preporučuje se ženama u menopauzi, u prevenciji i terapiji osteoporoze, kod preloma kostiju i pojave alergija pogotovo alergija na sunce. Preparat je sa prirodnim bojama i aromom, bez šećera i aspartama, prijatnog voćnog ukusa.

 

Obogaćene formule sadrže i prirodne koenzime i biljne ekstrakte koji dodatno pojačavaju dejstvo vitamina i minerala u organizmu.

glutenfree vegan
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

BiVits® Calcijum Vitamin D3 1000 IU 60 Tableta

1.174,80 RSD

BiVits® Calcium i Vitamin D3 je formula koja obezbeđuje sinergistički efekat i doprinosi normalnoj gustini i strukturi kostiju, pravilnoj funkciji mišića, kardiovaskularnog i imunološkog sistema.

 

BiVits® Calcium Vitamin D3 1000 IU se preporučuje:

 • Kod osteopenije i osteoporoze
 • Kod oslabljenog imuniteta
 • Ženama u periodu menopauze
 • Kod starijih osoba
 • Kod autoimunih oboljenja

Samo 1 tableta dnevno. Trajanje: 2 meseca (60 dana)

glutenfree
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

ESI NoDol Coral Calcium Max 80 Kapsula

734,40 RSD

Dodatak ishrani (dijetetski suplement) sa kalcijumom, magnezijumom, vitaminom D3 i fosilnim koralom. Koristan je u slučaju nedovoljnog unosa ovih minerala ili u slučaju povešćanih potreba organizma. Coral calcium max je odličan koađuvans kod problema vezanih za osteopeniju i osteoporozu. Preporučena dnevna doza obezbeđuje 100% PDU kalcijuma i vitamina D3 i 80% PDU magnezijuma. Kalcijum, kao jedan od najvažnijih minerala, učestvuje u mnogim biohemijskim reakcijama i fiziološkim mehanizmima. 90% kalcijuma u našem organizmu se nalazi u kostima, a neophodan je i za normalan rad nervnog sistema, za kontrakciju mišića, za pravilan rad srca i za mnoge druge funkcije u organizmu. Drugi najvažniji mineral za naš organizam je magnezijum. Zajedno sa natrijumom, kalcijumom, kalijumom i hlorom učestvuje u održavanju električnog potencijala ćelijske membrane. S druge strane, učestvuje u rastu kostiju, stimuliše neuromišićnu funkciju, povoljno utiče na srčani ritam i jača zubnu gleđ. Oba ova minerala kao i više od 70 drugih, za život neophodnih elemenata sadržano je u fosilnom koralu koji je glavni sastojak preparata Coral Calcijum Max. 86 procenata fosilnog korala se sastoji od kalcijum karbonata koji organizam može da resorbuje mnogo bolje nego druge oblike kalcijuma (pre svega zahvaljujući prisustvu magnezijuma koji integriše njegove funkcije). Pored toga prisustvo vitamina D3 obeđuje optimalnu resorpciju kalcijuma iz creva i njegovu ugradnju u kosti. Bez vitamina D3 ne bi bilo moguće iskoristiti više od 10% unetog kalcijuma. Proizvod ne sadrži: gluten, derivate mleka, laktozu i GMO. Proizvod je pogodan za vegetarijanski način ishrane.

 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

Kalcijum, Magnezijum, Cink i Vitamin D 90 Tableta

1.094,40 RSD

Formulacija kalcijuma sa magnezijumom i cinkom

 

Preporučuje se kao podrška u terapiji:

 • osteoporoze i osteoartritisa uz vitamine
 • alergija
 • glavobolja i predmenstrualnih i menstrualnih tegoba
 • muškog steriliteta, uz vitamin C i mangan neutrališe spermaglutinaciju, pa se broj i pokretljivost spermatozoida povećava
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

LIVSANE Vitamini za Kosti i Zube - 30 Tableta

693,39 RSD

LIVSANE vitamini za kosti i zube, tablete, dodatak su ishrani namenjen kao nutritivna podrška održavanju normalnih kostiju i zuba.

 

Kalcijum je neophodan za održavanje normalnih kostiju i zuba. Ima ulogu u procesu deobe i diferencijacije ćelija. Doprinosi smanjenju rizika od osteoporoze kod žena u postmenopauzalnom periodu. Vitamini D i K doprinose održavanju normalnih kostiju i zuba. Vitamin D doprinosi normalnoj apsorpciji kalcijuma i fosfora i održanju normalnog nivoa kalcijuma u krvi.

 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

Magnezijum Kalcijum D3 60 Kapsula

576,00 RSD

STRONG NATURE Magnezijum Kalcijum D3 60 Kapsule sepreporučuju kod osteoporoze, osteopenije, kod prloma kostiju, ženama u menopauzi i osobama starijeg i srednjeg životnog doba.

 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

Natural Wealth® Calcium 600 + Vitamin D 60 Tableta

1.141,80 RSD

Natural Wealth® Kalcijum i Vitamin D doprinose normalnoj funkciji mišića. Potrebni su za održavanje normalnih kostiju i zuba. Vitamin D doprinosi normalnoj apsorpciji kalcijuma i fosfora, kao i normalnom nivou kalcijuma u krvi.

 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

Natural Wealth® DIREKT Kalcijum Magnezijum 20 Kesica

726,00 RSD

Natural Wealth® Kalcijum Magnezijum i Vitamin D direkt samo jednoj kesici sadrži 600 mg kalcijuma, 300 mg magnezijuma i preporučenu dnevnu dozu vitamina D

 • dijetetski proizvod - dodatak ishrani
 • granule za otapanje u ustima prijatnog ukusa peperminta
 • snažna 3u 1 formula
 • za čvrste kosti i mišiće
 • preporučuje se osobama starijeg životnog doba
 • za sportiste
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

Natural Wealth® Helirani Kalcijum, Magnezijum i Cink 100 Tableta

1.556,28 RSD

Natural Wealth® Helirani Kalcijum, Magnezijum i Cink je multimineralni proizvod za mišiće i nervne impulse

 

Nadoknađuje dnevne potrebe za kalcijumom, magnezijumom i cinkom. Kalcijum, magnezijum i cink doprinose održavanju normalnih kostiju. Kalcijum i magnezijum doprinose normalnoj funkciji mišića. Kalcijum doprinosi normalnoj neurotransmisiji (prenosu nervnih impulsa), a magnezijum normalnom funkcionisanju nervnog sistema.

 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

Natural Wealth® Kalcijum Citrat 100 Tableta

1.577,13 RSD

Natural Wealth® Kalcijum Citrat doprinosi normalnoj funkciji mišića, održavanju normalnih kostiju i zuba kao i normalnom zgrušavanju krvi

 

Kalcijum u obliku kalcijum citrata postiže najbolju iskoristivost u organizmu i zadovoljava dnevne potrebe kod osoba sa poremećajima mineralizacije kostiju. 

 

 

 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

Natural Wealth® OSTEO COMPLEX 100 Tableta

1.549,68 RSD

Natural Wealth® OSTEO COMPLEX je multivitaminsko-multimineralni proizvod za kosti sklone prelomima

 

Vitamin D doprinosi normalnoj apsorpciji kalcijuma i fosfora i normalnom nivou kalcijuma u krvi. Vitamin D, kalcijum i magnezijum doprinose održavanju normalnih kostiju. Vitamin C doprinosi normalnom stvaranju kolagena za normalnu funkciju kostiju i hrskavice.

 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

Osteo K2® 60 Tableta

1.280,40 RSD

Osteo K2® je jedinstvena formula za očuvanje zdravlja kostiju i krvnih sudova

 

Osteo K2® sadrži, pored kalcijuma i vitamina D3, i MenaQ7, patentirani ekstrakt japanske fermentisane soje Natto, koji predstavlja najbogatiji izvor prirodnog vitamina K. Sva tri mikronutrijenta u sastavu preparata su potrebni za održavanje normalnih kostiju.

 

Kalcijum je neophodan za rast i jačanje kostiju, a vitamin D3 omogućava resorpciju kalcijuma iz creva. Uloga vitamina K2 u održanju zdavlja kostiju, ali i krvnih sudova, proučavana je tokom poslednje dve decenije. Sada je poznato i dokazano da je vitamin K2 neophodan za pravilno iskorišćavanje resorbovanog kalcijuma i njegovo potpuno ugrađivanje u kosti. Vitamin K2 je neophodan za aktivaciju proteina, Osteokalcina i MatrixGla proteina, potrebnih za vezivanje kalcijuma i njegovo pravilno iskorišćavanje. Ukoliko ovi proteini nisu aktivirani ne mogu vezati kalcijum.

 

Osteo K2® se preporučuje svim osobama srednjeg i starijeg životnog doba, posebno ženama, za očuvanje zdravlja kostiju i krvnih sudova.

 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

Osteocare® 30 Tableta

983,70 RSD

Osteocare® je suplement namenjen kao pomoć lečenju osteoporoze, osteomalacije i rahitisa kod dece

 

Osteocare® je suplement koji pored kalcijuma sadrži još vitamin D3 (aktivni oblik vitamina D), cink i magnezijum. Njegova posebna formulacija obezbeđuje visoku rastvorljivost i visoki procenat iskoristljivosti kalcijuma. Upravo zbog visokog kvaliteta i pažljivo izbalansiranih doza pomenute 4 supstance, Osteocare® je najprodavaniji suplement kalcijuma u Velikoj Britaniji i podržan je od strane britanskog nacionalnog udruženja za osteoporozu.

 

Preporučuje se i ženama u menopauzi kao prevencija razgradnje kostiju usled nedostatka hormona.

 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

Osteocare® 30 Tableta za Žvakanje

983,70 RSD

Osteocare® je dijetetski suplement namenjen lečenju osteoporoze, osteomalacije i rahitisa kod dece

 

Osteocare® je suplement koji pored kalcijuma sadrži još vitamin D3 (aktivni oblik vitamina D), cink i magnezijum. Njegova posebna formulacija obezbeđuje visoku rastvorljivost i visoki procenat iskoristljivosti kalcijuma. Upravo zbog visokog kvaliteta i pažljivo izbalansiranih doza pomenute 4 supstance,Osteocare® je najprodavaniji suplement kalcijuma u Velikoj Britaniji i podržan je od strane britanskog nacionalnog udruženja za osteoporozu.

 

Namenjen osobama sa otežanim gutanjem i imaju prijatan ukus pomorandže i pepermita. Pored pažljivo izbalansiranih doza kalcijuma, magnezijuma, vitamina D3 i cinka, Osteocare® tablete za žvakanje obogaćene su još i manganom koji učestvuje u stvaranju hrskavice, boronom koji smanjuje izlučivanje Ca i Mg preko bubrega, selenom i bakrom koji dodatno potpomažu formiranje kostiju.

 

Preporučuje se i ženama u menopauzi kao dodatna zaštita od razgradnje kostiju.

glutenfree vegan
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

SOLGAR® Kalcijum Citrat Plus Vitamin D 60 Tableta

1.653,60 RSD

 Maksimalnu apsorpcija i iskoristivost kalcijuma

 

Brzootapajući citratni oblik kalcijuma neophodnog za pravilan rad koštanog, nervnog i mišićnog tkiva. sigurava . Vitamin D neophodan za apsorpciju i iskorištavanje kalcijuma i fosfora, i normalnu mineralizaciju kostiju. Dobro poznata i jedna od najstarijih sinergijskih formula u kojima vitamin D3 podržava apsorpciju kalcijuma. Zbog specifičnog oblika kalcijuma u ​​obliku citrata, ovaj proizvod ima ubedljivo najkraće vreme apsorpcije u telu. Kalcijum i vitamin D3 zajedno doprinose održavanju normalnih kostiju i zuba i utiču na održavanje normalne funkcije mišića.

 

 

glutenfree vegan
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

SOLGAR® Kalcijum, Magnezijum Plus Bor 100 Tableta

1.869,84 RSD

 

Kombinacija ključnih elemenata za zdravlje kostiju i zuba

 

SOLGAR®  kalcijum, magnezijum plus bor je sinergijska formulacija koja sadrži tri ključna nutrijenta: za zdravlje kostiju i zuba, za zdravlje imunološkog, mišićnog i nervnog sistema, za energiju i protiv umora. Kalcijum i magnezijum doprinose normalnoj funkciji mišića i normalnom prenosu nervnih impulsa. Magnezijum doprinosi normalnom funkcionisanju nervnog sistema. 

glutenfree vegan
 • korpa Dodaj u korpu Dodaj u korpu
 • Dodaj u listu želja

SOLGAR® Kalcijum, Magnezijum Plus Cink 100 Tableta

1.526,40 RSD

Sinergističko dejstvo tri minerala

 

Kalcijum za koštani sustav i održanje mineralne gustoće kostiju.
Magnezijum za pravilnu mineralizaciju kostiju i mišićne kontrakcije.
Cink za imunitet i antioksidativno djelovanje.