Probiotici – koje vrste postoje i kada se koriste

Teško je zamisliti savremenu medicinu bez upotrebe probiotika. U sastav probiotika ulaze dobre bakterije koje su od velike koristi za celokupni organizam. One pomažu našem telu da bude zdravo, jer ojačavaju naš imunitet i bore se sa lošim bakterijama, koje mogu da dovode do infekcije ukoliko ih ima previše u organizmu.

Probiotici – koje vrste postoje i kada se koriste

Najčešći sojevi dobrih bakterija koji se nalaze u probioticima na našem tržištu u različitim količinama su saccharomyces boulardii, lactobacillus i bifidobacterium, a njihova količina i kombinacija zavise od proizvođača.

 

Za koje zdravstvene probleme se koristi probiotik?


Kod nas se upotreba probiotika najčešće vezuje za probleme sa radom digestivnog trakta. Pa tako imamo probiotike za dijareju, probiotik za nadutost stomaka, probiotik za zatvor i probiotik za povraćanje i mučninu. Pored toga sve češće su u upotrebi i probiotici za održavanje vaginalne flore, za ekceme, za jačanje imuniteta, za osobe netolerantne na laktozu kao i probiotici za problem sa kandidom i ešerihijom.


Probiotik mogu da koriste i odrasli i deca, ali je neophodno prilagoditi dozu starosnoj dobi. Ako se pravilno koriste potpuno su neškodljivi pa ga mogu bez bojazni koristiti i trudnice.

 

Zbog svojih blagotvornih dejstava posebno se preporučuje uzimanje probiotika u toku trajanja lečenja antibiotskom terapijom. U našim apotekama najčešće se prodaju u vidu kapsula, ali ima i onih koji se pakuju u kesice.

 

trudnica-drzi-probiotik

 

Vrste probiotika


Probiotik za nadutost stomaka i probiotik za zatvor značajno mogu olakšati probleme koji su izazvani opstipacijom i nadutošću. Neprijatnosti koje nastaju kao posledica zatvora mogu biti izuzetno neprijatne ali i bolne zbog gasova i grčeva u stomaku.

 

Probiotik za zatvor najbolje je uzimati ujutru u toku doručka i kombinovati ga sa posebnom ishranom radi što boljih rezultata.

 

Za koje vreme će probiotik delovati zavisi od organizma i proizvođača leka (važno je naglasiti da različiti probiotski sojevi bakterija različito deluju). Jedan sa zapaženijim rezultatima je Lactabian reference probiotik za zatvor kompanije Pileje.

 

Za lakše i teže oblike dijareje


Uglavnom je kao terapija dovoljan samo probiotik, jer doprinosi brzoj regulaciji prirodne ravnoteže u vašim crevima. Veoma je bitno izabrati probiotik koji je kvalitetan i dobro izbalansiran po sastavu, čije rezultate možete videti već za par sati. Jedan od najprodavanijih na tržištu je Lactabian Toleranc probiotik jer u jednoj kapsuli sadrži čak pet vrsta probiotskih bakterija. Preporučuje se da se popije jedna kapsula dnevno ujutru pre obroka.

 

Vaginalni probiotik 

 

Proizvodi se kao kapsula za oralnu upotrebu ili kao vaginalete. Mogu se koristiti kao prevencija ili za lečenje gljivičnih ili baterijskih infekcija. Ukoliko dođe do disbalansa u vaginalnoj mikro flori i kandida se razmnoži nastaće neprijatnosti koje su praćene crvenilom, svrabom ili neprijatnim mirisom. Kao najbolji probiotik za kandidu izdvojio se Lactabiane cnd 10m koji u svom sastavu ima kombinaciju dva probiotska soja sa deset miliona korisnih bakterija.

 

Najbolje rezultate daje u kombinaciji sa antibiotskom terapijom, ali se savetuje da se sa korišćenjem nastavi i nakon prestanka iste.

 

Uzima se oralno sa velikom čašom vode pre obroka. Osim što je najbolji probiotik za kandidu Lactabiane cnd 10m postiže odlične rezultate i u prevenciji menstrualnih bolova i kod problema izazvanih PMS sindromom.

 

Probiotik za putovanja

 

Neizostavni je deo svake putne priručne apoteke. Često se može desiti da zbog promene klime, drugačije vode za piće ili stresa i brige oko putovanja dođe do dijareje. Da vam stomačni problem ne bi pokvario putovanje preporučuje se preventivno uzimanje probiotika neko vreme pre ali i u toku trajanja samog putovanja. Ovo posebno važi za decu jer su ona osetljivija na promene i još uvek slabog digestivnog trakta. Ukoliko ipak dođe do dijareje u toku putovanja najbolje je da pri sebi imate LACTIBIANE Imedia probiotik direkt kesice.

 

Ovaj probiotik rastvara se direktno u ustima i zaustavlja dijareju trenutno, a može se popiti i bez vode.

 

Izuzetno je praktičnog pakovanja i lak za upotrebu. Možete putovati potpuno bezbrižno lišeni straha, jer osim što odmah zaustavlja dijareju izuzetne rezultate pokazuje i kao probiotik za nadutost stomaka i bolne grčeve koji prate ovu stanje organizma.


Ukoliko imate dodatnih pitanja i nedoumica u vezi upotrebe i namene probiotika možete nas kontaktirati putem našeg e maila: info@eapoteka.rs. A za odabir i kupovinu odgovarajućeg probiotika pogledajte širok asortiman proizvoda na našem sajtu. Proizvode vam na kućnu adresu donosi kurirska služba u što kraćem vremenskom roku.