Šta je potrebno raditi nakon vakcinacije

Šta je imunitet, šta je dobro za jačanje imuniteta, postoji li recept za jačanje imuniteta ...

Šta je potrebno raditi nakon vakcinacije

Daleke 1796. godine zabeležena je prva uspešna vakcinacija protiv velikih boginja vakcinom Edvarda Dženera koja je sprovedena virusom kravljih boginja. Tokom 225 godina duge istorije vakcinacije razvijen je veliki broj različitih vakcina, koje su dovele do iskorenjivanja izvesnih bolesti i spasle milione života.


Veštački aktivni imunitet stičemo upravo vakcinacijom oslabljenim uzročnikom bolesti.


Ali, šta je imunitet, šta je dobro za jačanje imuniteta, postoji li recept za jačanje imuniteta i šta je potrebno raditi nakon vakcinacije, često su pitanja koja nas muče i na koja želimo odgovore.


Šta je imunitet?


Imunitet predstavlja sposobnost organizma da se odupre i odbrani od infekcija i bolesti. To je čitav mehanizam – sistem – odbrane koji postavlja barijere protiv patogena (virusi, bakterije, paraziti) kojima je organizam izložen. Kao i svaki sistem i imuni sistem izuzetno je složen i gotovo je nemoguće pronaći recept za jačanje imuniteta, sve dok od preventivnih faktora koji pomažu imunitet takođe ne napravite jak, kontinuiran, sistemski rad.


Postoje aktivni i pasivni imunitet i svaki od njih može biti prirodni i veštački.


Aktivni imunitet je imunološki odgovor organizma na infekcije patogenom prilikom kojeg se stvaraju proteini iz klase imunoglobulina koje zovemo antitela. Prirodni imunitet stičemo kada se razbolimo, a veštački vakcinacijom oslabljenim uzročnikom bolesti.


Pasivni imunitet stiče se kada se organizmu daju gotova antitela – imunoglobulini i kratkoročan je. Prirodni pasivni imunitet prenosi se sa majke na dete, a veštački imunizacijom već gotovim antitelima.


Dakle, recept za jačanje imuniteta nalazi se u samom načinu života.


Šta je dobro za jačanje imuniteta?


Nakon vakcinacije, kada ste stekli veštački aktivni imunitet, neophodno je da učinite sve što možete da organizam održite u savršenoj ravnoteži. Zdravim životnim navikama učinićete otpornost organizma većom, pa i ako budete izloženi patogenima, lakše ćete podići barijeru odbrane i pobediti bolest.


Ako želite recept za jačanje imuniteta morate primeniti recept za zdrav život.

 

  • smanjite stres – hroničan stres negativno utiče na reakcije imunog sistema, zato pronađite lične mehanizme za oslobađanje od stresa
  • pravilno se hranite – u svakodnevnu ishranu unesite namirnice bogate vitaminima A, C, D, E i B – kompleksa i mineralnih materija (cink, selen, bakar)
  • dobro spavajte – bitno je da spavate kvalitetno (bez osvetljenja i električnih uređaja), udobno i dovoljno dugo, približno u isto vreme.
  • redovno vežbajte – redovna umerena fizička aktivnost podiže nivo belih krvnih zrnaca koji se bore protiv infekcije, poboljšava cirkulaciju i smanjuje stres
  • pametno koristite suplemente i prirodne preparate


Recept za jačanje imuniteta


U onilne apotekama možete pronaći sve što vam je potrebno za jačanje imuniteta.


Šta je dobro za jačanje imuniteta?


Prirodni preparati – biljni čajevi, biljne tablete i kapsule, pastile, sirupi i sokovi, proizvodi na bazi meda i propolisa, značajno će poboljšati kvalitet vašeg života i vašeg imuniteta, a svi su dostupni u našoj biljnoj apoteci.


Šta je dobro za jačanje imuniteta?


Suplementi – suplementi vitamina (posebno vitamina C, vitamina D, vitamina A), minerala (Zn, Se), probiotici i dodaci ishrani mogu pomoći prilikom oporavka od bolesti ili za održavanje savršenog balansa nakon vakcinacije i dostupni su kao suplementi u online apoteka.


Šta nakon vakcine?


Vakcina podrazumeva efikasnost (indukuje protektivan imuno odgovor), bezbednost (ne sme da dovede do oboljevanja ili teških neželjenih dejstava), a po zvaničnim podacima SZO vakcine su od 2010. do 2015. godine spasle oko 10 miliona života.


Ipak, i pre a i posle vakcinacije, veoma je važno da vodite računa o svom zdravlju. Usvojene preventivne higijenske navike, pravilna ishrana, zdrav san, redovna fizička aktivnost i oslobađanje od stresa, uz prirodne preparate i suplemente biće vaš čudesan recept za jačanje imuniteta. Uostalom, ni jedan recept nema samo jedan sastojak. Dovedite sve sastojke u idealan balans i uživajte u dobrom zdravlju, dobrom imunitetu i životu!