Kako obrijati glavu kao profesionalac? Saveti za savršeno brijanje glave

Bez obzira da li ste odlučili obrijati glavu zbog praktičnih razloga, stila ili mode, postoji nekoliko koraka i saveta koji vam mogu pomoći da postignete savršen rezultat. Brijanje glave ne znači samo uklanjanje kose, već i negu kože kako biste postigli glatku i zdravu površinu.

Kako obrijati glavu kao profesionalac? Saveti za savršeno brijanje glave

U nastavku pročitajte naše savete kako obrijati glavu u kućnim uslovima i postići izgled kojim ćete biti oduševljeni i vi i vaše okruženje.

 

Brijanje glave žiletom


Brijanje glave žiletom je mnogo više od običnog akta uklanjanja kose (groominga). To je iskustvo koje spaja ljude širom sveta u bratstvu glatkog skalpa. Ovaj jednostavan, ali moćan čin donosi osećaj odlučnosti, hrabrosti, svežine i samopouzdanja. To je kao da brišete tablu svog izgleda i počinjete iz početka da plenite novim šarmom.


Zaboravite na frizure, jer ovde vladaju linije i konture koje vi sami kreirate.

 

Kako se pravilno brijati?

 

Pravilno brijanje je majstorski čin koji zahteva pažljive korake i kvalitetne proizvode za brijanje kako biste postigli besprekornu kožu glave i privlačan izgled.


Evo kojih se koraka treba pridržavati da biste postigli najbolji krajnji rezultat:

 

 • Omekšajte i podrežite dlačice – Brijanje je najefikasnije odmah nakon tuširanja kada se dlačice od toplote razmekšaju i lakše ošišaju. Pre brijanja, dobro je uraditi samopregled prepipavanjem izbočina ili mladeža na glavi. Možda će biti potrebno trimerom potkratiti kosu pre upotrebe brijača.
 • Nanesite gel za brijanje – Osim što će dodatno omekšati dlačice, gel će omogućiti brijaču da glatko klizi po koži. Takođe ima moć da zaštiti osetljivu kožu od osipa. Gel za brijanje Gillette PRO Sensitive omogućiće vam lagano i prijatno brijanje ujedno vas štiteći od iritacije.
 • Odaberite kvalitetan brijač – Pre nego što započnete brijanje, proverite trake za podmazivanje i sečiva na brijaču. Ako su trake izbledele, a noževi tupi, razmislite o tome da ih promenite.
 • Brijte se laganim i nežnim potezima – Vodite računa da tokom brijanja pritisak bude ujednačen , a potezi brijačem nežni i spori. Kada odradite poteze u jednom pravcu, drugi prolaz odradite u suprotnom smeru kako bi osigurali potpunu glatkoću temena. Gillette brijač blue 3 Cool ima trostruki hromirani premaz oštrica i glava koja se okreće za 40 stepeni, čine ga odličnim izborom za brijanje.
 • Brijte se po konturama - Gillette drška brijača omogućava sečivima da se okreću sa lakoćom preko kontura vašeg vlasišta. Kada radite oko teško dostupnih mesta kao što su uši, savijte ih kako biste sa lakoćom obrijali te delove i sprečili posekotine.
 • Ispirajte sečiva tokom brijanja – Na svakih par poteza brijačem isperite sečiva ispod mlaza mlake vode sa svih strana i blago otresite višak kapljica. Izbegavajte udaranje brijačem o lavabo ili brisanje peškirom jer mu to može skratiti vek trajanja. Samo ispiranjem ćete ukloniti nakupljeni gel, dlake i delove mrtve kože sa sečiva.
 • Ponovite nanošenje gela – Uvek ponovo nanesite gel na deo kože sa koga ste skinuli prvi sloj dlaka ako želite da ponovite potez na toj regiji. Gel će sprečiti iritaciju ili osip.
 • Operite i obrišite kožu peškirom – Hladnom vodom isperite obrijanu glavu i osušite tapkanjem peškirom.
 • Nega posle brijanja – Odmah nakon brijanja hidrirajte kožu losionom koji pomaže da se umiri sveže obrijana glava, a vlasište bude glatko i hidrirano.

 

Ćelavi muškarac se osmehuje i drži podignut prst jedne ruke.

 

Kako sprečiti iritaciju posle brijanja?

 

Da biste efikasno sprečili iritaciju nakon brijanja, postoji nekoliko ključnih koraka koje treba slediti.

 

 • Upotrebite nov brijač kako biste smanjili rizik od povreda kože.
 • Zatim nanesite izdašan sloj gela ili kreme za brijanje kako biste omekšali kosu i smanjili trenje.
 • Brijte se pažljivo i u smeru rasta kose kako biste izbegli urasle dlačice.
 • Nakon brijanja, isperite kožu hladnom vodom kako biste zatvorili pore
 • Posle brijanja nanesite nežan losion ili hidratantnu kremu kako biste održali vlažnost i sprečili iritaciju.

 

Sledite ove korake redovno i vaša koža će ostati glatka, bez osipa i iritacija nakon svakog brijanja.
 

Da li brijanje jača dlaku?


Ne, brijanje glave ne jača dlaku. Ova tvrdnja je čest mit.


Dlaka raste iz folikula u koži, i sama akcija brijanja ne utiče na folikul ni na strukturu dlake. Brijanje samo uklanja vidljiv deo dlake iznad površine kože.


Ono što nam se često može učiniti nakon brijanja je da izrastajuće dlake mogu izgledati nešto gušće ili oštrije u početku. To je zato što kada dlaka ponovno raste, seče se ravno, pa nema zaobljenih ivica kao što su kod neobrijane kose, čineći je da izgleda oštrije. Međutim, to je samo privid i ne utiče na njenu debljinu ili jačinu.


Kvalitet i debljina vaše dlake uglavnom su određeni genetikom i hormonima, a ne redovnim brijanjem.

 

Gillete losion za brijanje.

 

Koliko često brijati glavu?


Ne postoji praviko koliko često treba brijati glavu. To zavisi od vaših ličnih preferencija i dinamike rasta vaše kose. Većina ljudi koji briju glavu to čine jednom do dva puta nedeljno, ali učestalost brijanja prilagodite vlastitom stilu i brzini rasta kose.
 

Proizvodi za brijanje glave – bez čega se ne može


Kada je u pitanju brijanje glave, odabir pravih proizvoda igra ključnu ulogu u postizanju glatkog i bezbednog rezultata. Evo nekoliko osnovnih proizvoda bez kojih se ne može:

 

 • Žileti za brijanje – Sve kreće od odabrira pravog alata, a besprekoran izgled bez iritacija kože postiže se odabirom kvalitetnih brijača. Naša preporuka je Gillette Aparat Mach3 RedStar sa tri sečiva. U sebi sadrži gel koji olakšava oštricama klizanje po koži i ublažava iritacije. Kada traka krene da bledi, znak je da treba da se zameni novom. Ovom brijaču odgovara bilo koja druga Mach3 dopuna.
 • Gel ili pena za brijanje, npr. Gillette Sensitive pena bogate teksture koja u svom sastavu sadrži hidrirajući glicerin posebno pogadan za osetljivoj kožu.
 • Krema ili losion posle brijanjaGillette After Shave Splash je lagani losion na bazi alkohola koji hladi, osvežava i neguje vašu kožu posle brijanja.

 

Ovi proizvodi zajedno čine ključnu opremu za efikasno i ugodno brijanje glave. Prilagodite izbor proizvoda svojim ličnim potrebama kako biste postigli najbolje rezultate.eApoteka je uvek vama na usluzi, spremna da vam pruži najkvalitetnije i najpristupačnije proizvode koji će vam ulepšati brijanje.