Kako ubrzati oporavak nakon preležane korone

Imunitet, posle prelezane korone, uglavnom je u osetnom padu kod mnogih. Ako ste imali Covid-19, pred vama je važan period oporavka, koji može potrajati nekoliko nedelja. Terapija posle korone zahteva izbalansiranu ishranu bogatu proteinima, kao i esencijalnim vitaminima i mineralima, jer su ovi koraci preduslov za uspešniji i brži oporavak.

Kako ubrzati oporavak nakon preležane korone

Nedostatak snage, brži zamor, slabost mišića, a često i gubitak ukusa i mirisa najčešći su problemi sa kojima se suočavaju pacijenti koji su preležali Covid 19. Stoga vam u nastavku otkrivamo nekoliko dodataka ishrani koji će poboljsati imunitet posle prelezane korone.


Dodatni suplementi za brži oporavak posle korone


Mnoge zanima kako se ponasati posle prelezane korone? Šta konzumirati? Da li je dovoljno samo pravilno hraniti se ili je potrebno nešto više od toga? Otkrivamo da su dodatni suplementi neophodni, ako se želite brže vratiti u formu i ponovo normalno funkcionisati, nakon kraćeg vremenskog perioda.


Samo vam adekvatna terapija posle korone, koja pored pravilne ishrane i redovnog treninga, uključuje i suplemente, može pomoći u bržem oporavku.

 

  • Vitamini B-kompleksa za vraćanje snage
     

Vitamini B kompleksa su veoma važni za jak imuni sistem i naše telo se ne može oporaviti bez dvostrukog unosa vitamina B. Postoji 8 vitamina B kompleksa: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12 koji su neophodni za ljude. Moraju se svakodnevno uzimati sa hranom, jer ih organizam ne može sam proizvesti.


Svaki od ovih vitamina ima specifičnu ulogu, ali su njihovi efekti na organizam usko povezani, pa ih je najbolje uzimati kombinovano u B kompleksu. Osim što jačaju imuni sistem, vitamini B kompleksa važni su za pravilno funkcionisanje nervnog sistema, srca i krvnih sudova, posebno vitamini B6, B12 i B9 (folna kiselina), koji sprečavaju nakupljanje homocisteina, aminokiseline koja dokazano štetno utiče na krvne sudove i ubrzava proces ateroskleroze.


Pored vitamina B kompleksa, koji su adekvatna terapija posle korone, magnezijum je takođe jedan od bitnih dodataka koje treba da konzumirate, ukoliko se pitate kako se ponasati posle prelezane korone i ubrzati oporavak.

 

zena-drzi-saku-vitamina
 

  • Magnezijum za oporavak mišićnih funkcija

U hrani, magnezijum se najviše nalazi u čia semenkama, kikirikiju, indijskom orahu, bademima, crnom pasulju. Dobar izvor su i mineralne vode. Međutim, da bi se unele potrebne doze ovog minerala, suplementacija je neophodna posebno tokom perioda oporavka od Covid-19 ili drugih teških bolesti.


Magnezijum je neophodan za proizvodnju energije, a doprinosi i izgradnji strukture kostiju i razvoju procesa koji su važni za prenos nervnih impulsa, kontrakciju mišića i normalan srčani ritam.

 

Pojačajte svoj imuni sistem


Vitamini D, A, C, cink, selen i polifenoli su neophodni za jačanje odbrambenih snaga organizma i brži oporavak od infekcije Covid-19. Dodavanje vitamina D3 važno je u prevenciji, procesu lečenja i periodu oporavka od Covida 19.

 

On je zapravo hormon neophodan za dobro funkcionisanje imunog sistema, ali i za zdrave mišiće i kosti. Prema smernicama za lečenje od Covida-19, pacijentima treba davati 2000 IU vitamina D3 dnevno kao deo terapije.


Imajte na umu da nizak nivo vitamina D povećava rizik od pneumonije, i infekcija gornjih disajnih puteva kod dece. Čak je zabeleženo i to da su pacijenti sa nedostatkom vitamina D3 imali teži oblik Covid-19.


Stoga, ako vas zanima kako da vaše telo normalno funkcioniše svakog dana, ali i kako se ponasati posle prelezane korone, konzumiranje magnezijuma je jedan od potencijalnih odgovora. On je pravi dodatak za normalno funkcionisanje organizma, ali i adekvatna terapija posle korone.
 

  • Vitamin A za brži oporavak čula mirisa i ukusa

Preko 80% pacijenata obolelih od Covid-19 suočava se sa privremenim gubitkom mirisa i ukusa, a kod 5-8% pacijenata ovaj problem traje 6 meseci nakon lečenja korona virusom.


Vitamin A ubrzava regeneraciju nazalne sluzokože i oštećenog neuroepitela, a preporučuje se lokalna primena vitamina A i D na nazalnu sluzokožu. Ne zaboravite i na unos dovoljne količine vitamina C. On štiti ćelije od oksidativnih procesa izazvanih infekcijom i doprinosi jačanju imunog sistema. Ukoliko konzumirate cigarete i tokom perioda oporavka od bolesti, savetujemo vam da obavezno povećate unos vitamina C u svoju ishranu.